Browar domowy „Na Piaskach”

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    #31
    Warka nr 9 Bitter

    Rano Bitter przelany do fermentora. Dodałem drożdże S-04. Wyszły 23 litry, BLG 11,5. Temperatura brzeczki 20 st.

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwosz_andrzej Wyświetlenie odpowiedzi
      Na jesień trzeba będzie koniecznie zaopatrzyć się w chłodnicę bo latanie z ciężkim garem do wanny jest trochę upierdliwe i męczące. Myślę, że pokuszę się również o taboret gazowy, tym bardziej że mam odpowiednie warunki by warzyć piwo w piwnicy.
      Z taboretem i chłodnicą świetny pomysł, my używamy i tego, i tego. Gratulacje - liczbą warek przebijasz nas na głowę. Sprawę chronicznego braku czasu rozwiązaliśmy z KapitanemWagrerem w sposób dość prosty - gar 50 litrów i ilość surowców x 2 w stosunku do standardowej 20-litrowej warki, a później na 2 fermentory. Można wtedy poeksperymentować np. z różnymi drożdżami czy innym chmieleniem na zimno. Powiem więcej - da się nawet wyciągnąć 45-48 litrów brzeczki nastawnej. A, i zaciekawiły mnie Twoje uwagi dotyczące filtracji - mamy mniej więcej podobnie.
      Last edited by Rycho_128; 2015-06-24, 13:23.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • piwosz_andrzej
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.09
        • 105

        #33
        Takie duże warki mają niewątpliwie swoją dużą zaletę, ale do tego jest jednak niezbędny taboret gazowy. Ja już zdecydowałem, że na jesień kupuje taboret, będę warzył w piwnicy (przynajmniej żona będzie miała wolną kuchnię, a ja względny spokój).

        Odnośnie filtracji to nie mam z nią problemów odkąd kupuje słody w sklepie w Bydgoszczy. Na miejscu śrutują mi cały słód, który jest potrzebny na warkę. Słyszałem opinie, że niektóre duże sklepy, które sprzedają gotowe zestawy, śrutują większe ilości słodu i dopiero później już ze ześrutowanych słodów tworzą zestawy. To może trochę zniekształcić proporcje łuski i mąki. Nie wiem czy to jest prawda, ale faktem jest to, że odkąd kupuje słody u mnie w mieście, to nie mam problemów z filtracją. Wizualnie w słodzie jest o wiele mniej mąki. Rozwiązaniem jest też kupowanie zestawów nieśrutowanych i samodzielne śrutowanie, ale w moim przypadku przy warzeniu ok 10 warek na rok jest to raczej nieopłacane.

        Comment

        • piwosz_andrzej
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.09
          • 105

          #34
          Warka nr 9 Bitter

          Właśnie zabutelkowany. BLG zeszło do ok 3,5. Wyszło aż 46 butelek półlitrowych. Pierwszy raz nie robiłem cichej fermentacji, piwo trzymałem 16 dni w jednym fermentorze i jest klarowne.

          Comment

          • piwosz_andrzej
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.09
            • 105

            #35
            Warka nr 10 Kölsch

            Po długiej przerwie wreszcie znalazłem trochę czasu i uwarzyłem moją 10 warkę (dopiero teraz nastąpiła inauguracja mojego drugiego sezonu warzelniczego). Wybór padł ponownie na Kölscha – bo smakuje wszystkim, szybko dojrzewa, no i przede wszystkim po to by zebrać gęstwę na kolejną warkę Milk Stouta – zestaw z CP. Z warką nie było żadnych problemów, pierwszy raz nie miałem problemów przy filtracji zestawu z CP. Finalnie do fermentora trafiło ok. 22,5 litrów brzeczki – 12 BLG. Zadane drożdże Danstar Nottingham.

            Comment

            • piwosz_andrzej
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.09
              • 105

              #36
              Warka Nr 10 Kölsch

              Dzisiaj przelany na cichą po 11 dniowej fermentacji burzliwej. Pierwszy raz BLG zeszło mi do 2. We wcześniejszych warkach zawsze oscylowało pomiędzy 3 a 5. Wyjątkowo też przebiegała fermentacja, czapa z piany podeszła aż pod dekiel fermentora! Pobrałem gęstwę drożdżową, jutro warzę kolejną warkę Milk Stouta.

              Comment

              • piwosz_andrzej
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2014.09
                • 105

                #37
                Warka Nr 11 Milk Stout

                Wczoraj wieczorem warzona, dzisiaj wcześnie rano trafiła do fermentora. Zgodnie z instrukcją piwo powinno mieć ok 12 BLG, a mi wyszło 14 BLG i to jeszcze 23 litry! Zastanawiam się czy to 12 miało być z laktozą czy też bez, u mnie 12 było przed dodaniem laktozy, a po dodaniu 0,5 kg laktozy BLG podskoczyło do 14. Zacieranie, filtracja z wysładzaniem przebiegła bez żadnych problemów. Trochę problemów pojawiło się przy gotowaniu. Dotychczas na mojej kuchence gazowej nie miałem żadnych problemów z doprowadzeniem brzeczki do wrzenia i jej intensywnym gotowaniu, a teraz niby się gotowało ale intensywność była o wiele mniejsza – czyżby PGNiG zafundowało nam mniej kaloryczny gaz? Ponadto zastanawia mnie bardzo mała ilość chmielin jaka pozostała na dnie w garnku dziś rano po przelaniu brzeczki do fermentora. Do fermentacji zadałem świeżą gęstwę drożdżową Danstar Nottingham. Temperatura brzeczki 16 stopni, w piwniczce 18 stopni.

                Comment

                • piwosz_andrzej
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.09
                  • 105

                  #38
                  Warka nr 10 Kölsch

                  Wczoraj rozlany do butelek, wyszły 42 półlitrówki i jedna butelka 0,4 l. Teraz postoi tydzień w kuchni w celu refermentacji.

                  Warka nr 11 Milk Stout

                  Przed chwilą przelany na cichą. BLG zeszło do 6,5. Pobrałem gęstwę (Danstar Nottingham). Zastanawiam się czy na tej gęstwie mogę jeszcze uwarzyć jakiegoś innego jasnego górniaka?

                  Comment

                  • piwosz_andrzej
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2014.09
                    • 105

                    #39
                    Warka nr 12 Weizenbier

                    Wczoraj warzona, dziś rano przelana do fermentora. Pierwszy raz warzyłem piwo typowo pszeniczne, wcześniej tylko z dodatkiem słodu pszenicznego. Trochę obawiałem się filtracji ale okazało się, że znowu nie było żadnych problemów. Ciekawe z czego wynikały moje problemy z filtracją podczas pierwszych warek? W instrukcji zalecano zacieranie dekokcyjne, ale zdecydowałem się na zacieranie infuzyjne. Zacier przetrzymałem ok 15 minut w temperaturze ok 45 st, potem ok 50 minut w temperaturze 67 st. (po tym czasie uzyskałem negatywną próbę jodową), następnie podgrzanie do 78 st i filtracja. Tym razem nie było żadnych problemów z doprowadzeniem brzeczki do wrzenia i z gotowaniem (uzyskałem wyraźny przełom białkowy – pełno białych farfocli). Finalnie do fermentora trafiło 22 litry brzeczki – 12 BLG. Do brzeczki o temperaturze 20 st. zadałem drożdże Safbrew WB-06. Temperatura w pomieszczeniu gdzie jest przeprowadzana fermentacja 18 st. - także w piwie pewnie będzie więcej nut goździkowych niż bananowych.

                    Comment

                    • piwosz_andrzej
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.09
                      • 105

                      #40
                      Warka nr 12 Weizenbier

                      Wczoraj wieczorem zajrzałem do fermentora. Na powierzchni piękna piana, fermentacje w pełni! Lubię ten widok

                      Comment

                      • piwosz_andrzej
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2014.09
                        • 105

                        #41
                        Warka nr 11 Milk Stout

                        BLG zeszło ostatecznie do 6. Wczoraj piwo przelałem do butelek (44 butelki półlitrowe i 1 bączek 0,33 l.). W smaku zapowiada się obiecująco.

                        Comment

                        • piwosz_andrzej
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2014.09
                          • 105

                          #42
                          Warka nr 12 Weizenbier

                          Piwo już 2,5 tygodnia w jednym fermentorze. Dziś zmierzyłem BLG i trochę mnie zadziwiło - wyszło 1 - 1,5. Jeszcze żadne piwo mi tak nie odfermentowało! W połowie tygodnia będzie butelkowane. Próbowałem wywąchać te goździki, ale jakoś z tym słabo, temperatura w pomieszczeniu gdzie przeprowadzam fermentację trochę się obniżyła, teraz jest tam ok 15 stopni.

                          Comment

                          • piwosz_andrzej
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2014.09
                            • 105

                            #43
                            Warka nr 12 Weizenbier

                            Przed chwilą zabutelkowana (41 butelek 0,5 l i 3 butelki 0,4 l). Z wiadra po fermentacji unosił się przyjemny aromat, ale czy są to goździki czy banany, to szczerze mówiąc nie wiem. Generalnie piwo zapowiada się znakomicie
                            Last edited by piwosz_andrzej; 2016-03-01, 23:13.

                            Comment

                            • piwosz_andrzej
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2014.09
                              • 105

                              #44
                              Warka nr 13 Amber Ale

                              Przed chwilą skończyłem warzyć moją drugą warkę wg własnej receptury: Zasyp składał się z:
                              - 3 kg słodu jęczmiennego pilzneńskiego,
                              - 1 kg słodu jęczmiennego wiedeńskiego,
                              - 0,4 kg słodu melanoidynowego.
                              Zacieranie:
                              - 10 minut w temp. 52 st.
                              - 40 minut w temp. 62 st.
                              - 20 minut w temp. 72 st., podgrzanie do 78 st. i filtracja.
                              Chmielenie polsko – amerykańskie. Na goryczkę na początek gotowania dałem 30 gr Marynki, na aromat na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodałem 25 gr chmielu Eldorado. W planie mam jeszcze chmielenie na cichej (mam 25 gr Simcoe).
                              Piwo ma ładny bursztynowy kolor. Uzyskałem chyba trochę gorszą wydajność niż dotychczas. W garnku mam ok 20 litrów brzeczki o gęstości ok 10 – 11 BLG. Celowałem w 12, myślałem że z tego zasypu spokojnie to osiągnę, ale się nie udało. Nie wiem czy jest to wina śrutowania, dotychczasowe warki z robione z gotowych zestawów miały słód bardziej zmielony, w tej słód był ześrutowany słabiej (większa łuska i mniej mąki). Być może to było tego przyczyną.

                              Comment

                              • piwosz_andrzej
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.09
                                • 105

                                #45
                                Warka nr 14 Bydgoskie Ale

                                Przed chwilą skończyłem warzyć moją trzecią warkę wg własnej receptury: Zasyp składał się z:
                                - 3 kg słodu pilzneńskiego,
                                - 1 kg słodu monachijskiego,
                                - 0,5 kg słodu pszenicznego,
                                - 0,2 kg słodu karmelowego jasnego 30
                                Zacieranie: 20 minut w temp. 52 st., 1,10 h w temp. 68 – 65 st., podgrzanie do 78 st. i rozpoczęcie filtracji.
                                Chmielenie:
                                - na początek gotowania dałem 20 gr Marynki,
                                - w 30 minucie 20 gr Perle
                                - na 10 minut przed końcem gotowania 20 gr lubelskiego (całkowity czas gotowania 1,10 h).
                                Tym razem poprosiłem właściciela sklepu Homebrew.pl – skąd miałem słody – o drobniejsze śrutowanie. Myślę, że przyniosło to pozytywny wynik jeśli chodzi o wydajność. W słodzie było więcej mąki, trochę dłużej filtrowałem, ale finalnie uzyskałem ok 23 l brzeczki ok 12 BLG (dokładnie sprawdzę jutro rano jak przeleje piwo do fermentora). Do piwa zadam gęstwę z S-04 z poprzedniej warki.[B]

                                Warka nr 13 Amber Ale

                                Po tygodniu burzliwej w sobotę 12 marca przelałem piwo na cichą dodając 25 gr chmielu Simcoe. Zapomniałem zmierzyć BLG, ale myślę że to co miały drożdże do zjedzenia to zostało przez nie zjedzone, na powierzchni nie było już piany, a piwo miało niewysokie początkowe BLG.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X