Te 25g Magnum to się będzie dłuuugo układać. To jest chmiel który bardzo łatwo przedawkować. U mnie tylko w dawkach "homeopatycznych" był używany a teraz zupełnie z niego zrezygnowałem.
Mini browar domowy "Pod Kluczem"
Collapse
X
-
Hmm wkradł się błąd z racji mojego lenistwa i kopiowania opisu z poprzedniej warki oraz nanoszenia zmian. Te 25g chmielu to nie Magnum a Northdown (w składzie wpisałem w opisie gdzieś umknęło)
Ale wiem coś o 25g Magnum i układaniu się piwa (patrz warka 5) APA i jej goryczka stała się pijalna dopiero po 6 tygodniach w butelkach.
P.S Stout po dodaniu laktozy 15,5 BLGOstatnia zmiana dokonana przez pharun88; 2015-05-31, 16:33.
Comment
-
-
Warka 13 # PIPA 16.06.2015
Słody:
Pale Ale 5 kg
Karmelowy Czerwony 0,5 kg
Zakwaszający 0.1 kg
Chmiele:
Iunga 90g (szyszka)
Oktawia 90g (szyszka) (50g na cicha fermentacje na ostatnie 7 dni)
Zacieranie:
Woda 19l podgrzana do 70'C dodane słody 68-66'C (przerwa 80 min). Negatywna próba jodowa. Podgrzanie do 78'C i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: Iunga 30g w 5min. Iunga 30g 50 min, Oktawia 40g w 57min, Iunga 30g 63min. 65 min całe gotowanie. (Oktawia 60g na cicha)
Drożdże: Fermentis S-04 (gęstwa ) zadane do brzeczki w temp. 20'C
Wyszło 21l brzeczki 16 BLG
Comment
-
-
Warka 14 # Pszeniczne Ciemne 30.06.2015
Słody:
Pszeniczny 2,2 kg
Monachijski 0,8 kg
Wiedeński 0,8 kg
Karmelowy Ciemny 0,2 kg
Czekoladowy 0,1 kg
Chmiele:
Lubelski 30g
Zacieranie:
Woda 15l podgrzana do 48'C wsypane słody ustabilizowana temperatura 45'C (przerwa 15 min), Podgrzane do 63'C (przerwa 25 min), Podgrzanie do 72'C (przerwa 40 min). Negatywna próba jodowa. Wsypany słód Czekoladowy 72'C (przerwa 10 min), Podgrzanie do 78'C (10 min) i zakończenie zacierania.
Wysładzanie: 12l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: Lubelski w 5 minucie gotowania. 60 min całe gotowanie.
Drożdże: Gęstwę na starter dostałem na spotkaniu więc nie wiem jakie płynne to były, ale jak się dowiem dam znać)
Wyszło 17l brzeczki 13 BLG
Comment
-
-
Warka 15 # American Wheat 11.07.2015
Słody:
Pszeniczny 2 kg
Pilzneński 2 kg
Karmelowy Jasny 0,2 kg
Chmiele:
Simcoe 55g
Cascade 50g
Magnum 10g
Zacieranie: w 15l wody
52’C 20min
64’C 45min
72’C 20min
78’C 5min
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie:
10g Simcoe + 10g Magnum 60min
10g Cascade 10min
20g Cascade 0min
10g Cascade+20g Simcoe (podczas chłodzenia w temp 75’C)
25g Simcoe+ 10g Cascade na zimno (5 dni przed końcem)
Drożdże: US-05 uwodnione suche
Wyszło 24l brzeczki 11 BLG
A.D Warka # 14 - gęstwa dodana do Ciemnego pszenicznego to drożdże FM 41 "Gwoździe i Banany"Ostatnia zmiana dokonana przez pharun88; 2015-07-12, 12:27.
Comment
-
-
Pije właśnie Twoje żytnie. Piana bogata, wysoka, trwała. Barwa ciemne złoto - bursztyn. Aromat ładny - banan/goździk, lekki aromat alkoholi wyższych. W smaku kwaskowe, szorstkie - chlebowo-zbożowe. Może za bardzo chmielowe w smaku. Bardzo gęste, solidnie nasycone. Całkiem całkiem piwo.Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.
Comment
-
-
Kojarzyłem, że na czerwcowym spotkaniu chciałeś jedno jak zostanie (niestety nie zostało) więc korzystając z okazji dostarczyłem jedno. Miałem przynieść na lipcowe spotkanie niestety wypadło one na moją pracującą sobotę i nie mogłem przyjść. Ale w sierpniu, jeżeli będzie mam urlop czyli muszę być
A biorąc pod uwagę że według Ciebie całkiem zdatne piwo to nic tylko robić więcej.
Comment
-
-
Warka 16 # NZ Rice IPA 30.07.2015
Słody:
Pilzneński 4 kg
Płatki ryżowe 1 kg
Karmelowy Jasny 0,2 kg
Chmiele:
Southers Cross 50g
Dr Rudi 45g
WAI-ITI 50g
Kleikowanie:
1kg płatków ryżowych do 5l zagotowanej wody, gotowanie 10 min i odstawione na 40 min.
Zacieranie: do powstałej masy ryżowej dodane 13l wody + słody
64-63’C 50min
72’C 15min (pozytywna próba jodowa)
71-70'C 30min (negatywna próba jodowa)
78’C
Wysładzanie: 13l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie:
25g Southers Cross 60min
20g Dr Rudi 30min
25g Dr Rudi 10min
25g WAI-ITI 0min
25g WAI-ITI+ 25g Southern Cross na zimno (5 dni przed końcem)
Drożdże: US-05 gęstwa
Wyszło 23l brzeczki 15 BLG
Comment
-
-
Zrobiło się chłodniej to wracamy do warzenia.
Warka 17 # Saison 25.08.2015
Słody:
Pilzneński 3 kg
Monachijski 1 kg
Pszeniczny 0,5 kg
Karmelowy Jasny 0,3 kg
Chmiele:
Triskel 50g
Marynka 25g
Dodatki:
25g świeżej skórki pomarańczy
20g świeżej skórki grejpfruta
16l wody + słody
64-63’C 60min
72’C 15min (negatywna próba jodowa)
78’C
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 90 min)
25g Marynka 60min
25g Triskel + skórki pomarańczy i grejpfruta 15min
25g Triskel 5min
Drożdże: Danstar Belle Saison (suche uwodnione wcześniej)
Wyszło 21l brzeczki 14 BLG
Comment
-
-
Najwyższy czas popełnić kolejną warkę Musi być zdatna do picia do 24.10.15
Warka 18 # APA 09.09.2015
Słody:
Pale Ale 4,1 kg
Pszeniczny 0,5 kg
Karmelowy Jasny 0,2 kg
Chmiele:
Columbus 50g
Simcoe 50g
Cascade 100g
16l wody + słody
66-65’C 80min (negatywna próba jodowa)
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 70 min)
15g Columbus 60min
15g Columbus 5min
50g Simcoe 0min
100g Cascade + 20g Columbus na ostatnie 5 dni cichej
Drożdże: US 05 (suche uwodnione wcześniej)
Wyszło 24l brzeczki 12 BLG
Comment
-
-
Warka 19 # Northern English Brown 02.10.2015
Słody:
Słód Pale Ale Maris Otter 3,4kg
Słód Brown 0,2kg
Słód Crystal 0,2kg
Słód Karmelowy Jasny 0,2kg
Słód Chocolate 0,15kg
Chmiele:
Chmiel Progress 30g
Chmiel Goldings 15g
Zacieranie:
14l wody + słody jasne
51'C 15min
66-65’C 70min (negatywna próba jodowa)
68'C 15 min (po dodaniu słodu Chocolate )
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 60 min)
Progress 30g 60min
Goldings 15g 10min
Drożdże: Fermentis Safale S-04 (suche uwodnione wcześniej)
Wyszło 23l brzeczki 12 BLG
Comment
-
-
Warka 18 nieudana... piwo nie che się wyklarować w butelkach 99% wina złej kondycji drożdży/ złej rehydratyzacji... możliwa jakaś drobna infekcja... w smaku i zapachu całkiem całkiem więc w domu się wypije.
Warka 20 # Pomarańczowa Pszenica 22.10.2015
Słody:
Słód Pszeniczny 2,5kg
Słód Pilzneński 1,5kg
Słód Karmelowy Jasny 0,2kg
Chmiele:
Chmiel Lubelski 20g
Dodatki:
30g skórki słodkiej pomarańczy
10g skórki cytryny
7g świeżo zmielonych ziaren kolendry
Zacieranie:
14l wody + słody
49'C 15min
63’C 25min
72'C 40 min (negatywna próba jodowa)
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 60 min)
Lubeski 20g 60min
Wszystkie dodatki: 10min
Drożdże: WB- 06 (suche uwodnione wcześniej)
Wyszło 20l brzeczki 12 BLG
Comment
-
-
Warka 21 # Ala Grodziskie 23.11.2015
Słody:
Słód Wędzony bestmalz 1,3kg
Słód Pszeniczny bestmalz 1,2kg
Chmiele:
Chmiel Lomik 50g
Zacieranie:
12l wody
63’C 45min
72'C 25 min (negatywna próba jodowa )
78’C (5 min)
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 65 min)
Lomik 30g 60min
Lomik 20g 15min
Drożdże: Fermentis Safale S-33 (suche uwodnione wcześniej)
Wyszło 20l brzeczki 8 BLG
Comment
-
-
Warka 22 # Lekka Polska Ipa 10.12.2015
Słody:
Słód Pale Ale 5,0kg
Chmiele:
Chmiel Marynka 30g
Chmiel Oktawia 110g (szyszka)
Zacieranie:
16l wody
68'C 60 min (negatywna próba jodowa )
78’C (5 min)
Wysładzanie: 14l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 65 min)
Marynka 30g 60min
Oktawia 45g 15min (w siatce muślinowej)
Oktawia 65g 5min (w siatce muślinowej)
Drożdże: Mangrove Jack's M07 "British Ale" (suche uwodnione wcześniej)
Wyszło 21l brzeczki 14 BLG
Brewtarget: IBU: 55, Alkohol: 5,6%
Comment
-
-
Warka 23 # American Wheat#2 12.12.2015
Słody:
Słód Pszeniczny 2,5kg
Słód Pilzneński 1,5kg
Prażona Pszenica 0,3kg
Chmiele:
Chmiel Wai-Iti 50g (na cicha)
Chmiel Centennial 40g
Chmiel Citra 25g
Chmiel Zythos 5g
Zacieranie:
14l wody
68'C 60 min (negatywna próba jodowa )
78’C (10 min)
Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach
Chmielenie: (gotowanie 65 min)
Zythos 5g 60min
Centennial 20g 10min
Centennial 20g 5min
Citra 25g 1min
Wai-Iti 50g (na ostatnie 5 dni cichej)
Drożdże: Mangrove Jack's M44 "US West Coast" (suche uwodnione wcześniej)
Wyszło 22l brzeczki 11,5 BLG
Brewtarget: IBU: 22, Alkohol: 4,5%
Comment
-
Comment