Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #46
    Pewnie tak kisiel to kisiel. Fermentacja ruszyła szybko i sprawnie więc oczekuje wyników finalnych. Po przelaniu na cichą dodam płatki i zostawię w spokoju na 2-3 tygodnie.

    P.S
    Warka 32# Polska APA - 47 butelek 0,5l zabutelkowane z 135g glukozy

    Warka 33# Mandarina Hefeweizen - 43 butelki 0,5l zabutelkowane z 160g glukozy

    Comment

    • pharun88
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2015.01
      • 128

      #47
      Warka 35# CascadePL PA 22.06.2016


      Słody:
      Słód Pale Ale 4,5kg

      Chmiele:
      Chmiel Iunga 30g
      Chmiel CascadePL 90g

      Zacieranie:
      15l wody + słody
      67'C 60 min (negatywna próba jodowa )
      podgrzanie do 78’C
      Wysładzanie: 16l wody temp 78'C w 3 turach

      Chmielenie: (gotowanie 65 min)
      Iunga 15g 60min
      Iunga 15g 30min
      CascadePL 20g 7 min
      CascadePL 20g 0 min

      CascadePL 50g na ostatnie 5 dni cichej

      Drożdże: US-05 (gęstwa)
      Brzeczka schłodzona do 19'C i fermentacja 18'C->20'C

      Wyszło 23l brzeczki 13 BLG
      Brewtarget: IBU: 36, Alkohol: 4,9%


      Warka 34# Żytni Stout - po 16 dniach fermentacji przelane na cichą. Zanieczyszczenia odpadły wraz z drożdżami. Dodane 30g średnioopiekane płatki dębowe macerowane w burbonie
      Last edited by pharun88; 2016-06-22, 17:58.

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #48
        Warka 36 # Polskie Brown Ale 21.07.2016

        Słody:
        Słód Pale Ale 4,3kg
        Słód Crystal 160 0,1kg
        Słód Karmelowy Jasny 30 0,2kg
        Słód Pale Chocolate 0,35kg

        Chmiele:
        Chmiel Sybilla 55g
        Chmiel Iunga 10g

        Zacieranie:
        15l wody + słody jasne + 150g chocolate
        67'C 70min (negatywna próba jodowa)
        67'C 15 min (po dodaniu słodu Chocolate 200g )
        podgrzanie do 78’C
        Wysładzanie: 18l wody temp 78'C

        Chmielenie: (gotowanie 60 min)
        Iunga 10g 60min
        Sybilla 20g 30min
        Sybilla 25g 10min

        Drożdże: Fermentis Safale S-04 (suche uwodnione wcześniej)

        Wyszło 23l brzeczki 13 BLG
        Brewtarget: IBU: 27 Alkohol: 5,0%


        Warka 34# Żytni Stout - po 3 tygodniach z płatkami 41 butelek 0,5 dodane 90g glukozy
        Warka 35# CascadePL PA - 44 x 0,5 dodane 125g glukozy
        Last edited by pharun88; 2016-07-21, 16:35.

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #49
          Tak idealnie na aktualną pogodę. Delikatnie i orzeźwiająco

          Warka 37 # hefeweizen 02.08.2016

          Słody:
          Słód Pszeniczny 2kg
          Słód Pilzneński 2kg
          Słód Karmelowy Jasny 30 0,1kg

          Chmiele:
          Chmiel Iunga 16g (została resztka szkoda zmarnować)


          Zacieranie:
          15l wody + słody
          44'C 20min
          63’C 45min
          72'C 20 min (negatywna próba jodowa)
          podgrzanie do 78’C
          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

          Chmielenie: (gotowanie 60 min)
          Iunga 16g 60min


          FM 41 "gwoździe i banany" (gęstwa)

          Wyszło 21l brzeczki 11 BLG
          Brewtarget: IBU:19 Alc 4,3%

          Comment

          • pharun88
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2015.01
            • 128

            #50
            Warka 37 - zakażenie lekki kwas i coś ala brett? :P Zabutelkowałem i będę miał czym truć ludzi. Wypiłem całą butelkę i problemów żołądkowych nie było

            Doszedłem do wniosku, że poczekam do października z kolejnymi wyczynami. Nowy sezon piwowarski się zacznie to można działać. A i temperatury bardziej sprzyjające.

            A, że wpadło mi w łapki trochę jabłek niezbyt pięknych ale całkiem smacznych to...

            Warka 38 # Cydr 03.10.16

            19l soku z jabłek samemu wyciskane

            Drożdże: SpiritFerm Aromatic Wine Complex

            Warka 39 # Słodka Czekolada 06.10.16

            Słody:
            Słód Pale Ale 4kg
            Słód Karmelowy 300 0,4kg
            Słód Czekoladowy 400 0,3kg
            Słód Czekoladowy 1200 0,25kg

            Chmiele:
            Chmiel Target 25g
            Chmiel East Kent Goldings 25g

            Dodatki:

            Laktoza 0,5kg
            Mech Irlandzki 3g
            Gips Piwowarski 4g

            Zacieranie:
            18l wody + słody + 2g Gipsu
            65’C 70min
            podgrzanie do 78’C (5min)
            Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach + 2g Gipsu

            Chmielenie: (gotowanie 70 min)
            Target 25g 60min
            East Kent Goldings 25g 20min
            Laktoza 0,5kg 20min
            Mech Irlandzki 3g (łyżeczka czubata) 20min

            Drożdże: FM 13 trochę po terminie fiolka więc dzień wcześniej litrowy starter i powinno być ok.

            Wyszło 20l brzeczki 17 BLG tem 18'C
            Brewtarget: IBU:34 Alc 6,2%

            Comment

            • pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

              #51
              Warka 40 # Ciemne Pszeniczne 25.10.16

              Słody:
              Słód Pszeniczny 2kg
              Słód Pilzneński 1kg
              Słód Pale Ale 0,95kg
              Słód Karmelowy 30 0,3kg
              Słód Czekoladowy 400 0,2kg


              Chmiele:
              Chmiel Marynka 19g


              Zacieranie:
              15l wody + słody
              42'C 15min
              53'C 15min
              63’C 30min
              72'C 15min
              podgrzanie do 78’C
              Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach

              Chmielenie: (gotowanie 70 min)
              Marynka 19g 60min

              Drożdże: FM 41 gęstwa

              Wyszło 22l brzeczki 12,5 BLG tem 18'C
              Brewtarget: IBU:17 Alc 4,7%

              Comment

              • pharun88
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2015.01
                • 128

                #52
                Warka 41 # ShSm Marynka Pale Ale 31.10.16

                Słody:
                Słód Pale Ale 5kg

                Chmiele:
                Chmiel Marynka 180g (PolishHops) Bardzo fajny świeży aromat ziołowo-cytrusowy

                Zacieranie:
                17l wody + słody
                66-64’C 70min
                podgrzanie do 78’C
                Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach

                Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                Marynka 20g 60min
                Marynka 20g 30min
                Marynka 20g 10min
                Marynka 40g 0min

                Marynka 80g na 5 dni cichej

                Drożdże: US-05 z saszetki uwodnione

                Wyszło 23l brzeczki 14 BLG temp 18'C
                Brewtarget: IBU:41 Alc 5,5%
                Last edited by pharun88; 2016-10-31, 13:15.

                Comment

                • pharun88
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2015.01
                  • 128

                  #53
                  Warka 42 # Stout Gryczany 01.12.16

                  Słody:
                  Słód Pale Ale 1,5kg
                  Słód Gryczany 1,5kg
                  Słód Monachijski I 1kg
                  Slod Pszeniczny 1kg
                  Słód Karmelowy 300 0,3kg
                  Słód Czekoladowy 1200 0,25kg
                  Jęczmień Palony 0,25kg

                  Chmiele:
                  Chmiel Target 25g
                  Chmiel East Kent Goldings 25g

                  Dodatki:

                  Mech Irlandzki 4g
                  Gips Piwowarski 4g

                  Zacieranie:
                  18l wody + słody + 2g Gipsu
                  66-64’C (70min)
                  podgrzanie do 78’C (5min)
                  Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach + 2g Gipsu

                  Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                  Target 25g 60min
                  East Kent Goldings 25g 10min
                  Mech Irlandzki 4g 15min

                  Drożdże: FM 13 miesięczna gęstwa

                  Wyszło 21l brzeczki 15 BLG tem 19'C
                  Brewtarget: IBU:32 Alc 5,6%

                  Comment

                  • pharun88
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2015.01
                    • 128

                    #54
                    Warka 43 # West Coast IPA 07.12.16

                    Słody:
                    Słód Pale Ale 3,5kg
                    Słód Pilzneński 2kg

                    Chmiele:
                    Chmiel Mozaic 100g
                    Chmiel Amarillo 100g


                    Zacieranie:
                    18l wody + słody
                    65-64’C (60min)
                    podgrzanie do 78’C (10min)
                    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                    Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                    Mozaic 25g 60min
                    Mozaic 25g 30min
                    Amarillo 35g 10min
                    Amarillo 35g 0min

                    Mozaic 50g + Amarillo 30g na cicha (5dni)

                    Drożdże: US-05 gęstwa

                    Wyszło 20l brzeczki 16 BLG tem 19'C
                    Brewtarget: IBU:~70 Alc 6,3%

                    Comment

                    • pharun88
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2015.01
                      • 128

                      #55
                      Warka 43 przelana na cicha fermentacje, dodane 30g Amarillo i 50g Iunga..... pomyliłem woreczki z chmielem i zamiast Mozaica wsypałem Iunge mea culpa zobaczymy co z tego wyjdzie.



                      Warka 44 # White IPA v1 19.12.16

                      Słody:
                      Słód Pilzneński 4kg
                      Słód Owsiany 0,5kg
                      Płatki Orkiszowe (błyskawiczne) 1kg
                      Płatki Owsiane (błyskawiczne) 0,25kg

                      Chmiele:
                      Chmiel Mozaic 125g
                      Chmiel Iunga 25g

                      Dodatki:
                      Kolendra Indyjska 10g
                      Skórki Gorzkiej Pomarańczy (curacao) 7g
                      Skórki Bergamotki 7g
                      Trawa Cytrynowa 6g


                      Zacieranie:
                      18l wody + słody + płatki
                      55'C (20min)
                      65-63’C (70min) - negatywna próba jodowa
                      podgrzanie do 78’C
                      Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                      Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                      Iunga 25g 60min
                      Mozaic 25g 20min
                      Mozaic 25g 7min
                      Wszystkie Przyprawy 5min
                      Mozaic 25g 0min

                      Mozaic 50g cicha fermantacja (5dni)

                      Drożdże: Fm 20 Białe Walonki

                      Wyszło 21l brzeczki 14,5 BLG temp. 20'C
                      Brewtarget: IBU:~50 Alc 5,5%
                      Last edited by pharun88; 2016-12-19, 13:49.

                      Comment

                      • pharun88
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2015.01
                        • 128

                        #56
                        Pierwsze piwko w nowym roku, może nie zimowe ale na zimę już mam zrobione i powoli ubywa. Warka 45 czas start bo formę trzeba trzymać i te 20 warek rocznie zrobić.

                        Warka 45 # White IPA v2 10.01.17

                        Słody:
                        Słód Pilzneński 4kg
                        Słód Owsiany 0,5kg
                        Płatki Pszenne (błyskawiczne) 1kg
                        Płatki Owsiane (błyskawiczne) 0,25kg

                        Chmiele:
                        Chmiel Simcoe 100g
                        Chmiel Mozaic 25g

                        Dodatki:
                        Kolendra Indyjska 10g
                        Skórki Gorzkiej Pomarańczy (curacao) 12g
                        Trawa Cytrynowa 8g
                        Skórka ze świeżego grapefruita 5g


                        Zacieranie:
                        18l wody + słody + płatki
                        65-63’C (80min) - negatywna próba jodowa
                        podgrzanie do 78’C
                        Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                        Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                        Mozaic 25g 60min
                        Simcoe 25g 10min
                        Wszystkie Przyprawy 10min
                        Simcow 25g 0min

                        Simcoe 50g cicha fermantacja (5dni)

                        Drożdże: Fm 20 Białe Walonki (gęstwa)

                        Wyszło 21l brzeczki 14,5 BLG temp. 18'C
                        Brewtarget: IBU:~42 Alc 5,5%
                        Last edited by pharun88; 2017-01-10, 14:39.

                        Comment

                        • pharun88
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2015.01
                          • 128

                          #57
                          Jak była pierwsza to i czas na drugą warkę w nowym roku. Tym razem korzystając ze sprzyjających warunków zewnętrznych (w garażu w miarę stała temp. 10-14'C) jakiś lager. Po przejrzeniu zapasów padł wybór na własną wersję ciemnego lagera - Schwarzbier

                          Warka 46 # Schwarzbier 24.01.17

                          Słody:
                          Słód Pilzneński 3kg
                          Słód Monachijski 2kg
                          Jęczmień prażony 0,3kg

                          Chmiele:
                          Chmiel Iunga 25g

                          Zacieranie:
                          18l wody + słody jasne
                          63’C (20min)
                          72'C (30min)
                          72'C (10min) z dodanym prażonym jęczmieniem
                          podgrzanie do 78’C
                          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                          Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                          Iunga 25g (60min)


                          Drożdże: Fm 20 Białe Walonki (gęstwa)


                          Wyszło 25l brzeczki 13 BLG temp. 13'C (wstawione do garażu 10-14'C)
                          Brewtarget: IBU:~26 Alc 5,0%

                          Comment

                          • miesiarz
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.08
                            • 1

                            #58
                            Jak na lagera, to słabo mi pasują białe welonki

                            Comment

                            • pharun88
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2015.01
                              • 128

                              #59
                              No bo przecież naturalnie ze ich tam nie dodałem
                              Znów nie chciało się pisać od nowa i kopiowałem z poprzedniego.

                              Oczywiście warka # 46 Schwarzbier

                              Drożdże Saflager W-34/70 uwodnione sucharki.

                              P.S Dzięki za czujność.
                              Last edited by pharun88; 2017-01-25, 16:47.

                              Comment

                              • pharun88
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2015.01
                                • 128

                                #60
                                Jako, że wypadło wolne od pracy w ten piękny deszczowy wtorek to:

                                Warka 47 # New Wave Belgian Pale Ale 21.02.17

                                Słody:
                                Słód Pale Ale 5kg
                                Słód Karmelowy 300 0,1kg


                                Chmiele:
                                Chmiel CascadePL 200g

                                Zacieranie:
                                18l wody + słody
                                68-66’C (70min)
                                podgrzanie do 78’C
                                Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                                Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                                CascadePL 40g (60min)
                                CascadePL 30g (20min)
                                Mech Irlandzki 5g (10min)
                                CascadePL 30g (10min)
                                CascadePL 40g (0min)

                                CascadePL 60g na 5 dni cichej


                                Drożdże: Fm 20 Białe Walonki (gęstwa)


                                Wyszło 23l brzeczki 13 BLG temp. 18'C
                                Brewtarget: IBU:~38 Alc 4,9%

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X