Skąd były brane receptury ?
Domowy Browar Wojtasa
Collapse
X
-
Warki 1 i 2 z gotowych zestawów surowców z Twojego Browaru,
Warka 3 z https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:...C5%82od%C3%B3w
Reszta to już inwencja własna + wariacje powyższych receptur. Troche poczytam o piwie tu i tam, sprawdzę kilka receptur dostępnych w internecie i coś własnego z tego montuje"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Warka #27
Jasne Miętowe 2
Słody:
Pilzneński 3 kg
Pszeniczny 1 kg
Karmel 30 0.4 kg
Wiedeński 0.3 kg
Chmiele
Marynka 20g
Lubelski 20g
Dodatki:
Mięta Pieprzowa suszona 10g
Drożdze:
S-04
Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Marynka 20g/60'
Lubelski 20g/15'
Mięta 10g/5'
Po 6 tygodniach od butelkowania piwo w smaku jak pasta do zębów, całkowicie zdominowane przez mięte. Po pól roku aromat i smak mięty się ułożyły, przyjemnie wyczuwalne w tle, wyszło super."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Warka #28
Pszeniczne 12 Blg
Słody:
Pilzneński 2.3 kg
Pszeniczny 2.5 kg
Karmel 30 0.2 kg
Chmiele
Lunga 30g
Dodatki:
Suszona skorka pomaranczy 10g
Drożdze:
S-33
Zacieranie:
67*C,60min
Chmielenie:
Lunga 15g/60'
Lunga 15g/10'
skorka pomaranczy 10g/2'"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Warka #29
Ciemne Bez-chmielowe
Słody:
Pale Ale 4 kg
Wiedeński 0,44 kg
Honig 0,1 kg
Special 0,15 kg
Karmel 30 0,23 kg
Przeniczny czekoladowy 1200 0,2 kg
Dodatki:
Piołun 25 g
Lukrecja 35 g
Anyz 5 g
Drozdze:
Mauribrew
Zacieranie:
66*C,60min
Chmielenie:
Piołun 25g 30'
Lukrecja 25g 15'
Lukrecja 10g 5'
Anyż 5g 5'
Za dużo piołunu, pierwszy łyk dwa smacznie i ciekawie, ziołowo. Z każdym łykiem coraz więcej goryczki, w połowie piwa goryczka tak zalega ze się nie da dopić."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Comment
-
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
Related Topics
Collapse
-
Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek
), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasny, żółto złoty.
Aromat - cytrusy.
Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...-
Channel: Anglia
2024-11-27, 14:56 -
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 10:29 -
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra
Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-03-24, 14:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment