Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #31
    Warka 24 # Coffee Stout 30.12.2015

    Słody:
    Słód Pale Ale Maris Otter 3,5kg
    Płatki jęczmienne 0,5kg
    Słód Karmelowy 150 0,5kg
    Palone ziarno jęczmienia 0,3kg
    Słód Czekoladowy 0,2kg

    Chmiele:
    Chmiel Target 35g

    Dodatki:
    Kawa Tchibo Espresso "Milano Style" 100% Arabica 200g

    Zacieranie:
    16l wody
    69'C 70 min (negatywna próba jodowa )
    69'C 10 min po dodaniu słodów ciemnych
    78’C (5 min)
    Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

    Chmielenie: (gotowanie 65 min)
    Target 35g 60min
    Kawa 100g 5 min

    Kawa 100g (napar dodany do cichej fermentacji)

    Drożdże: Mangrove Jack's M07 "British Ale" (gęstwa)

    Wyszło 20l brzeczki 14 BLG
    Brewtarget: IBU: 38, Alkohol: 5,6%

    Comment

    • pharun88
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2015.01
      • 128

      #32
      Warka 23 # American Wheat#2 - słabo odfermentowało ale citra zrobiła robotę. Szału nie ma ale do wypicia.
      Warka 24 # Coffee Stout - 12 dni burzliwej, 2 tyg cichej i zeszło z 14 do 4. Nie wiem czy to drożdże MJ bo po raz kolejny dość słabe odfermentowanie. Mega smak kawy, lekko kwaskowe będzie dobrze. Zabutelkowane 27.01 i odstawione na minimum miesiąc do pierwszej próby. 49x0,3l plus 9x0,5l

      A teraz... Czas zacząć warzyć w nowym roku. Znalazł się czas więc:


      Tak zwana "Warka 25" Cydr z soku jabłkowego z kartonu. 29.01.16

      Sok Rivia z jabłek 20l
      Drożdze MJ Cider

      Podobno to co wyjdzie ma być pijalne więc warto spróbować czegoś nowego. Tym bardziej że cała robota z myciem i dezynfekcja oraz uwodnieniem drożdży zajęła niecała 1h

      Już wkrótce prawdziwe warzenie

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #33
        Warka 26 # American Brown Ale SH Citra 31.01.2016

        Słody:
        Słód Pale Ale 5kg
        Słód Brown 0,5kg
        Słód Karmelowy 150 0,4kg
        Słód Monachijski II 0,3kg

        Chmiele:
        Chmiel Citra 65g


        Zacieranie:
        18l wody
        63'C 40 min
        72'C 20 min (negatywna próba jodowa )
        78’C (2 min)
        Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

        Chmielenie: (gotowanie 65 min)
        Citra 15g 60min
        Citra 15g 15min
        Citra 15g 5min
        Citra 20g 0min

        Drożdże: US-05 suche uwodnione wcześniej

        Wyszło 23l brzeczki 15 BLG
        Brewtarget: IBU: 28, Alkohol: 6%

        Ostatni dzień pierwszego miesiąca roku i udało się. Pozostaje czekać na wyniki.

        Comment

        • pharun88
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2015.01
          • 128

          #34
          Warka 27 # American Pale Ale 16.02.2016

          Słody:
          Słód Pale Ale 4,5kg
          Słód Karmelowy 150 0,3kg
          Słód Pszeniczny 0,25kg

          Chmiele:
          Chmiel Citra 50g (14,5)
          Chmiel Cascade 50g (9,5)
          Chmiel Wai-Iti 25g (4,1)

          Zacieranie:
          16l wody
          63'C 45 min
          72'C 20 min (negatywna próba jodowa )
          78’C (0 min)
          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

          Chmielenie: (gotowanie 75 min)
          Citra 10g 45min
          Cascade 25g 20min
          Cascade 25g 7min
          Citra 15g 0min

          Citra 25g + Wai-Iti 25g na 5 dni cichej fermentacji

          Drożdże: US-05 (gęstwa)

          Wyszło 22l brzeczki 13 BLG
          Brewtarget: IBU: 32, Alkohol: 5,2%

          Comment

          • pharun88
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2015.01
            • 128

            #35
            Warka 28 # American Pale Ale#3 17.02.2016

            Słody:
            Słód Pale Ale 4,5kg
            Słód Karmelowy 150 0,3kg
            Słód Pszeniczny 0,25kg

            Chmiele:
            Chmiel Galaxy 50g
            Chmiel Amarillo 50g
            Chmiel Wai-Iti 25g

            Zacieranie:
            16l wody
            63'C 45 min
            72'C 20 min (negatywna próba jodowa )
            78’C (0 min)
            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

            Chmielenie: (gotowanie 75 min)
            Galaxy 10g 45min
            Amarillo 25g 15min
            Amarillo 25g 5min
            Galaxy 15g 0min

            Galaxy 25g + Wai-Iti 25g na 5 dni cichej fermentacji

            Drożdże: FM52 Amerykański sen (1l starter)

            Wyszło 25l brzeczki 13 BLG
            Brewtarget: IBU: 32, Alkohol: 5,2%

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #36
              23 warki w poprzednim roku i teraz róóóówniutkie tępo trzymasz .
              Jest dobrze
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • pharun88
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2015.01
                • 128

                #37
                A dziękuje staram się. Ale teraz raczej miesięczna przerwa. Warka 26 na cichej i dwie kolejne na burzliwej. Ale pomysł i przepis na 2 kolejne już jest.

                Comment

                • pharun88
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2015.01
                  • 128

                  #38
                  Koniec leniuchowania. Jakoś tak dziwnie jak nic nie fermentuje.

                  Warka 29# Imprerial Black IPA 08.03.2016

                  Słody:
                  Słód Pale Ale 5,9kg
                  Słód Crystal 400 0,4kg
                  Słód Chocolate 0,3kg
                  Słód Black 0,2kg

                  Chmiele:
                  Chmiel Bravo 25g
                  Chmiel Dr Rudi 25g
                  Chmiel Cascade 100g

                  Zacieranie:
                  18l wody + słody jasne
                  65'C 45 min
                  69'C 20 min (negatywna próba jodowa )
                  67'C 15min (po dodaniu ciemnych słodów)
                  78’C (0 min)
                  Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                  Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                  Bravo 25g 60min
                  Dr Rudi 25g 20min
                  Cascade 15g 15 min
                  Cascade 15g 5min
                  Cascade 20g 0min

                  Cascase 50g na 5 dni cichej fermentacji

                  Drożdże: FM52 Amerykański sen (gęstwa)

                  Wyszło 18l brzeczki 20 BLG
                  Brewtarget: IBU: 65, Alkohol: 8,2%

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #39
                    O matko i corko, kiedy Ty to wszystko dajesz rade wypic? ;-)
                    Az rece swierzbia, zeby cos nastawic. Tylko kiedy, cholera, kiedy?
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    • pharun88
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2015.01
                      • 128

                      #40
                      Powoli daję rade Warka 27 i 28 po skrzynce rozejdzie się poza zasięg moich łapek i gardła. (jedna na bitwę piwowarów, druga obiecana znajomemu) Warka 29 miesiąc fermentacji, a później minimum miesiąc w butlach więc jeszcze trzeba czekać. Aktualnie spijam powoli warkę 26 i smakowity wytrawny cydr. Oczywiscie nie sam

                      A w następnym tygodniu kolejna warka, bo mam w planach spróbować oszukanego lagera górnej fermentacji na drożdżach CALIFORNIAN LAGER M54 Mangrove Jack's
                      Last edited by pharun88; 2016-03-20, 15:20.

                      Comment

                      • pharun88
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2015.01
                        • 128

                        #41
                        Trochę czasu nie było i dopiero dzisiaj nadszedł ten dzień

                        Warka 30# Fake Lager 12.04.2016

                        Słody:
                        Słód Pilzneński 5,kg
                        Słód Monachijski 0,6kg

                        Chmiele:
                        Chmiel Saaz 50g
                        Chmiel Marynka 25g
                        Chmiel Citra 25g


                        Zacieranie:
                        18l wody + słody
                        65' 60 min (negatywna próba jodowa )
                        78’C (5 min)
                        Wysładzanie: 16l wody temp 78'C w 2 turach

                        Chmielenie: (gotowanie 90 min)
                        Marynka 13g 60min
                        Marynka 12g 30min
                        Saaz 25g 10 min
                        Saaz 25g 2min
                        Citra 25g (do Whirpoola gdy brzeczka osiągnęła 80'C)

                        Drożdże: Californian Lager M54 Mangrove Jack's (1l starter po 24h)
                        Brzeczka schłodzona do 18'C i wstawiona do 16'C

                        Wyszło 26l brzeczki 13 BLG
                        Brewtarget: IBU: 25, Alkohol: 5,1%

                        Comment

                        • pharun88
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2015.01
                          • 128

                          #42
                          Warka 31# Mild/Dark Mild 06.05.2016

                          Wyszedł ciemniejszy niż zakładałem no ale cóż poradzić.

                          Słody:
                          Słód Pale Ale 3,5kg
                          Słód Crystal 160 0,4kg
                          Słód Pale Chocolate 0,15kg

                          Chmiele:
                          Chmiel Fuggles 50g

                          Zacieranie:
                          15l wody + słody
                          64' 30 min
                          72' 30 min (negatywna próba jodowa )
                          76’C ()
                          Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                          Chmielenie: (gotowanie 60 min)
                          Fuggles 20g 60min
                          Fuggles 15g 30min
                          Fuggles 15g 10 min

                          Drożdże: FM 10 "O czym szumią wierzby" (gęstwa)
                          Brzeczka schłodzona do 20'C i wstawiona do 18'C

                          Wyszło 23l brzeczki 10,5 BLG
                          Brewtarget: IBU: 16, Alkohol: 4%

                          Comment

                          • pharun88
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2015.01
                            • 128

                            #43
                            Warka 32# Polska APA 15.05.2016


                            Słody:
                            Słód Pale Ale 4,5kg
                            Słód Karmelowy 30 0,25kg
                            Słód pszeniczny 0,25kg

                            Chmiele:
                            Chmiel Sybilla 55g
                            Chmiel Puławski 30g
                            Chmiel Oktawia 30g
                            Chmiel Iunga 20g

                            Zacieranie:
                            17l wody + słody
                            64' 45 min
                            72' 20 min (negatywna próba jodowa )
                            78’C ()
                            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 3 turach

                            Chmielenie: (gotowanie 65 min)
                            Iunga 20g 60min
                            Puławski 15g 15min
                            Puławski 15g 5 min
                            Sybilla 25g 0 min

                            Oktawia 30g + Sybilla 30g na ostatnie 5 dni cichej

                            Drożdże: US 05
                            Brzeczka schłodzona do 18'C i fermentacja 18'C->20'C

                            Wyszło 23l brzeczki 12 BLG
                            Brewtarget: IBU: 32, Alkohol: 4,7%



                            22.05.2016 Mild zabutelkowany. Obawy o barwę bezzasadne. Wyszedł ładny ciemno-miedziany. 47 butelek 0,5l



                            Warka 33# Mandarina Hefeweizen 23.05.2016


                            Słody:
                            Słód Pszeniczny 2,3kg
                            Słód Pilzneński 2kg
                            Słód Karmelowy30 0,15kg

                            Chmiele:
                            Chmiel Mandarina Bavaria 100g

                            Zacieranie:
                            15l wody + słody
                            44' 20 min
                            64' 45 min
                            72' 20 min (negatywna próba jodowa )
                            78’C ()
                            Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 3 turach

                            Chmielenie: (gotowanie 60 min)
                            Mandarina Bavaria 10g 60min
                            Mandarina Bavaria 20g 7min
                            Mandarina Bavaria 20g 0 min (podczas chłodzenia gdy brzeczka miała 90'C)

                            Mandarina Bavaria 50g na 5 dni szybkiej cichej fermentacji

                            Drożdże: FM 41 "Gwozdzie i Banany"
                            Brzeczka schłodzona do 18'C i wstawiona do 18'C

                            Wyszło 21l brzeczki 11,5 BLG
                            Brewtarget: IBU: 13,5, Alkohol: 4,5%

                            Comment

                            • pharun88
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2015.01
                              • 128

                              #44
                              Warka 34# Żytni Stout 03.06.2016

                              Drugi raz żyto i drugi raz kompletna masakra przy filtracji/wysładzaniu. Wąż z oplotu się nie nadaje i co chwila zapycha. Finalnie do fermentora trafił dość zanieczyszczony filtrat. Zobaczymy jakie będą skutki.

                              Słody:
                              Słód Pale Ale 3,7kg
                              Słód Żytni 2kg
                              Słód Karmelowy 300 0,4kg
                              Słód Czekoladowy 0,35kg
                              Palony Jęczmień 0,2kg

                              Chmiele:
                              Chmiel Northdown 25g
                              Chmiel Iunga 20g

                              Dodatki:
                              Opiekane Płatki Dębowe 30g (na 14 dni cichej fermentacji)
                              Mech Irlandzki 5g

                              Zacieranie:
                              20l wody + słody jasne
                              64' 45 min
                              72' 15 min (negatywna próba jodowa )
                              Dodane słody ciemne
                              71' 10 min
                              78’C (5 min)
                              Wysładzanie: 15l wody temp 78'C w 2 turach

                              Chmielenie: (gotowanie 70 min)
                              Iunga 20g 60min
                              Northdown 25g 15min
                              Mech Irlandzki 5g 15min

                              Drożdże: US 05 (gęstwa)
                              Brzeczka schłodzona do 20'C i wstawiona do 18'C

                              Wyszło 22l brzeczki 14 BLG
                              Brewtarget: IBU: 34, Alkohol: 5,8%

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Warka 34# Żytni Stout 03.06.2016

                                Drugi raz żyto i drugi raz kompletna masakra przy filtracji/wysładzaniu. Wąż z oplotu się nie nadaje i co chwila zapycha. Finalnie do fermentora trafił dość zanieczyszczony filtrat. Zobaczymy jakie będą skutki.
                                filtracja kisielu jakimkolwiek sposobem idzie słabo
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X