Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #61
    Robi się coraz cieplej więc trzeba pomyśleć o piwie na grilla i lekkiego relaksu więc pierwsza warka SRIPY - jaszcze dwie minimum w planie w najbliższych tygodniach

    Warka 48 # SRIPA PL = Session rice IPA 27.03.17

    Słody:
    Słód Pilzneński 3kg
    Płatki ryżowe błyskawiczne 1,1kg

    Chmiele:
    Chmiel Cascade PL 140g
    Chmiel Iunga 15g


    Zacieranie:
    16l wody + słody + płatki
    50'C (20min)
    69’C (90min) - czekałem na negatywną próbę jodową
    podgrzanie do 78’C
    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

    Chmielenie: (gotowanie 80 min)
    Iunga 15g 60min
    CascadePL 30g 15min
    CascadePL 40g 1min

    CascadePL 70g na cicha (5dni)

    Drożdże: US-05 uwodnione z szaszetki

    Wyszło 23l brzeczki 10,5 BLG tem 18'C
    Brewtarget: IBU:~30 Alc 4,1%

    Comment

    • Joosto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.12
      • 263

      #62
      Jak dla mnie to prędzej SRAPA patrząc po balingu
      Last edited by Joosto; 2017-03-28, 15:21.

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #63
        Jak by nie było bardzo podobne style, chociaż jak dla mnie stanowcze przesunięcie balansu w stronę chmielowości i goryczki daje bardziej sesyjną wersje IPY

        Ale jak zwał tak zwał nie ma co się czepiać szczegółów SRIPA czy SRAPA

        No i jak już pisze to narodził się pomysł dodania na cichą skórek z 2 limonek (bez albedo) wraz z wyciśniętym sokiem. Właśnie przygotowane i maceruje sie w słoiku wraz z dodatkiem wysokoprocentowego alkoholu.

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #64
          Warka 49 # SRIPA Citra = Session rice IPA citra 24.04.17

          Słody:
          Słód Pilzneński 3kg
          Płatki ryżowe błyskawiczne 1,1kg

          Chmiele:
          Chmiel Citra 100g
          Chmiel Iunga 20g


          Zacieranie:
          16l wody + słody + płatki
          50'C (20min)
          69’C (90min) - czekałem na negatywną próbę jodową
          podgrzanie do 78’C
          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

          Chmielenie: (gotowanie 80 min)
          Iunga 20g 60min
          Citra 15g 15min
          Citra 25g 1min

          Citra 60g na cicha (5dni)

          Drożdże: US-05 gęstwa

          Wyszło 23l brzeczki 10,5 BLG tem 17'C
          Brewtarget: IBU:~40 Alc 4,1%

          Fermentacja burzliwa: 15'C 5 dni, 16->20'C 4dni
          Fermentacja cicha: 16'C 7 dni

          Butelkowanie z 6g glukozy na 1l
          Last edited by pharun88; 2017-04-24, 17:35.

          Comment

          • pharun88
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2015.01
            • 128

            #65
            Warka jubileuszowa? hmm zauważyłem dopiero tutaj ze to mój numer 50. Była chęć na słodowe ciemne piwo więc:

            Warka 50 # Brown Ale 26.04.17

            Słody:
            Słód Pale Ale 4kg
            Słód Pilzneński 1kg
            Słód Czekoladowy 400 0,2kg
            Płatki Owsiane błyskawiczne 0,2kg
            Słód Czekoladowy 1200 0,1kg
            Słód Karmalowy 300 0,1kg


            Chmiele:
            Chmiel Iunga 15g
            Chmiel Marynka 10g


            Zacieranie:
            20l wody + słody + płatki
            67'C (70min) - negatywna próba jodowa
            podgrzanie do 78’C
            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

            Chmielenie: (gotowanie 70 min)
            Iunga 15g 60min
            Marynka 10g 60min

            Drożdże: US-05 gęstwa

            Wyszło 27l brzeczki 12,5 BLG tem 17'C
            Brewtarget: IBU:~25 Alc 4,8%

            Fermentacja burzliwa: 15-16'C 7 dni, 16->20'C 7-9 dni.
            2 tygodnie + i do butelek bez cichej.

            Butelkowanie z 5g glukozy na 1l

            Comment

            • pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

              #66
              Jako, że przegapiłem warkę jubileuszowa to trzeba było nadrobić w wolnym czasie i taki znalazł się dzisiaj. Osiągnąłem max co jest w stanie uwarzyć mój gar 30l, a i tak zacier był bardzo gęsty.


              Warka 51 # RIS 10.05.17

              Słody:
              Słód Monachijski 4,5kg
              Słód Pilzneński 3,2kg
              Płatki Owsiane błyskawiczne 0,5kg
              Słód Carafa II 0,35kg
              Słód Caramunich 0,2kg
              Słód Special B 0,15kg
              Prażony jęczmień 0,1kg


              Chmiele:
              Chmiel Marynka 85g
              Chmiel Lubelski 40g

              Dodatki:
              Cukier trzcinowy ciemny Dark Muscovado 300g
              Płatki dębowe średnio opiekane macerowane w burbonie 30g na cichą


              Zacieranie:
              20l wody + słody + płatki
              65'C (90min)
              podgrzanie do 78’C
              Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

              Chmielenie: (gotowanie 90 min)
              Marynka 85g 60min
              Lubelski 40g 15min
              Cukier trzcinowy 300g 1min

              Drożdże: US-05 starter 1,5l z gęstwy

              Wyszło19l brzeczki 25 BLG tem 17'C
              Brewtarget: IBU:~65 Alc 10,5%

              Fermentacja burzliwa: 16'C 14 dni plus 3-4 dni na koniec 16-> 19'C
              Fermentacja cicha 2-3 tygodnie z płatkami dębowymi

              Butelkowanie z 4g glukozy na 1l

              Comment

              • pharun88
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2015.01
                • 128

                #67
                Warka 52 # SHSM Puławski 18.05.17

                Słody:
                Słód Pale Ale 5kg

                Chmiele:
                Chmiel Puławski 200g

                Zacieranie:
                18l wody + słody
                67-65’C (70min)
                podgrzanie do 78’C
                Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                Puławski 25g (60min)
                Puławski 25g (15min)
                Mech Irlandzki 5g (10min)
                Puławski 30g (7min)
                Puławski 40g (0min)

                Puławski 80g na 5 dni cichej


                Drożdże: uwodnione US-05


                Wyszło 22l brzeczki 14 BLG temp. 18'C
                Brewtarget: IBU:~40 Alc 5,5%

                Fermentacja burzliwa: 8-10 dni 16-18'C
                Fermentacja cicha: 8-10 dni 15-16'C
                Last edited by pharun88; 2017-05-18, 21:27.

                Comment

                • pharun88
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2015.01
                  • 128

                  #68
                  Warka 52 # SHSM Puławski - zabutelkowana 5g cukru na 1l

                  Warka 51 # RIS - leżakuje 2 tydzień podzielona na 3 pojemniki (5l + 200g prażonych wiórków kokosowych), (5l + 30g płatki dębowe średnio opiekane macerowane w burbonie), (9l pozostawione bez dodatków) Butelkowanie w przyszłym tygodniu 3g cukru na litr



                  53 # Cydr z kartonu

                  20l soku jabłkowego z kartonu + drożdze MJ M02 Cider

                  Blg 12, Fermentacja jakieś 3 tygodnie w temp 16-20'C i do butelek (podzielę na 3 części i dodam ksylitol przy butelkowaniu 0g/4g/8g) po 7g cukru na litr do refermentacji.

                  Comment

                  • pharun88
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2015.01
                    • 128

                    #69
                    Warka 54 # Cherry Wheat 03.07.17

                    Słody:
                    Słód Pale Ale 2,5kg
                    Słód Pszeniczny 2,5kg
                    Słód Karmelowy Czerwony 0,1kg

                    Chmiele:
                    Chmiel Mistral 50g

                    Dodatki:

                    2,5kg mrożone kwaśne wiśnie (do fermentacji cichej)

                    Zacieranie:
                    18l wody + słody
                    67-65’C (70min)
                    podgrzanie do 78’C
                    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                    Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                    Mistral 15g (60min)
                    Mistral 15g (15min)
                    Mistral 20g (2min)


                    Drożdże: gęstwa US-05


                    Wyszło 22l brzeczki 12,5 BLG temp. 18'C
                    Brewtarget: IBU:~20 Alc 5,0%

                    Fermentacja burzliwa: 8-10 dni 16-18'C
                    Fermentacja cicha: 8-10 dni 15-16'C




                    Warka 55 # Pszeniczne+ 05.07.17

                    Słody:
                    Słód Pilzneński 2,5kg
                    Słód Pszeniczny 2,5kg


                    Chmiele:
                    Chmiel Mistral 20g

                    Dodatki:

                    Ziarna Kolendry 10g
                    Trawa Cytrynowa 5g

                    Zacieranie:
                    18l wody + słody
                    44'C (20min) - tylko słód pszeniczny
                    63'C (40min)
                    72'C (20min)
                    podgrzanie do 78’C
                    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                    Chmielenie: (gotowanie 65 min)
                    Mistral20g (60min)
                    Kolendra + Trawa cytrynowa (15min)

                    Drożdże: uwodnione WB-06


                    Wyszło 25l brzeczki 11,5 BLG temp. 16'C
                    Brewtarget: IBU:~15 Alc 4,4%

                    Fermentacja burzliwa: 14 dni 15->>21'C
                    Fermentacja cicha: brak

                    Comment

                    • pharun88
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2015.01
                      • 128

                      #70
                      Warka 55 # ShSm Tomyski Pale Ale 27.07.17

                      Słody:
                      Słód Pale Ale 5kg

                      Chmiele:
                      Chmiel Tomyski 200g (PolishHops)

                      Zacieranie:
                      17l wody + słody
                      67-65’C 70min
                      podgrzanie do 78’C
                      Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                      Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                      Tomyski 30g 60min
                      Tomyski 30g 20min
                      Tomyski 35g 7min
                      Tomyski 35g 0min

                      Tomyski 70g na 5 dni cichej

                      Drożdże: US-05 z saszetki uwodnione

                      Wyszło 23l brzeczki 13 BLG temp 19'C
                      Brewtarget: IBU:~42 Alc 5,1%

                      Comment

                      • pharun88
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2015.01
                        • 128

                        #71
                        Warka 56 # Milk Stout-1 10.08.17

                        Słody:
                        Słód Pale Ale 4,5kg
                        Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,4kg
                        Słód Czekoladowy 400 0,3kg
                        Słód Czekoladowy 1200 0,2kg
                        Jęczmień Palony 0,2kg
                        Słód Karmelowy 300 0,1kg
                        Słód Karmelowy Czerwony 0,1kg

                        Chmiele:
                        Chmiel Puławski 30g
                        Chmiel Iunga 20g

                        Dodatki:
                        Laktoza 0,7kg

                        Zacieranie:
                        18l wody + słody
                        68-67’C 70min
                        podgrzanie do 78’C
                        Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                        Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                        Iunga 20g 60min
                        Puławski 30g 15min
                        Laktoza 0,7kg 15min
                        Mech Irlandzki 3g 10min

                        Drożdże: US-05 świeża gęstwa

                        Wyszło 22l brzeczki 16 BLG temp 19'C
                        Brewtarget: IBU:~35 Alc 5,4%

                        Na cichą fermentacje będą dodane płatki dębowe i laski wanili (dokładne ilości zaktualizuje)

                        Comment

                        • pharun88
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2015.01
                          • 128

                          #72
                          Warka 57 # Milk Stout-2 17.08.17

                          Słody:
                          Słód Pale Ale 4,5kg
                          Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,4kg
                          Słód Czekoladowy 400 0,35kg
                          Słód Karmelowy Czerwony 0,3kg
                          Słód Czekoladowy 1200 0,2kg
                          Jęczmień Palony 0,2kg

                          Chmiele:
                          Chmiel Iunga 45g

                          Dodatki:
                          Laktoza 0,65kg

                          Zacieranie:
                          18l wody + słody
                          64-65’C 70min
                          podgrzanie do 78’C
                          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                          Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                          Iunga 20g 60min
                          Iunga 25g 15min
                          Laktoza 0,65kg 15min
                          Mech Irlandzki 3g 10min

                          Drożdże: US-05 gęstwa

                          Wyszło 22l brzeczki 16 BLG temp 19'C
                          Brewtarget: IBU:~35 Alc 5,4%

                          Na cichą fermentacje będą dodane płatki dębowe i suszona wiśnia lub żurawina (dokładne ilości zaktualizuje)

                          Comment

                          • pharun88
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2015.01
                            • 128

                            #73
                            Milk Stout-1 Na cichą dodane 50g płatków dębowych burbon (macerowane w whisky), 4 laski wanilii

                            Milk Stout-2 Na cichą dodane 50g płatków dębowych burbon (macerowane w whisky), 450g mrożonych wiśni

                            Comment

                            • pharun88
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2015.01
                              • 128

                              #74
                              Warka 58 # Marynka Pale Ale 11.09.17

                              Słody:
                              Słód Pale Ale 3kg
                              Słód Pilzneński 2kg

                              Chmiele:
                              Chmiel Marynka 100g
                              Chmiel Iunga 15g

                              Zacieranie:
                              18l wody + słody
                              68-66’C 70min
                              podgrzanie do 78’C
                              Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                              Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                              Iunga 15g 60min
                              Marynka 25g 15min
                              Marynka 25g 1min

                              Marynka 50g na 5 dni cichej

                              Drożdże: S-04 z saszetki uwodnione

                              Wyszło 25l brzeczki 12 BLG temp 19'C
                              Brewtarget: IBU:~33 Alc 4,6%

                              Comment

                              • pharun88
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2015.01
                                • 128

                                #75
                                Warka 59 # Exp1 Pale Ale 14.10.17

                                Słody:
                                Słód Pale Ale 5kg

                                Chmiele:
                                Chmiel Exp1 190g zawartość alfa kwasów nizana (Jeden z dwóch opakowań chmielu z polishhops jakie dostałem)

                                Zacieranie:
                                18l wody + słody
                                69-67’C 70min
                                podgrzanie do 78’C
                                Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                                Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                                Exp1 25g 60min
                                Exp1 25g 15min
                                Exp1 35g 5min
                                Exp1 35g 0m

                                Exp1 70g na 5 dni cichej

                                Drożdże: S-04 gęstwa

                                Wyszło 20l brzeczki 14 BLG temp 19'C
                                Brewtarget: IBU:~??? - Alc 5,8%

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X