Dopiero zaczynam, ale wkręciłem się nie na żarty. Super zabawa i mam nadzieje na fajne efekty. Piwo uwielbiam (mocniejsze alko mogło by nie istnieć) więc zaczynam przygodę. Wczoraj uwarzyłem pierwsze piwo ze słodów, wcześniej 2x brewkit na próbę czy dam radę.
Warka 1 # 28.12.2014
Brewkit: Coopers IPA + drożdże z zestawu
1kg cukru
Chmielone: 70'C przez 15 minut 25g Mosaic, na zimno do cichej Mosaic 25g
Początkowe 12 BLG - 7 dni burzliwej, zlane na cicha dodany chmiel i 7 dni cichej - końcowe około 1 BLG
200g glukozy do refermentacji
Razem 21l piwa/ 42 butelki 0.5l
Piwo już przetestowane. Hm... Nie jest najgorsze w końcu moje Pachnie całkiem fajnie gorzej ze smakiem, no ale pucha plus cukier wiec raczej nie ma co oczekiwać rewelacji. Do tego chyba trochę przegazowane.
Warka 2 # 21.01.2015
Brewkit: Coopers Australian Lager + gęstwa z poprzedniej IPA
1kg cukru
Chmielone 60' -> 0' 20g Magnum, 45' 15g Sazz, 50' 15g Sazz 55' 20g Sazz
Początkowe 11 BLG - 7 dni burzliwej, zlane i 7 dni cichej - końcowe poniżej 2 BLG
150g glukozy do refermentacji (znalazłem kalkulator chyba czas się go trzymać )
Razem 20l piwa/ 40 butelek 0.5l
Jeszcze nie próbowałem co z tego wyszło.
Warka 3 # 05.02.2015 ( skaczemy na głęboką wodę i zacieramy, doszedł gar zacierny )
Gotowy zestaw "Twój Browar" Pale Ale 12'BLG + coś mojego.
Słody:
Pale Ale 3,2 Kg
Monachijski 0,6kg
Caramel Light 0,2kg
Chmiele:
Phoenix 30g
Progress 45g
Mosaic 50g
Zacieranie:
Woda 12l podgrzana do 70'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 64-66'C przez 45 min. Podgrzane do 72'C i zostawione na 15 min. Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 3 x 5l wody temp 79-80'C
Chmielenie 60' -> 0' Phoenix 30g, 45' Progress 45g, 55' Mosaic 50g
Drożdże: MauriBrew Draught uwodnione i zadane do brzeczki w temp. 18'C
Wyszło 21l brzeczki 13 BLG
Wstawione na burzliwa czekam aż zacznie się coś dziać. Bawiłem się 9 godzin do zadania drożdży.
Warka 1 # 28.12.2014
Brewkit: Coopers IPA + drożdże z zestawu
1kg cukru
Chmielone: 70'C przez 15 minut 25g Mosaic, na zimno do cichej Mosaic 25g
Początkowe 12 BLG - 7 dni burzliwej, zlane na cicha dodany chmiel i 7 dni cichej - końcowe około 1 BLG
200g glukozy do refermentacji
Razem 21l piwa/ 42 butelki 0.5l
Piwo już przetestowane. Hm... Nie jest najgorsze w końcu moje Pachnie całkiem fajnie gorzej ze smakiem, no ale pucha plus cukier wiec raczej nie ma co oczekiwać rewelacji. Do tego chyba trochę przegazowane.
Warka 2 # 21.01.2015
Brewkit: Coopers Australian Lager + gęstwa z poprzedniej IPA
1kg cukru
Chmielone 60' -> 0' 20g Magnum, 45' 15g Sazz, 50' 15g Sazz 55' 20g Sazz
Początkowe 11 BLG - 7 dni burzliwej, zlane i 7 dni cichej - końcowe poniżej 2 BLG
150g glukozy do refermentacji (znalazłem kalkulator chyba czas się go trzymać )
Razem 20l piwa/ 40 butelek 0.5l
Jeszcze nie próbowałem co z tego wyszło.
Warka 3 # 05.02.2015 ( skaczemy na głęboką wodę i zacieramy, doszedł gar zacierny )
Gotowy zestaw "Twój Browar" Pale Ale 12'BLG + coś mojego.
Słody:
Pale Ale 3,2 Kg
Monachijski 0,6kg
Caramel Light 0,2kg
Chmiele:
Phoenix 30g
Progress 45g
Mosaic 50g
Zacieranie:
Woda 12l podgrzana do 70'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 64-66'C przez 45 min. Podgrzane do 72'C i zostawione na 15 min. Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 3 x 5l wody temp 79-80'C
Chmielenie 60' -> 0' Phoenix 30g, 45' Progress 45g, 55' Mosaic 50g
Drożdże: MauriBrew Draught uwodnione i zadane do brzeczki w temp. 18'C
Wyszło 21l brzeczki 13 BLG
Wstawione na burzliwa czekam aż zacznie się coś dziać. Bawiłem się 9 godzin do zadania drożdży.
Comment