Nie pomogło. Nie ruszyły nawet dodane później bajanusy. Sam nie wiem dlaczego. Dalej leży w wiadrze z drewnem, i na dniach spróbuje co tam jest i pewnie zabutelkuje.
Mini browar domowy "Pod Kluczem"
Collapse
X
-
Hmmmm, takiej odpowiedzi się spodziewałem, u mnie nigdy nic nie pomogło jak fermentacja stanęła. Kiedyś nawet spasteryzowałem piwo w którym zatrzymała się fermentacja i też nowe drożdże nie podjęły pracy. Bardzo ciekawa sytuacja i nie słyszałem żadnego sensownego, naukowego, wytłumaczenia.
Te pomysły aby dodać nowej gęstwy, napowietrzyć, przelać i takie tam, od dawna wkładam między bajki. Koniec fermentacji to koniecOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-09-26, 21:34."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Warka 74 i 75 # Pszeniczne z sokiem jabłkowym i pszeniczne z malinami 26.09.18
Słody:
Słód Pilzneński 3,5kg
Słód Pszeniczny 3,5kg
Słód Monachijski 1kg
Chmiele:
Lubelski 100g
Dodatki:
15l wody źródlanej
5l soku z jabłek
1kg mrożonych malin
Zacieranie:
20l wody + słody
66-63'C 70min
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 18l wody temp 78'C
Chmielenie: (gotowanie 70 min)
Lubelski 40g 60min
Lubelski 60g 15 min
:
Warka 74:
10l brzeczki 18blg + 5l soku z jabłek 12blg + 7l wody źródlanej
Warka 75:
13l brzeczki 18blg + 8l wody źródlanej + 1kg mrożonych malina (na cichą fermentacje 7 dni)
Drożdże: FM41 gęstwa
Wyszło razem 43l brzeczki ~ 11 BLG temp 19'C
Brewtarget: IBU:~16 - Alc 4,2% Barwa: ~4EBC
Fermentacja główna w piwnicy około 17'C 18-21 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), do Warki 75 dodane 1kg malin mrożonych po 14 dniach fermentacjiOstatnia zmiana dokonana przez pharun88; 2018-09-26, 21:40.Comment
-
Sorrki ale nie zdążyłem z edycją:
Edyta: kiedyś piwo fermentowane drożdżami o niskim stopniu odfermentowania zadałem przy butelkowaniu innymi, bardziej żarłocznymi i one dofermentowały piwo bez dodawania środka do refermentacji i nadały swój charakter piwu. Z tego co pamiętam to Czech Pilsy dojadły po Munich Lager. Ale pamiętajmy, że to jest 0,5 Blg"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Warka 76 # ShSm Best Bitter 27.10.18
Słody:
Słód Viking Red Active 4,75kg (test słodu)
Chmiele:
EKG 100g
Zacieranie:
16l wody + słody
66-64’C 60min
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 17l wody temp 78'C
Chmielenie: (gotowanie 70 min)
EKG 30g 60min
EKG 30g 25min
EKG 40g 1min
Drożdże: S-04 uwodniona saszetka
Wyszło 23l brzeczki 11,5 BLG temp 17'C
Brewtarget: IBU:~35 - Alc 4,4% Barwa: ~15,5EBC
Fermentacja główna około 17-18'C 20 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C)Comment
-
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo to występuje pod dwiema markami, zależnie od miejsca sprzedaży. Np. w Skandynawii jako Albani, we Włoszech jako Ceres:
https://www.ceres.com/birre/in-lattina/mosaic-ipa
Alk. 5,7%
Aromat - aromat lekko dominuje (nafta, mango, odrobina żywiczności), słód...-
Channel: Dania
-
-
DDH Pale Ale na chmielach Citra i Mosaic.
Alko 5.0%
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny, żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i zioła.
Smak - słodkawe, mango, cytrusy,...-
Channel: Anglia
2024-04-01, 14:37 -
-
IPA nr 5 w wersji na chmielach Citra i Mosaic.
Alko 6.2%
Piana - na dłużej pełna warstewka.
Lacing - coś było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony. blady żółty.
Aromat - lekka cytrusowość.
Smak - słodkawe, mango, ogólne cytrusy, egzotyka i nuty...-
Channel: Anglia
2024-02-22, 12:25 -
-
Světlý ležák 12* z chmieleniem chmielem Mosaic na zimno.
Zawartość alko 5.0%
Piana - więcej na starcie potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - mieszanka cytrusowo żatecka.
Smak - słodkawe, masło,...-
Channel: Czechy
2024-02-10, 16:51 -
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment