Domowy Browar Wojtasa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    Domowy Browar Wojtasa

    Warka #1
    29/08/14

    American Amber Ale
    (receptura Twój Browar)
    12Blg, 20l

    Skład:
    Słody:
    - Pale Ale 3kg
    - Monachijski 0,8kg
    - Crystal 150 0,3kg

    Chmiele:
    Bravo 15g
    Wilamette 50g
    Cascade 20g

    Drożdze:
    Mauribrew Ale (suche)

    Zacieranie:
    Według przepisu TB.
    Chmielenie:
    Według przepisu TB.
    Wyszło 21l, ~13blg

    Fermentacja:
    Burzliwa: 7 dni, 20*C, zeszło do 5blg
    Cicha: 7dni, 20*C, zeszło do 4blg

    Butelkowanie:
    20l piwa + 120g glukozy w 0,5l wody

    Degustacja:
    Dobre piwo, ładna piana na początku, z czasem zanikająca, bardzo mętne. Trudno coś więcej napisać bo znawcą piwa nie jestem, przygodę z domowym piwem dopiero zaczynałem. Pierwsza warka rozeszła się w moment wśród znajomych zatem uznaje ją za udaną. Po czterech miesiącach (jedna butelka pozostawiona na próbę) wróciłem do smakowania AAA i wciąż uważam, że udane jak na pierwsze piwo, przyjemna goryczka, chmielowo ok. Na przyszłość: obniżyć temp. fermentacji cichej i trochę ją wydłużyć dla uzyskania klarowności.
    Attached Files
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    #2
    Warka #2
    Tasmanian Red Ale

    Warka #3
    Full Aroma Hops (receptury z piwo.org)

    Warka #4
    Pale Ale Imbirowy

    Warka #5
    Pale Ale Pomaranczowy

    Warka #6
    Grodziskie

    Warka #7
    Tasmanian Red Ale 2

    Warka #8
    Pale Ale Mietowy

    Warka #9
    Full Aroma Hops 2

    Warka #10
    Cydr

    Warka #11
    Brown Ale

    Warka #12
    Pale Ale

    Warka #13
    Cydr
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

    Comment

    • filu_to_ja
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 48

      #3
      Warka #14
      Czerwone Australijskie
      Slody:
      Pale Ale 5 kg
      Czerwony Karmelowy (EBC 60) 1 kg
      Czekoladowy (EBC 1200) 0,18 kg

      Chmiele:
      Topaz 100g

      Drożdże:
      Fermentis S-04

      Zacieranie:
      1h, 66*C
      Chmielenie:
      21g/60'
      30g/15'
      10g/5'
      40g/cicha
      "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

      Comment

      • filu_to_ja
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.08
        • 48

        #4
        Warka #15
        Brown Ale (10l)

        Slody:
        Pale Ale 2 kg
        Caraama 0,4 kg
        Czekoladowy (EBC 400) 0,06 kg
        Czkoladowy (EBC 1200) 0,04 kg

        Dodatki:
        Laktoza 300g
        Syrop klonowy 280g
        Kakao 40g

        Chmiel:
        Marynka 30g

        Zacieranie:
        68*C, 1h
        Chmielenie
        20g/60'
        10g/10'
        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

        Comment

        • filu_to_ja
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 48

          #5
          Warka #16
          Owsiane Ciemne
          Slody:
          Pale Ale 2,2 kg
          Czekoladowy (EBC 400) 0,16 kg
          Czekoladowy (EBC 1200) 0,12 kg
          Caraaroma 0,2 kg

          Dodatki:
          Płatki owsiane 320 g
          kawa zbożowa 150 g
          kakao 100 g
          laktoza 400 g

          Chmiele:
          Marynka 12 g
          Lubelski 6 g

          Drożdże:
          Fermentis S04

          Zacieranie:
          69*C, 1h; Czekoladowy 400 15', Kawa zbozowa 10', Czekoladowy 1200 0';
          Chmielenie
          Marynka 6g/60'
          Marynka 6g/15'
          Lubelski 6g/5'
          "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

          Comment

          • filu_to_ja
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.08
            • 48

            #6
            Warka #17
            Cascade NZ Red Ale

            Slody:
            Pale Ale 5 kg
            Caraaroma 0,45 kg
            Czekoladowy (EBC 400) 0,04 kg

            Chmiele:
            Cascade NZ 100g

            Drożdże:
            Fermentis S-05

            Zacieranie:
            67*C, 70'; Czekoladowy 0';
            Chmielenie:
            20g/60'
            30g/15'
            10g/5'
            35g/cicha
            "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

            Comment

            • filu_to_ja
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.08
              • 48

              #7
              Warka #18
              Jabłkowo-żytni Brown (14l)

              Slody:
              Pale Ale 1 kg
              Żytni 1 kg
              Czekoladowy (EBC 400) 0,25 kg

              Dodatki:
              Sok wyciśnięty z jabłek ok 6l

              Chmiele:
              Lubelski 15 g
              Marynka 15 g

              Drożdże:
              Fermentis S05

              Zacieranie:
              65*,1h
              Chmielenie:
              Marynka 15g/60'
              Lubelski 10g/15'
              Lubelski 5g/5'
              "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

              Comment

              • filu_to_ja
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.08
                • 48

                #8
                Warka #19
                Malinowa Amerykańska Pszenica

                Slody
                Pale Ale 2 kg
                Pszeniczny 2 kg
                Crystal 0,2 kg

                Dodatki:
                Mrożone maliny 1,2 kg

                Chmiele:
                Cascade NZ 5 g
                Marynka 15 g

                Drożdże:
                Fermentis WB-06

                Zacieranie:
                70*,60min
                Chmielnie:
                Marynka 15g/60'
                Cacade NZ 5g/5'
                "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                Comment

                • filu_to_ja
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.08
                  • 48

                  #9
                  Warka #20
                  Milk Stout [25l]

                  Slody:
                  Pale Ale 4 kg
                  Czekoladowy(400) 0,2 kg
                  Crystal 0,1 kg
                  Karmelowy(150) 1 kg
                  Jeczmien palony(1200) 0,05 kg

                  Dodatki:
                  Lakotoza 300 g
                  Kawa Inka 350 g

                  Chmiele:
                  T90 Enigma Aus 60g

                  Drozdze:
                  Fermentis S-04

                  Zacieranie:
                  67*/60min; jęczmień palony+kawa inka dodana podczas wysładzania.
                  Chmielenie:
                  17g/60'
                  25g/10'
                  20g/0'
                  Attached Files
                  "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                  Comment

                  • filu_to_ja
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.08
                    • 48

                    #10
                    Warka #21
                    Truskawka w pszenicy [25l]

                    Slody:
                    Pale Ale 2,5 kg
                    Pszeniczny 2 kg

                    Dodatki:
                    Mrożone truskawki 1,5 kg

                    Chmiele:
                    Lubelski 25 g

                    Drożdże:
                    Fermentis S-33

                    Zacieranie:
                    66*/60min
                    Chmielenie:
                    25g/30'
                    5g/5'

                    Truskawki dodane po burzliwej.
                    Attached Files
                    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                    Comment

                    • filu_to_ja
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.08
                      • 48

                      #11
                      Warka #22
                      Słodki Cytrusowy Ale [21l]

                      Slody:
                      Pale Ale 4 kg
                      Crystal 0,26 kg

                      Chmiel:
                      Enigma T90 35g

                      Dodatki:
                      Suszona skorka pomaranczy
                      Świeża skorka z 3 pomarańczy
                      Świeża skorka z 3 cytryn
                      Ksylitol 320 g

                      Drodze:
                      Fermentis S-04

                      Zacieranie:
                      68*/60min
                      Chmielnie:
                      Enigma T90 20g/15'
                      Suszone skorki pomarańczy 15g/15'
                      Enigma T90 15g/5'
                      Świeże skorki 5'
                      Ksylitol dodany razem z glukoza do refermentacji
                      Attached Files
                      "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                      Comment

                      • filu_to_ja
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.08
                        • 48

                        #12
                        Warka #23
                        Malina w Pszenicy 2

                        Słody:
                        Pale Ale 2,5 kg
                        Pszeniczny jasny 2 kg

                        Chmiele:
                        Lubelski 25 g

                        Dodatki:
                        Świeże maliny 1,5 kg

                        Drożdże:
                        Fermentis S-33

                        Zacieranie:
                        65*,60min
                        Chmielenie:
                        25g/30'
                        5g/5'

                        Maliny zmiksowane i dodane po burzliwej na ok tydzień.
                        Świetne, orzeźwiające piwko na cieple dni, do picia już po 3-4 tygodniach w butelce. Z tygodnia na tydzień smak i aromat malin coraz mocniejszy, max po około 4 miesiącach leżakowania.
                        Attached Files
                        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                        Comment

                        • filu_to_ja
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.08
                          • 48

                          #13
                          Warka #24
                          Wędzone ciemne z wiśniami [25l]

                          Słody:
                          Wiedeński 3 kg
                          Pale Ale 1 kg
                          Wędzony 1 kg
                          Colorado Honig 0,4 kg
                          Karmelowy (30) 0,3 kg
                          Melanoidynowy 0,1 kg
                          Special B 0,1 kg
                          Czekoladowy (400) 0,3 kg
                          Pszeniczny czekoladowy (1200) 0,25 kg
                          Czekoladowy (1200) 0,1 kg

                          Chmiele:
                          Marynka 25g
                          HBC 517 10g

                          Dodatki:
                          Płatki owsiane 0,4 kg
                          Wiśnie mrożone 1 kg

                          Drożdże:
                          Fermentis S-04

                          Zacieranie:
                          67*,60min
                          Chmielenie:
                          25g/45'
                          10g/45'

                          Mrożone wiśnie dodane po burzliwej.
                          Zbyt mało wędzonego słodu, aromat zdominowany przez wiśnie i ciemne słody, wędzonki brak. W smaku najpierw niezłe ciemne piwo, po przełknięciu pojawia się i pozostaje posmak wiśni.
                          Attached Files
                          "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                          Comment

                          • filu_to_ja
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.08
                            • 48

                            #14
                            Warka #25
                            Red Ale Fr [25l]

                            Słody:
                            Pale Ale 3 kg
                            Wiedeński 1 kg
                            Special B 0,2 kg
                            Karmelowy Czerwony 1 kg
                            Colorago Honig 0,2 kg

                            Chmiele:
                            HBC 517 25g
                            Cascade Nz 25g
                            Experimental GS10 Fr 50g

                            Drożdże:
                            Fermentis S-05

                            Zacieranie:
                            68*/75min, wygrzew do 80*
                            Chmielenie:
                            HBC 25g/60'
                            Experimental 25g/20'
                            Cascade 15g/20'
                            Experimental 25g/5'
                            Cascade 10g/5'

                            Orzeźwiający smak z mocno owocowo-cytrusowym aromatem.
                            Attached Files
                            "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                            Comment

                            • filu_to_ja
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.08
                              • 48

                              #15
                              Warka #26
                              Świąteczna Dynia [20l]

                              Słody:
                              Pale Ale 4 kg
                              Karmelowy 30 0,4 kg
                              Czekoladowy 400 0,08 kg

                              Chmiel:
                              Lubelski 40g

                              Dodatki:
                              Dynia 3 kg
                              imbir 15g
                              Cynamon 12g
                              Suszona skorka pomarańczy 15g
                              Goździki 10 sztuk
                              Pumpkin spice 25g
                              Brązowy cukier

                              Drożdże:
                              Mauribrew Ale

                              Zacieranie:
                              Dynia, posypana cukrem brązowym, pieczona ok 90min 190*, potem zmiksowana z 3l wody i dodana do zacierania.
                              67*90min
                              Chmielenie:
                              40g/60'
                              przyprawy/10'

                              Filtracja to koszmar, nigdy wiecej
                              Attached Files
                              "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X