Mini browar domowy "Pod Kluczem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #91
    Nie pomogło. Nie ruszyły nawet dodane później bajanusy. Sam nie wiem dlaczego. Dalej leży w wiadrze z drewnem, i na dniach spróbuje co tam jest i pewnie zabutelkuje.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #92
      Hmmmm, takiej odpowiedzi się spodziewałem, u mnie nigdy nic nie pomogło jak fermentacja stanęła. Kiedyś nawet spasteryzowałem piwo w którym zatrzymała się fermentacja i też nowe drożdże nie podjęły pracy. Bardzo ciekawa sytuacja i nie słyszałem żadnego sensownego, naukowego, wytłumaczenia.



      Te pomysły aby dodać nowej gęstwy, napowietrzyć, przelać i takie tam, od dawna wkładam między bajki. Koniec fermentacji to koniec
      Last edited by fidoangel; 2018-09-26, 21:34.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #93
        Warka 74 i 75 # Pszeniczne z sokiem jabłkowym i pszeniczne z malinami 26.09.18


        Słody:
        Słód Pilzneński 3,5kg
        Słód Pszeniczny 3,5kg
        Słód Monachijski 1kg

        Chmiele:
        Lubelski 100g

        Dodatki:
        15l wody źródlanej
        5l soku z jabłek
        1kg mrożonych malin

        Zacieranie:
        20l wody + słody
        66-63'C 70min
        podgrzanie do 78’C
        Wysładzanie: 18l wody temp 78'C


        Chmielenie: (gotowanie 70 min)
        Lubelski 40g 60min
        Lubelski 60g 15 min

        :
        Warka 74:
        10l brzeczki 18blg + 5l soku z jabłek 12blg + 7l wody źródlanej

        Warka 75:
        13l brzeczki 18blg + 8l wody źródlanej + 1kg mrożonych malina (na cichą fermentacje 7 dni)

        Drożdże: FM41 gęstwa

        Wyszło razem 43l brzeczki ~ 11 BLG temp 19'C
        Brewtarget: IBU:~16 - Alc 4,2% Barwa: ~4EBC

        Fermentacja główna w piwnicy około 17'C 18-21 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C), do Warki 75 dodane 1kg malin mrożonych po 14 dniach fermentacji
        Last edited by pharun88; 2018-09-26, 21:40.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #94
          Sorrki ale nie zdążyłem z edycją:
          Edyta: kiedyś piwo fermentowane drożdżami o niskim stopniu odfermentowania zadałem przy butelkowaniu innymi, bardziej żarłocznymi i one dofermentowały piwo bez dodawania środka do refermentacji i nadały swój charakter piwu. Z tego co pamiętam to Czech Pilsy dojadły po Munich Lager. Ale pamiętajmy, że to jest 0,5 Blg
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • pharun88
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2015.01
            • 128

            #95
            Warka 76 # ShSm Best Bitter 27.10.18


            Słody:
            Słód Viking Red Active 4,75kg (test słodu)

            Chmiele:
            EKG 100g

            Zacieranie:
            16l wody + słody
            66-64’C 60min
            podgrzanie do 78’C
            Wysładzanie: 17l wody temp 78'C

            Chmielenie: (gotowanie 70 min)
            EKG 30g 60min
            EKG 30g 25min
            EKG 40g 1min

            Drożdże: S-04 uwodniona saszetka

            Wyszło 23l brzeczki 11,5 BLG temp 17'C
            Brewtarget: IBU:~35 - Alc 4,4% Barwa: ~15,5EBC

            Fermentacja główna około 17-18'C 20 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C)

            Comment

            • Kazimierz_W
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🍼🍼
              • 2009.05
              • 689

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pharun88 Wyświetlenie odpowiedzi
              Fermentacja główna około 17-18'C 20 dni (na ostatni dzień podniesiona do 20'C)
              Ja bym radził podnieść temperaturę po jakiś 5-7 dniach. Po czym znów obniżyć by zrobić "cichą".
              Browar Bociana smaczny od rana
              Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

              http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

              Comment

              Przetwarzanie...
              X