Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #76
    Warka 60 # West Coast IPA PL/US 19.10.17

    Słody:
    Słód Pale Ale 3,5kg
    Słód Pilzneński 2,5kg

    Chmiele:
    Mosaic(US) 100g
    Chinook(PL) 100g

    Zacieranie:
    20l wody + słody
    64-63’C 70min
    podgrzanie do 78’C
    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

    Chmielenie: (gotowanie 70 min)
    ChinookPL 35g 60min
    ChinookPL 20g Mosaic 20g 20min
    ChinookPL 10g Mosaic 15g 7min
    ChinookPL 15g Mosaic 15g 0min

    ChinookPL 20g Mosaic 50g na 5 dni cichej

    Drożdże: US-05 uwodniona saszetka

    Wyszło 21l brzeczki 16,5 BLG temp 19'C
    Brewtarget: IBU:~70 - Alc 6,8%

    Comment

    • pharun88
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2015.01
      • 128

      #77
      Warka 61 # Brown Pl/Us Pale Ale 10.11.17

      Słody:
      Słód Pale Ale 4kg
      Słód Czekoladowy 400 0,3kg
      Słód Karmelowy 300 0,2kg

      Chmiele:
      CascadePL 140g
      Iunga 20g

      Zacieranie:
      18l wody + słody
      66-65’C 70min
      podgrzanie do 78’C
      Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

      Chmielenie: (gotowanie 70 min)
      Iunga 20g 60min
      CascadePL 25g 20min
      CascadePL 30g 5min
      CascadePL 35g 0min

      CascadePL 50g na 5 dni cichej

      Drożdże: US-05 gęstwa

      Wyszło 22l brzeczki 11,5 BLG temp 17'C
      Brewtarget: IBU:~40 - Alc 4,5% Barwa: ~15EBC

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #78
        Warka 62 # Bursztynowa Malina 21.11.17

        Słody:
        Słód Pilzneński 3,5kg
        Słód Pszeniczny 1kg
        Słód Karmelowy 300 0,15kg

        Chmiele:
        CascadePL 60g

        Dodatki:
        Malina mrożona 1,5kg na cichą fermentacje

        Zacieranie:
        18l wody + słody
        66-65’C 70min
        podgrzanie do 78’C
        Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

        Chmielenie: (gotowanie 70 min)

        CascadePL 20g 60min
        CascadePL 20g 25min
        CascadePL 20g 5min


        Drożdże: US-05 gęstwa

        Wyszło 21l brzeczki 12 BLG temp 17'C
        Brewtarget: IBU:~25 - Alc 4,8% Barwa: ~7EBC

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #79
          Mało czasu ostatnio, ale udało się zagospodarować tyle żeby zacząć tegoroczny sezon warzelny. Spadło trochę śniegu wiec

          Warka 63 # White IPA 19.01.18

          Słody:
          Słód Pilzneński 4kg
          Słód Pszeniczny 1kg
          Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,8kg
          Płatki Jęczmienne Błyskawiczne 0,4kg

          Chmiele:
          Mosaic 100g
          Iunga 27g

          Dodatki:
          Suszona Skórka Bergamotki 15g
          Ziarna Kolendry 10g
          Suszona Skórka gorzkiej pomarańczy 5g (curacao)

          Zacieranie:
          20l wody + słód pszeniczny + platki
          50'C 15min
          podgrzanie i dodany słód pilzneński
          65-63’C 70min
          podgrzanie do 78’C
          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

          Chmielenie: (gotowanie 70 min)

          Iunga 27g 60min
          Mosaic 25g 20min
          Wszystkie Dodatki 5min
          Mosaic 25g 1min

          Mosaic 50g na 5 ostatnich dni cichej fermentacji

          Drożdże: Fermentis K-97 uwodniona saszetka

          Wyszło 21l brzeczki 15 BLG temp 17'C
          Brewtarget: IBU:~50 - Alc 5,5% Barwa: ~4EBC

          Fermactacja główna około 17-18'C 12-14 dni, cicha 16'C 10 dni

          Comment

          • pharun88
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2015.01
            • 128

            #80
            Warka 64 # Dry Stout 29.01.18

            Trochę mocniejsza wersja, ale w widełki Dry Stout się łapie

            Słody:
            Słód Pale Ale 4kg
            Słód Czekoladowy 1200 0,25kg
            Palony Jęczmień 0,25kg
            Słód Karmelowy 300 0,15kg

            Chmiele:
            Iunga 30g

            Dodatki:
            Laktoza 135g

            Zacieranie:
            17l wody + słody
            66-65’C 70min
            podgrzanie do 78’C
            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

            Chmielenie: (gotowanie 70 min)
            Iunga 15g 60min
            Iunga 15g 20min
            Laktoza 135g 5min

            Drożdże: S-04 uwodniona saszetka

            Wyszło 24l brzeczki 11,5 BLG temp 18'C
            Brewtarget: IBU:~30 - Alc 4,5% Barwa: ~35EBC

            Fermactacja główna około 17-18'C 12-14 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), cicha 16'C 10-14 dni

            Comment

            • pharun88
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2015.01
              • 128

              #81
              Warka 65 # Wheat Robust Porter 26.02.18


              Słody:
              Słód Pilzneński 2,5kg
              Słód Pszeniczny 3kg
              Słód Czekoladowy 1200 0,15kg
              Słód Czekoladowy 400 0,4kg

              Chmiele:
              Iunga 36g

              Dodatki:
              Cukier Kandyzowany 0,3kg

              Zacieranie:
              20l wody + słody
              63-62’C 70min
              podgrzanie do 78’C
              Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

              Chmielenie: (gotowanie 70 min)
              Iunga 20g 60min
              Iunga 16g 30min
              Cukier Kandyzowany 135g 5min

              Drożdże: S-04 gęstwa

              Wyszło 21l brzeczki 15 BLG temp 18'C
              Brewtarget: IBU:~33 - Alc 5,9% Barwa: ~26EBC

              Fermentacja główna około 17-18'C 12-14 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), cicha 16'C 10-14 dni

              Comment

              • pharun88
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2015.01
                • 128

                #82
                a.d. Warka 65 - Wheat Robust Porter

                Po 15 dniach fermentacji przelane na cichą.

                5l + 150g suczonych rodzynek sułtańskich
                5l + 150g suszonej moreli
                12l bez dodatkow.

                Za około 10dni rozlew do butelek

                Comment

                • yavo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.03
                  • 910

                  #83
                  Suczonych? Chyba boję się pytać o szczegóły

                  Comment

                  • pharun88
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2015.01
                    • 128

                    #84
                    "suczyska" słodkie były, fermentacja burzliwa ruszyła ale jakoś sobie z nimi dałem rade.



                    Warka 66 # Brown Porter + 30.03.18


                    Słody:
                    Słód Pale Ale 3,25kg
                    Słód Monachijski 1kg
                    Słód Czekoladowy 1200 0,07kg
                    Słód Czekoladowy 400 0,31kg
                    Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

                    Chmiele:
                    Iunga 20g
                    EKG 50g

                    Dodatki:
                    Cukier Dark Muscovado 0,5kg

                    Zacieranie:
                    18l wody + słody +płatki
                    66-65’C 70min
                    podgrzanie do 78’C
                    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                    Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                    Iunga 20g 60min
                    EKG 25g 15min
                    Cukier Dark Muscovado 0,5kg 5min
                    EKG 25g 2min

                    Drożdże: FM 11 - prosto z fiolki

                    Wyszło 25l brzeczki 13 BLG temp 15'C
                    Brewtarget: IBU:~30 - Alc 4,8% Barwa: ~20EBC

                    Fermentacja główna około 15->18'C 12-14 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), cicha 16'C 10-14 dni

                    Comment

                    • pharun88
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2015.01
                      • 128

                      #85
                      Warka 67 # Red Milkshake IPA # 12.04.18


                      Słody:
                      Słód Pale Ale 5,5kg
                      Słód Crystal Dark 0,15kg
                      Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

                      Chmiele:
                      Simcoe 100g
                      Citra 50g

                      Dodatki:
                      Laktoza 0,65kg
                      Hibiskus 100g
                      Mrożone Wiśnie 0,9kg

                      Zacieranie:
                      20l wody + słody +płatki
                      66-65’C 70min
                      podgrzanie do 78’C
                      Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                      Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                      Simcoe 25g 60min
                      Simcoe 25g 20min
                      Simcoe 25g + Hibiskus 50g + Laktoza 0,65kg 5min
                      Simcoe 25g 0 min

                      Na Zimno:
                      Citra 50g
                      Hibiskus 50g
                      Mrożone Wiśnie 0,9kg

                      Drożdże: FM 11 - gęstwa

                      Wyszło 25l brzeczki 15 BLG temp 17'C
                      Brewtarget: IBU:~50 - Alc 5,5% Barwa: ~10EBC

                      Fermentacja główna około 15->18'C 12-14 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), cicha 16'C 7 dni

                      Comment

                      • pharun88
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2015.01
                        • 128

                        #86
                        Warka 68 i 69 # Bitter z herbatami # 05.05.18


                        Słody:
                        Słód Pale Maris Otter 5kg
                        Słód Crystal Dark 0,35kg

                        Chmiele:
                        Challenger 100g
                        EKG 50g

                        Dodatki:

                        Warka 68:
                        Green Tea Jaśminowa 100g
                        Jaśmin 20g

                        Warka 69:
                        Earl Grey 50g
                        Oolong Shui Hsien 50g
                        Hibiskus 40g

                        Zacieranie:
                        18l wody + słody
                        66-65’C 70min
                        podgrzanie do 78’C
                        Wysładzanie: 15l wody temp 78'C
                        +15l wody źródlanej

                        Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                        Challenger 40g 60min
                        Challenger 30g 25min
                        Challenger 30g 7min
                        EKG 50g 0min

                        Cicha fermentacja:
                        Warka 68:
                        23l + Green Tea Jaśminowa 100g + Jaśmin 20g
                        Warka 69:
                        5l +Earl Grey 50g
                        5l +Oolong Shui Hsien 50g
                        5l +Hibiskus 40g

                        Drożdże: FM 11 - gęstwa

                        Wyszło 38l brzeczki 8 BLG temp 16'C
                        Brewtarget: IBU:~30 - Alc 3,2% Barwa: ~8EBC

                        Fermentacja główna około 15->18'C 12-14 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), cicha 16'C 5 dni

                        Comment

                        • pharun88
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2015.01
                          • 128

                          #87
                          Warka 70 # Wheat Wine # 24.05.18

                          Jakiś czas temu dostałem bardzo po terminie ekstrakt słodowy pszeniczny płynny i się zastanawiałem do czego go użyć. Był wcześniej otwierany, ale nie stwierdziłem żadnych oznak pleśni ale zrobił się bardzo ciemny. Zdecydowałem się go jakoś wykorzystać, a o efektach i walorach smakowych przekonam się późna jesienią lub zimą.

                          Słody:
                          Płynny ekstrakt słodowy pszeniczny 9kg

                          Chmiele:
                          Izabella 200g

                          Dodatki:
                          Płatki Dębowe macerowane w Burbonie 100g na cichą fermentacje

                          Chmielenie: (gotowanie 60 min)
                          Izabella 200g 60 min

                          Drożdże: FM 11 - duża gęstwa

                          Wyszło 20l brzeczki 29 BLG temp 17'C
                          Brewtarget: IBU:~50 - Alc 11,4% Barwa: ~???EBC

                          Fermentacja główna około 15->18'C 21+ dni, cicha 16'C okolo 28 dni

                          Comment

                          • pharun88
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2015.01
                            • 128

                            #88
                            Ad Warka 70.
                            Nisko odfermentowało więc zlane z nad drożdży na gęstwę z US-05, może coś pomoże. Zamiast płatków dębowych dodałem na cichą fermentację świeżo opiekane szczapki z śliwki węgierki 150g.


                            Warka 71 i 72 # Marco Polo & Citra Pale Ale 24.06.18


                            Słody:
                            Słód Pilzneński 7kg
                            Słód Carapils 0,5kg
                            Słód Monachijski 0,2kg

                            Chmiele:
                            Marco Polo 100g
                            Citra 50g
                            Iunga 40g

                            Zacieranie:
                            22l wody + słody
                            64-62'C 70min
                            podgrzanie do 78’C
                            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C
                            +15l wody źródlanej

                            Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                            Iunga 40g 60min
                            Marco Polo 25g 20 min
                            Marco Polo 25g 1 min

                            Cicha fermentacja:
                            Warka 71:
                            Marco Polo 50g na 5 dni cichej

                            Warka 72:
                            Citra 50g na 5 dni cichej

                            Drożdże: US-05 suche

                            Wyszło 2x 20l brzeczki 10,5 BLG temp 16'C
                            Brewtarget: IBU:~40 - Alc 4,2% Barwa: ~5EBC

                            Fermentacja główna około 15->18'C 12-14 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), cicha 16'C 5 dni

                            Comment

                            • pharun88
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2015.01
                              • 128

                              #89
                              Po najdłuższej przerwie od kiedy warzę piwo, związanej z przeprowadzką i nie tylko czas wrócić. Na powrót coś szybkiego i nieskomplikowanego:

                              Warka 73 # Standardowe Pszeniczne 10.09.18

                              Słody:
                              Słód Pilzneński 2,5kg
                              Słód Pszeniczny 2,5kg

                              Chmiele:
                              Iunga 15g

                              Zacieranie:
                              18l wody + słody
                              67-65’C 70min
                              podgrzanie do 78’C
                              Wysładzanie: 15l wody temp 78'C

                              Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                              Iunga 15g na 60 min

                              Drożdże: FM 41 "Gwoździe i Banany" prosto z fiolki

                              Wyszło 24l brzeczki 11 BLG temp 20'C
                              Brewtarget: IBU:~15 - Alc 4,2% Barwa: ~3,5EBC

                              Fermentacja w piwnicy temp ok. 16-18'C 10 dni, potem na dzień do domu 22'C i do butelek

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ad Warka 70.
                                Nisko odfermentowało więc zlane z nad drożdży na gęstwę z US-05, może coś pomoże. Zamiast płatków dębowych dodałem na cichą fermentację świeżo opiekane szczapki z śliwki węgierki 150g.

                                Pomogło?
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X