Warka 19 AIPA
Piwo po 11 dniach fermentacji burzliwej przelałem na fermentację cichą. Nie zmierzyłem BLG, ale myślę że te 11 dni to był wystarczająco długi czas dla drożdży do przerobienia 14 BLG. Na powierzchni piwa cały czas była gruba piana (tak na ok. 3 cm), myślę że to była piana z drożdży, miała kremową konsystencję. Ta piana utrzymywała się od pierwszego dnia fermentacji (ciekawe zjawisko, już kiedyś używałem drożdży US-05, ale wówczas nie zaobserwowałem takiego zjawiska). Pobrałem gęstwę do następnej warki.
Piwo po 11 dniach fermentacji burzliwej przelałem na fermentację cichą. Nie zmierzyłem BLG, ale myślę że te 11 dni to był wystarczająco długi czas dla drożdży do przerobienia 14 BLG. Na powierzchni piwa cały czas była gruba piana (tak na ok. 3 cm), myślę że to była piana z drożdży, miała kremową konsystencję. Ta piana utrzymywała się od pierwszego dnia fermentacji (ciekawe zjawisko, już kiedyś używałem drożdży US-05, ale wówczas nie zaobserwowałem takiego zjawiska). Pobrałem gęstwę do następnej warki.
Comment