Robi się coraz cieplej więc trzeba pomyśleć o piwie na grilla i lekkiego relaksu więc pierwsza warka SRIPY - jaszcze dwie minimum w planie w najbliższych tygodniach
Warka 48 # SRIPA PL = Session rice IPA 27.03.17
Słody:
Słód Pilzneński 3kg
Płatki ryżowe błyskawiczne 1,1kg
Chmiele:
Chmiel Cascade PL 140g
Chmiel Iunga 15g
Zacieranie:
16l wody + słody + płatki
50'C (20min)
69’C (90min) - czekałem na negatywną próbę jodową
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 80 min)
Iunga 15g 60min
CascadePL 30g 15min
CascadePL 40g 1min
CascadePL 70g na cicha (5dni)
Drożdże: US-05 uwodnione z szaszetki
Wyszło 23l brzeczki 10,5 BLG tem 18'C
Brewtarget: IBU:~30 Alc 4,1%
Warka 48 # SRIPA PL = Session rice IPA 27.03.17
Słody:
Słód Pilzneński 3kg
Płatki ryżowe błyskawiczne 1,1kg
Chmiele:
Chmiel Cascade PL 140g
Chmiel Iunga 15g
Zacieranie:
16l wody + słody + płatki
50'C (20min)
69’C (90min) - czekałem na negatywną próbę jodową
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 80 min)
Iunga 15g 60min
CascadePL 30g 15min
CascadePL 40g 1min
CascadePL 70g na cicha (5dni)
Drożdże: US-05 uwodnione z szaszetki
Wyszło 23l brzeczki 10,5 BLG tem 18'C
Brewtarget: IBU:~30 Alc 4,1%
Comment