Domowy Browar Wojtasa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ayodele
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 25

    #16
    Skąd były brane receptury ?
    Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
    - William Faulkner

    Comment

    • Ayodele
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.04
      • 25

      #17
      I jeszcze jedno- jak wygląda zacieranie i chmielenie w przepisie na American Amber Ale
      Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
      - William Faulkner

      Comment

      • filu_to_ja
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.08
        • 48

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ayodele
        Skąd były brane receptury ?
        Warki 1 i 2 z gotowych zestawów surowców z Twojego Browaru,
        Warka 3 z https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:...C5%82od%C3%B3w
        Reszta to już inwencja własna + wariacje powyższych receptur. Troche poczytam o piwie tu i tam, sprawdzę kilka receptur dostępnych w internecie i coś własnego z tego montuje
        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

        Comment

        • filu_to_ja
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 48

          #19
          Warka #27
          Jasne Miętowe 2

          Słody:
          Pilzneński 3 kg
          Pszeniczny 1 kg
          Karmel 30 0.4 kg
          Wiedeński 0.3 kg

          Chmiele
          Marynka 20g
          Lubelski 20g

          Dodatki:
          Mięta Pieprzowa suszona 10g

          Drożdze:
          S-04

          Zacieranie:
          67*C,60min
          Chmielenie:
          Marynka 20g/60'
          Lubelski 20g/15'
          Mięta 10g/5'

          Po 6 tygodniach od butelkowania piwo w smaku jak pasta do zębów, całkowicie zdominowane przez mięte. Po pól roku aromat i smak mięty się ułożyły, przyjemnie wyczuwalne w tle, wyszło super.
          "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

          Comment

          • Ayodele
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.04
            • 25

            #20
            Dzięki za informację !
            Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
            - William Faulkner

            Comment

            • filu_to_ja
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.08
              • 48

              #21
              Warka #28
              Pszeniczne 12 Blg

              Słody:
              Pilzneński 2.3 kg
              Pszeniczny 2.5 kg
              Karmel 30 0.2 kg

              Chmiele
              Lunga 30g

              Dodatki:
              Suszona skorka pomaranczy 10g

              Drożdze:
              S-33

              Zacieranie:
              67*C,60min
              Chmielenie:
              Lunga 15g/60'
              Lunga 15g/10'
              skorka pomaranczy 10g/2'
              "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

              Comment

              • Joosto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.12
                • 263

                #22
                Iunga, Panie, Iunga (od IUNG Puławy)

                Comment

                • filu_to_ja
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.08
                  • 48

                  #23
                  Warka #29
                  Ciemne Bez-chmielowe

                  Słody:
                  Pale Ale 4 kg
                  Wiedeński 0,44 kg
                  Honig 0,1 kg
                  Special 0,15 kg
                  Karmel 30 0,23 kg
                  Przeniczny czekoladowy 1200 0,2 kg

                  Dodatki:
                  Piołun 25 g
                  Lukrecja 35 g
                  Anyz 5 g

                  Drozdze:
                  Mauribrew

                  Zacieranie:
                  66*C,60min
                  Chmielenie:
                  Piołun 25g 30'
                  Lukrecja 25g 15'
                  Lukrecja 10g 5'
                  Anyż 5g 5'

                  Za dużo piołunu, pierwszy łyk dwa smacznie i ciekawie, ziołowo. Z każdym łykiem coraz więcej goryczki, w połowie piwa goryczka tak zalega ze się nie da dopić.
                  "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                  Comment

                  • filu_to_ja
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.08
                    • 48

                    #24
                    Warka #29
                    Ciemne Bez-chmielowe
                    Attached Files
                    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                    Comment

                    • Kazimierz_W
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🍼🍼
                      • 2009.05
                      • 689

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika filu_to_ja
                      Za dużo piołunu Z każdym łykiem coraz więcej goryczki, w połowie piwa goryczka tak zalega ze się nie da dopić.
                      Dlatego przepis na gruit był tak pilnie strzeżony i byle kmieć poznać go nie mógł. Wszytko się sypło z tym nowomodnym dżenderowym chmielem. Przez tę piekielną babę i to, że nauczyła się pisać trzeba było zacząć zbierać na tacę, a nie kulturalnie zarabiać na sprzedaży ziela
                      Browar Bociana smaczny od rana
                      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • grodek
                        Pracownia słodowo-chmielowa
                        grodek
                        Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
                        2017-09-14, 16:36
                      • Javox
                        Robinsons, Iron Maiden Trooper Pale Ale
                        Javox
                        Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%

                        Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - jasny, żółto złoty.
                        Aromat - cytrusy.
                        Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
                        2024-11-27, 14:56
                      • Javox
                        Warka, Zamkowe
                        Javox
                        Kod 'W' - Warka

                        Zawartość alko 5.6%

                        Piana - trochę na początku potem nic.
                        Lacing - nic.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - jasne złoto.
                        Aromat - zbożowość.
                        Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

                        Do kotleta ...
                        2024-08-19, 10:29
                      • dadek
                        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                        dadek
                        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                        2024-11-19, 04:20
                      • Javox
                        Warka, Warka Export
                        Javox
                        Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

                        Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

                        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - jasne złoto.
                        Aromat...
                        2023-03-24, 14:42
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...