Warka #1
29/08/14
American Amber Ale
(receptura Twój Browar)
12Blg, 20l
Skład:
Słody:
- Pale Ale 3kg
- Monachijski 0,8kg
- Crystal 150 0,3kg
Chmiele:
Bravo 15g
Wilamette 50g
Cascade 20g
Drożdze:
Mauribrew Ale (suche)
Zacieranie:
Według przepisu TB.
Chmielenie:
Według przepisu TB.
Wyszło 21l, ~13blg
Fermentacja:
Burzliwa: 7 dni, 20*C, zeszło do 5blg
Cicha: 7dni, 20*C, zeszło do 4blg
Butelkowanie:
20l piwa + 120g glukozy w 0,5l wody
Degustacja:
Dobre piwo, ładna piana na początku, z czasem zanikająca, bardzo mętne. Trudno coś więcej napisać bo znawcą piwa nie jestem, przygodę z domowym piwem dopiero zaczynałem. Pierwsza warka rozeszła się w moment wśród znajomych zatem uznaje ją za udaną. Po czterech miesiącach (jedna butelka pozostawiona na próbę) wróciłem do smakowania AAA i wciąż uważam, że udane jak na pierwsze piwo, przyjemna goryczka, chmielowo ok. Na przyszłość: obniżyć temp. fermentacji cichej i trochę ją wydłużyć dla uzyskania klarowności.
29/08/14
American Amber Ale
(receptura Twój Browar)
12Blg, 20l
Skład:
Słody:
- Pale Ale 3kg
- Monachijski 0,8kg
- Crystal 150 0,3kg
Chmiele:
Bravo 15g
Wilamette 50g
Cascade 20g
Drożdze:
Mauribrew Ale (suche)
Zacieranie:
Według przepisu TB.
Chmielenie:
Według przepisu TB.
Wyszło 21l, ~13blg
Fermentacja:
Burzliwa: 7 dni, 20*C, zeszło do 5blg
Cicha: 7dni, 20*C, zeszło do 4blg
Butelkowanie:
20l piwa + 120g glukozy w 0,5l wody
Degustacja:
Dobre piwo, ładna piana na początku, z czasem zanikająca, bardzo mętne. Trudno coś więcej napisać bo znawcą piwa nie jestem, przygodę z domowym piwem dopiero zaczynałem. Pierwsza warka rozeszła się w moment wśród znajomych zatem uznaje ją za udaną. Po czterech miesiącach (jedna butelka pozostawiona na próbę) wróciłem do smakowania AAA i wciąż uważam, że udane jak na pierwsze piwo, przyjemna goryczka, chmielowo ok. Na przyszłość: obniżyć temp. fermentacji cichej i trochę ją wydłużyć dla uzyskania klarowności.
Comment