Browar domowy „Na Piaskach”

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

Warka 19 AIPA

Piwo po 11 dniach fermentacji burzliwej przelałem na fermentację cichą. Nie zmierzyłem BLG, ale myślę że te 11 dni to był wystarczająco długi czas dla drożdży do przerobienia 14 BLG. Na powierzchni piwa cały czas była gruba piana (tak na ok. 3 cm), myślę że to była piana z drożdży, miała kremową konsystencję. Ta piana utrzymywała się od pierwszego dnia fermentacji (ciekawe zjawisko, już kiedyś używałem drożdży US-05, ale wówczas nie zaobserwowałem takiego zjawiska). Pobrałem gęstwę do następnej warki.

Comment

• piwosz_andrzej
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.09
      • 105

Warka nr 20 Scottish Export/80

Piwo również z zestawu Homebrew.pl, warzone w sobotę 8 kwietnia 2017 r.
      Skład:
      - słód Pale Ale – 4 kg,
      - słód pszeniczny – 0,5 kg,
      - słód bursztynowy – 0,5 kg,
      - jęczmień prażony – 0,06 kg,
      - chmiel Challenger – 25 gr.
      - chmiel Fuggles – 25 gr.

Zacieranie:
      - 15 min. w temp. 58 st.
      - 60 min. w temp. 64 st.
      - podgrzanie do temp. 78 st. i rozpoczęcie wysładzania.

Gotowanie 80 minut, chmielenie:
      - 40 minut Challenger,
      - 20 minut Fuggles,

Piwo przez dodanie niewielkiej dawki jęczmienia prażonego uzyskało ciemną barwę. Chmielenie w połowie gotowania, więc bardziej na smak a nie na goryczkę i aromat. Uzyskałem 22 litry brzeczki 12 BLG. Do fermentacji zadałem drożdże Safale US – 05 (gęstwę z poprzedniej warki). Temperatura w pomieszczeniu z fermentorem 16 st.

Comment

Related Topics

Collapse

• Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Portomordo0203
        [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
        Portomordo0203
        Dzień dobry,

Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

Cena: 2 500,0 zł

Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
        2024-07-30, 12:15
      • kurek93
        Pszenica z błędami.
        kurek93
        Witam.
        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
        • słód Weyermann®
        ...
        2023-01-13, 10:28
      • Charlie44
        Problemy z gęstością początkową.
        Charlie44
        Cześć wszystkim,

Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
        Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
        2019-01-14, 12:59
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...