Nie pomogło. Nie ruszyły nawet dodane później bajanusy. Sam nie wiem dlaczego. Dalej leży w wiadrze z drewnem, i na dniach spróbuje co tam jest i pewnie zabutelkuje.
Mini browar domowy "Pod Kluczem"
Collapse
X
-
Hmmmm, takiej odpowiedzi się spodziewałem, u mnie nigdy nic nie pomogło jak fermentacja stanęła. Kiedyś nawet spasteryzowałem piwo w którym zatrzymała się fermentacja i też nowe drożdże nie podjęły pracy. Bardzo ciekawa sytuacja i nie słyszałem żadnego sensownego, naukowego, wytłumaczenia.
Te pomysły aby dodać nowej gęstwy, napowietrzyć, przelać i takie tam, od dawna wkładam między bajki. Koniec fermentacji to koniecLast edited by fidoangel; 2018-09-26, 21:34."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Warka 74 i 75 # Pszeniczne z sokiem jabłkowym i pszeniczne z malinami 26.09.18
Słody:
Słód Pilzneński 3,5kg
Słód Pszeniczny 3,5kg
Słód Monachijski 1kg
Chmiele:
Lubelski 100g
Dodatki:
15l wody źródlanej
5l soku z jabłek
1kg mrożonych malin
Zacieranie:
20l wody + słody
66-63'C 70min
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 18l wody temp 78'C
Chmielenie: (gotowanie 70 min)
Lubelski 40g 60min
Lubelski 60g 15 min
:
Warka 74:
10l brzeczki 18blg + 5l soku z jabłek 12blg + 7l wody źródlanej
Warka 75:
13l brzeczki 18blg + 8l wody źródlanej + 1kg mrożonych malina (na cichą fermentacje 7 dni)
Drożdże: FM41 gęstwa
Wyszło razem 43l brzeczki ~ 11 BLG temp 19'C
Brewtarget: IBU:~16 - Alc 4,2% Barwa: ~4EBC
Fermentacja główna w piwnicy około 17'C 18-21 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), do Warki 75 dodane 1kg malin mrożonych po 14 dniach fermentacjiLast edited by pharun88; 2018-09-26, 21:40.
Comment
-
-
Sorrki ale nie zdążyłem z edycją:
Edyta: kiedyś piwo fermentowane drożdżami o niskim stopniu odfermentowania zadałem przy butelkowaniu innymi, bardziej żarłocznymi i one dofermentowały piwo bez dodawania środka do refermentacji i nadały swój charakter piwu. Z tego co pamiętam to Czech Pilsy dojadły po Munich Lager. Ale pamiętajmy, że to jest 0,5 Blg"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Warka 76 # ShSm Best Bitter 27.10.18
Słody:
Słód Viking Red Active 4,75kg (test słodu)
Chmiele:
EKG 100g
Zacieranie:
16l wody + słody
66-64’C 60min
podgrzanie do 78’C
Wysładzanie: 17l wody temp 78'C
Chmielenie: (gotowanie 70 min)
EKG 30g 60min
EKG 30g 25min
EKG 40g 1min
Drożdże: S-04 uwodniona saszetka
Wyszło 23l brzeczki 11,5 BLG temp 17'C
Brewtarget: IBU:~35 - Alc 4,4% Barwa: ~15,5EBC
Fermentacja główna około 17-18'C 20 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedziFermentacja główna około 17-18'C 20 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C)Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
Comment