Browar Domowy KEVI

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kevi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 21

    Browar Domowy KEVI

    Witam serdecznie wszystkich Piwowarów.

    Warka nr.1 - Golden Ale 19.03.2015

    Piwo z Brew-kitu(puszka).Golden Ale (Gozdawa).
    Ekstrakt słodowy płynny jasny 1,7 kg.
    Glukoza 1 kg.
    Drożdże PAY07


    Blg.poczatkowe 16º i 23l.

    24.03.2015 zlane na cicha przy 5º Blg. 22l
    29.03.2015 butelkowanie przy 2º Blg.
    Do butelkowania rozpuszczono 170g. cukru w 1litrze przegotowanej wody.
    03.04.2015 zniesione do piwniczki.

    Piwo udane choć jak dla mnie za słodkie i mało goryczkowe - podeszło mojej połowicy choć Piwa nie trawi jak to mówiła,podkrada mi teraz z piwniczki
  • Kevi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 21

    #2
    Warka nr.2 - Prawdziwy Stout 12º 18.04.2015

    Piwo z kita w połowie z ala warzeniem,postanowiłem pokombinować z tym kitem i pododawać co nieco od siebie...

    Zasyp:
    Wędzony Grodziski - 1 kg
    Płatki owsiane - 300g.
    Czekoladowy ciemny 1100-1300 - 250g.
    Jęczmień palony - 300g.

    Dodatki:
    Śliwki suszone 400g. - dodane na 30min. przed końcem gotowania.

    Chmiele:
    1 partia : East Kent Golding i Lubelski po 20 g. na 60min. gotowania.
    2 partia :to samo EKG i L po 10 g. na 15min. przed końcem gotowania.


    Wyszło 21 l - 19 Blg. hehe miało być 12º a w instrukcji pisze ze 11º no cóż...

    Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami Safale S-04

    Śliwki poszły do pojemnika fermentacyjnego na burzliwa.
    ehhhh mogłem jeszcze dolać wody do większego litrażu ale obawiałem się ze piana będzie bardziej obfita i powyłazi a tym czasem tylko około 2cm ma...

    Zobaczymy co z tej warki wyjdzie...przed zlaniem na cicha popróbuje czy będzie czuć coś te śliwki...ale dodawać chyba nic już nie będę no chyba ze myślałem o płatkach dębowych mocno opiekanych 20g.
    ale to już chyba mocno będzie warka przekombinowana,a może i nie.

    Comment

    • Kevi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 21

      #3
      Warka nr.2

      23.04.2015 przelana na cicha przy 5º blg. po zlaniu wyszło 19l - bardzo dużo osadu drożdżowego plus pływające wszędzie śliwki..

      Dodane:
      1 l wody przegotowanej i ostudzonej aby było 20l.
      Płatki dębowe mocno opiekane 20g,namoczone wcześniej w spirytusie 95%.(zanurzone w siatce muślinowej + kamień)

      Młode piwo w smaku przypomina coś z piwa lecz ani goryczki ani czekolady ani śliwek nie czuć,taka tam czarna woda,zapewne jeszcze za wcześnie na jakikolwiek wyróżniający się smak i trzeba czekać,cierpliwie czekać...

      Comment

      • Kevi
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.04
        • 21

        #4
        Czas na butelkowanie Warki nr.2

        Blg 5º - (slyszalem/przeczytałem gdzieś ze Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie,Produkowany przez słodownię Bruntal (Czechy),tak maja ze schodzą tylko do 5ºBlg)

        Kalkulator podpowiada 137g cukru na 1,102l wody ale ja 137g cukru rozpuszczę w 1 litrze przegotowanej wody i dodam do młodego piwka...

        Smak piwka cóż nadal ciężko cokolwiek stwierdzić,brak posmaku śliwki i czekolady(dlaczego nic nie czuje) za to czuć wyraźnie płatki dębowe dodane na cicha-zapewne musi się ułożyć i nagazować odpowiednio i poleżakować tak z co najmniej dwa miesiące...

        Comment

        • Kevi
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.04
          • 21

          #5
          Warka nr.3 Pszeniczniak 04/07/2015

          Skład:
          słód pszeniczny wayermann 2,5kg
          słód pilzneński wayermann 1,6kg
          słód Carahell 0,2kg
          chmiel aromatyczny Spalt Select (DE),granulat 30g
          drożdże Safbrew WB-06

          Zacieranie:
          15 l wody podgrzane do 47ºC i wsypane wszystkie słody..
          45ºC - 10min.
          53ºC - 15min.
          63ºC - 30min.
          72ºC - 2min i pozytywna próba jodowa.
          78ºC i do filtrowania(wysładzania).

          gotowanie i chmielenie:
          80min. gotowania
          po 10 mni. gotowania - 10g.
          w 50min. gotowania -10g.chmielu.
          i w 75 min. gotowania kolejne 10g. chmielu.

          wyszło 21l piwa o zawartości 12 BLG
          zadane drożdże i po okolu czterech godzinach rozpoczęły prace burzliwa w temperaturze 20ºC

          Comment

          • Kevi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 21

            #6
            Warka nr4 Witbier 05/07/2015

            Skład:
            słód pilzneński Wayermann 2,5 kg.
            słód pszeniczny jasny Wayermann 1,3 kg.
            płatki pszeniczne (Błyskawiczne) 0,5 kg.

            Chmiele:
            Styrian Golding,granulat 60g.
            Saaz , granulat 30g.


            Dodatki:
            suszone skórki pomarańczy 20g.
            Curacao 20g.
            Kolendra (cala) 20g.

            Drożdże:
            Safbrew S-33


            Zacieranie:
            15l wody podgrzane do tem.50ºC i wymieszanie słodów plus płatki.
            62ºC - 30min.
            73ºC - 20min. i zaliczona próba jodowa.
            77ºC - i do filtrowania(wysładzania).

            Gotowanie:
            80min. gotowania.
            po 30min, - 30g Styrian Golding.
            w 75 min. - 10g Styrian Golding i Saaz 15g ,20g.Curacao,20g.slodkiej skorki pomaranczy i 20g.kolendry.
            i w 80min. dodane 20g. Saaz i Styrian Golding 10g.


            wyszło 20l o zawartości 12BLG,skorki pomarańczy i kolendra pozostała zlana do fermentatora i pozostanie aż do chwili przelania do butelek czyli około dwóch tygodni..
            drożdże zadane po wystudzeniu brzeczki i po pięciu godzinach drożdże wystartowały do fermentacji burzliwej w tem.20ºC

            Comment

            • Kevi
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.04
              • 21

              #7
              szybki komentarz do warki nr:2
              za dużo dodanego cukru do re fermentacji w butelce,niby nie ma za dużo gazu ale jednak po otwarciu but. i przelaniu do szklanki widać ze piwo pracuje choć piana w szybkim tempie zanika i strzela...co do smaku to powiem tak ze parę osób próbowało i stwierdziło ze w smaku wyczuwa orzechy hmmmm a gdzie czekolada i śliwka węgierka no i gdzie się podziały płatki dębowe..za bardzo chyba przekombinowałem tego stouta..

              Comment

              • Kevi
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 21

                #8
                Warka nr.3 Butelkowanie 11.07.2015
                Pszeniczny idzie do butelek-zeszedł do 1 Blg. Piękny zapach pszenicy mmmmmm
                Przelany do fermentatora z oplotem do przefiltrowania z chmielin wyszło 19l,do cieplej wody 700ml przegotowanej dodałem 172g glukozy co dało nam 20l piwa pszenicznego.. Oplot zdał w miarę egzamin i tylko na 40 butelek w 10 pływają malutkie paproszki po chmielu...Do końca tygodnia butelki postoją w 18ºC i sprawdzian zawartości gazu jeśli będzie ok. to butelki wędrują do lodóweczki aby się schłodziło piweczko do 4ºC i ...

                Comment

                • Kevi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.04
                  • 21

                  #9
                  Warka nr.4 witbier 11.07.2015

                  Przelany na cicha (5Blg)-pozbycie się nadmiernego osadu z chmielu,drożdży,skorki pomarańczy,Curacao oraz Kolendry z 20l zostało 17l tyle farfocli było ze nie było sensu bawić się w odzysk kolejnego litra .
                  Smak to dominacja Kolendry,strasznie to piwo cierpkie hmmmm na cicha dodałem jeszcze świeżą skórkę ze słodkiej pomarańczy 20g oraz 10g skorki z cytryny.
                  Cicha potrwa jeszcze do końca tygodnia i do przefiltrowania i do zabutelkowania...

                  Comment

                  • Kevi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.04
                    • 21

                    #10
                    Warka nr.4 Zabutelkowana 21/07/2015
                    Młode piwko zeszło do 3Blg..woda przegotowana 700ml + 150g glukozy,zamieszane i rozlane do 34 but. 0,5l

                    Comment

                    • Kevi
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.04
                      • 21

                      #11
                      Warka nr.5 Pszeniczne ciemne 22/23/07/2015

                      Skład:
                      Słód pszeniczny jasny Wayermann 1,9 kg.
                      Słód pilzneński Wayermann 1,3 kg.
                      Słód monachijski typ II Wayermann 0,6 kg.
                      Słód Carawheat Wayermann 0,2 kg.
                      Słód pszeniczny czekoladowy Wayermann 0,05 kg.

                      Chmiel:
                      Hallertau Tradition ,granulat 30 g.

                      Drożdże:
                      Fermentum Mobile FM-41

                      Zacieranie:
                      15l wody podgrzanej do 47°C i wymieszanie wszystkich słodów.
                      45°C -10min.
                      53°C - 15min.
                      63°C -30min.
                      72°C - około 20min. Do negatywnej próby jodowej.
                      78°C - i do wysładzania..

                      Gotowanie 70min. Chmiel po 10g w 10 min.gotowania,50 min. I 65 min.

                      Wyszło 21l brzeczki - 12° Blg
                      Brzeczka wychłodzona do 21°C i zadane drożdze z użyciem startera...

                      Comment

                      • Kevi
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.04
                        • 21

                        #12
                        Warka nr.6 Żyto

                        Dziś uwarzyłem żytnie. 28/07/2015

                        Skład:
                        Słód żytni Wayermann - 2,4 kg.
                        Słód pilzneński Wayermann - 1,2 kg.
                        Słód monachijski typ II Wayernann - 1,0 kg.
                        Słód Caramunich typ II - 0,2 kg.

                        Chmiel:
                        Lubelski 60g (granulat).

                        Drożdże:
                        Cóż sucharki WB-06

                        Zaceranie infuzyjne w temp.68°C przez 1h.

                        Gotowanie:
                        80min.
                        Chmielenie:
                        30g w 10min.gotowania I 30g w 50min.

                        Wysładzanie ogólnie poszło w 1h - 21l.
                        Brzeczka wystudzona do temperatury 19°C,zniesiona do pomieszczenia w którym jest 18°C.
                        Drożdże/sucharki zostały uwodnione w 200ml brzeczki i po około 1h zadane do fermentatora.
                        Brzeczka 12,5 °Blg 20l.

                        Comment

                        • Kevi
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.04
                          • 21

                          #13
                          Warka nr.4
                          Taka wyszła że za namową postanowiłem na festiwalu sprzedać 20 but. ( przez około 4h poszły wszystkie + 12 but. Pszeniczniaka)

                          Za pare dni jak tylko baniak mi się zwolni to warze jeszcze jedna warke białego.(zamuwienie już jest na 20 but.)

                          Comment

                          • Kevi
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.04
                            • 21

                            #14
                            Warka nr.7 IRA

                            Irish Red Ale

                            Skład:
                            Słód Pale Ale Wayermann 2,7kg.
                            Słód Monachijski typ I Wayermann 0,8 kg.
                            Słód Carared Wayermann 0,5 kg.
                            Palony jęczmień (roasted barley) 0,05 kg.

                            Chmiele:
                            Challenger 30 g,(granulat)
                            Fuggles 30 g,(granulat)

                            Drożdże:
                            S-04

                            Zacieranie:
                            Infuzyjne w tem.67°C przez 70 min.
                            Po negatywnej próbie jodowej ,podgrzanie do 72°C na 15 min. I podgrzanie do 76°C i wysładzanie...

                            Gotowanie:
                            60 minut.
                            W 5 minucie gotowania challenger i w 30 minucie Fuggles.

                            Schlodzenie do tem.18°C i zadane ówcześniej nawodnine drożdże S-04.
                            Wyszło 21l - 11 Blg.




                            Warka nr.6
                            Zabutelkowana,zeszło do 1 Blg.-z 160g glukozy i rozpuszczonej w 700ml cipłej przegotowanej wody...39 but. 0,5 l.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kevi Wyświetlenie odpowiedzi
                              Warka nr.4
                              Taka wyszła że za namową postanowiłem na festiwalu sprzedać 20 but. ( przez około 4h poszły wszystkie + 12 but. Pszeniczniaka)

                              Za pare dni jak tylko baniak mi się zwolni to warze jeszcze jedna warke białego.(zamuwienie już jest na 20 but.)
                              To nielegalne
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X