Browar Korczynski Alchemik

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AsusPL
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 5

    #1

    Browar Korczynski Alchemik

    Witam domowy browarek popełnił już 3 Warki z Puch

    1# Coopers Lager + 1.7 Ekstraktu Słodowego Jasnego = pierwsze spotkanie z piwem domowym odwrotny smak szału nie było ale bakcyl połknięty 23l wypite w miesiąc od zabutelkowania
    2#Triple Tykes (Export Ale) 4KG + chmielenie na zimno chmiele Target i Goldings = duzo błędów podczas warzenia i chmielenia na zimno wręcz gotowanie samego chmielu dodanie wywaru i chmielu w 4 dni fermentacji + zakażenie suma sumarow piwo fajne dojrzało dopiero po 4 miech dało się wypić zostało jeszcze z 5 butelek
    3# Dry Lager od Black Rock + 1.7kg Jasnego = piwko całkiem inne od pierwszego w samku idealny lager i to z dziwnie ze z puchy lecz troszke mało chmielu piwo znikło w zastraszającym tępię po wylezakowaniu 1.5 miesiąca w butelce

    4# Własny Wymysł przedstawiam Browar Korczyński Alchemik - Zimowe Kopniecie

    Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 1,7 kg
    Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie CIEMNY - 1,7 kg
    Chmiel goryczkowy Marynka 2013 (PL) 7,8 % A-A --- granulat --- 30 g
    Chmiel Citra 2013 (USA) 13,1% A-A --- granulat --- 30g
    Drożdże piwowarskie Fermentis Safale US-05 --- saszetka 11.5g
    ! Belgijski cukier kandyzowany --- BIAŁY --- 500g
    Mech irlandzki (Irish moss) --- środek do klarowania brzeczki --- 10g

    1.Rozpuszczenie słodów w 15 l zagotowanie
    2.Chmiel goryczkowy 0-60min gotowania
    2.Chmiel aromatyczny 55-60min gotowania
    3 Mech dodać na 3 minuty przed końcem gotowania oraz bd czekał do wystygnięcia brzeczki
    4.Cukier dodany bd opcjonalnie zależności od wyniku BLG chce trafić 7-8%
    5.Przelanie do fermentora dopełnienie do 23l i zadanie drożdży

    Warka bd zrobiona myślę ze jutro jak składniki dojada przeprowadzę krotka relacje
    jest to moja pierwsza warka z własnym chmieleniem jak widzicie karygodny błąd proszę o sugestie zanim popełnię warkę
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10860

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AsusPL
    1.Rozpuszczenie słodów w 15 l zagotowanie
    Słody się zaciera, chyba że chodziło o ekstrakty słodowe to OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • AsusPL
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 5

      #3
      Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 1,7 kg
      Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie CIEMNY - 1,7 kg ^^ tak o takie mi chodziło następna warka bd już zacierana trwa zbierania na graty do tego potrzebne

      Comment

      • AsusPL
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.12
        • 5

        #4
        Tak wygłada moja 3 Warka Export Ale
        Attached Files

        Comment

        • Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4654

          #5
          Korczyński od Korczyny pod Krosnem?
          No proszę rzemiosło piwne na piwnej pustyni!

          Comment

          • AsusPL
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.12
            • 5

            #6
            dokładnie kolo Krosna na piwnej pustyni może to jakoś wyjaśnisz

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4654

              #7
              Nie chcę robić Off.., ale znajdź w sklepach w Korczynie coś innego poza koncernówką. W Krośnie, poza jednym sklepem, to samo i w całym powiecie też.
              Jeden browar Wojkówka wiosny nie czyni.

              Comment

              • AsusPL
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.12
                • 5

                #8
                https://www.youtube.com/watch?v=lrHTUoNtWRs Filmik z 1 z 3 etapów robienia piwa

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10860

                  #9
                  Trochę błędów w filmie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dulukgrzegorz
                    Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
                    dulukgrzegorz
                    Cześć wszystkim,



                    Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

                    Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

                    Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
                    2022-10-04, 14:48
                  • mlody16
                    Pierwszy browar - german pils
                    mlody16
                    Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
                    Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

                    Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
                    2025-11-16, 18:46
                  • Prusak
                    Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
                    Prusak
                    Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
                    2023-09-29, 18:10
                  • Orzech1988
                    X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                    Orzech1988
                    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                    Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                    2019-01-13, 21:23
                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 20:57
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...