Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    Warzymy, a jakże...

    Więc trochę uzupełnię dla porządku:

    Wspomniany już Belglan Blonde 16 blg warzone 22 maja 2020, ma numery:
    #63 - drożdże FM Klasztorna Medytacja gęstwa z Dubbla (2 wiadra po około 22 litry)
    #64 - drożdże Safbrew Abbaye gęstwa z Dubbla (jeden fementor)
    #65 - drożdże Safbrew Abbaye gęstwa z Dubbla plus 3 kilo wiśni, połowa wypestkowana, połowa nie, wcześniej podgrzanych w garnku do zagotowania i oczywiście po przestygnięciu razem z sokiem chlupnięte do fermentora na cichą - jeden fermentor. Niczym kwaśno-lambikowym nie było to traktowane. Taki raczej fruit ale miał być. Dla kobiet, hehe.
    Wszystko trzymane na burzliwej 14 dni + cicha 14 dni. W butle poszło 6 sierpnia 2020.

    Klasyczna jasna West Coast IPA 15 BLG, warzona 7 sierpnia 2020
    #66 dodany przy rozlewie Hopzoil 3C, zgodnie z instrukcją rozpuszczony w mocnej wódce (ze spirytu) ca. 60%. Bez granulatu na zimną. Były dwa wiadra po 25 litrów
    #67 jw. ale chmielona na zimno tradycyjnie - po 100 g mieszanki Cascade, Citry i Cenntenniala na wiadro. Również dwa wiadra po 25 litrów.
    Całość fermentowała w pięciu wiadrach, na cichą weszło do czterech. Chmielone Tomahawkiem na goryczkę, w późniejszych etapach Cascade (USA), Citra i Centennial. Zasyp tradycyjnie Pale ale VM jako baza, kilo wiedeńskiego, pół kilo monachijskiego i z karmelowych Caramunich 40 deko plus kilo karmelowego 30 VM. Obliczyłem 70 IBU. Drożdże jak przystało na nieudziwnionego nowofalowego piwnorewolucyjnego klasyka US-05. Zresztą nie wiem: udziwniliśmy Hopzoilem.
    No i hekto pękło...
    W butle poszło 4 września 2020.
    W sumie mniej warek, ale duże są one za to. Wychodzi 9-10 skrzynek.
    Nie wiem, może uda się jeszcze coś na tych US-ach zrobić przed sezonem lagerowym? Ale nie wiadomo bo trzeba by już, bo inaczej gęstwę szlag trafi.
    CDN
    Last edited by Rycho_128; 2020-09-20, 17:48.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      Wielbłąd

      Ups pomyłka w dacie. Oczywiście ten belg (#63, 64, 65) warzony był 19 czerwca 2020, a rozlewany 17 lipca 2020. W przypadku IPY napisałem, o dziwo, dobrze.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

        Hopzoil - wasze wrażenia, ciekawy jestem niemiłosiernie

        Słuchajcie, takie pytanie do tych, którzy cierpliwie brną przez moje zapiski: czy są tu wśród was tacy, którzy dodali hopzoil zamiast tradycyjnego chmielu na cichą? Jak wrażenia? Jak porównania vs. tradycyjny chmiel na cichą? Którym chmieliliście? A jaki chmiel w waszych piwach poszedł do warzenia?
        Ja muszę póki co jeszcze nieco przemyśleć sprawę i się w temacie odezwę.
        Last edited by Rycho_128; 2020-09-23, 12:19.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          No więc ten hopzoil. Jak już pisałem, w naszej IPIe znalazł się ten 3C. Dla porównania identyczne piwo po połowie nachmieliliśmy na zimno tradycyjnie (po 100 g mieszanki citry i cascade na 25 litrów), a połowę tymże hopzoilem. I powiem tak, że tradycyjne chmielenie górą. Jest wyczuwalna różnica, po prostu jest lepszy zapach, więcej aromatu, większy konkret. A ten olejek destylowany z szyszek? Pomimo działań wg instrukcji efekt jest słabszy, stonowany, powiedziałbym, taki bardziej soczkowy, nieco mniej to pachnie, niemniej nie można powiedzieć, że jakaś totalna kicha. W sumie źle nie jest. Ale myślałem, że będzie dokładnie odwrotnie. Tego olejku poszła 1 fiolka na 2 wiadra po 25 litrów, czyli w sumie dokładnie tak, jak o wydajności mówi instrukcja. Tak to wyszło u mnie, ale niemniej jednak tak czy inaczej IPA bardzo fajna, znowu jedna z lepszych od 2015 roku, czyli od inauguracji.
          A poprzednie belgi szlachetnieją, z tygodnia na tydzień coraz lepsze. No i jak się okaże, że są już tak wyśmienite, że wyśmienitsze być już nie mogą, to wyjdzie na to, że wszystko już wypite... I jak żyć?
          PS. Nie wiem gdzie w tym nowym lejaucie się wpisuje temat wpisu: może nie ma takiej opcji? Ale edytor bardziej dla ludzi za to.
          CDN
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

            Dzisiaj uwarzyliśmy po prawie roku niewarzenia. Szczegóły niebawem..
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment

            • Rycho_128
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.03
              • 1054

              #68 APA 11 blg, warzone 14 maja 2021, butle 17 czerwca 2021.
              Piwo już od wczoraj, czyli 17 czerwca 2021 w butlach, mamy 10 skrzynek + 11 butelek, w tym jeden bączek i 2 x 0,66.
              Lekkie piwko, ale zarazem bardzo aromatyczne, w zasypie pilzneński, pale ale, karmelowy 30 (kilogram) i karmelowy 50 (pół kilo). Słody Viking Malt. Zasypu 20 kg.
              Chmielone Columbusem (goryczka) a na smaki i aromaty Falconeers Fligh, Mosaic i Citra, a na zimno znów Citra (granulat)
              Na te upały jak znalazł, no, ale musi chwilę poleżakować i nagazować się.
              W planach mocniejsza black ipa, surowce i gęstwa drożdżowa US-05 są.
              CDN...
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment

              • Rycho_128
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.03
                • 1054

                A, #68 miała jeszcze w zasypie 2 kg monachijskiego, zapomniałem napisać...
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  69, 70 Black IPA 19 BLG
                  Uwarzone 25 czerwca 2021, na cichą pójdzie 9 lipca, w butle 23 lipca
                  W zasypie (jakieś 21 kilo) pilzneński, pale ale, monachijski jasny i ciemny, karmelowy 50 (pół kilo) oraz karmelowy 600 (kilogram). Słody Viking Malt. Na ostatnie 10 min. zacierania doszło 1 kg Carafa Special II (Weyermann).
                  Chmielone Magnum, Columbusem (goryczka), Mosaic, Mackinas i Falconeers Flight na 30 i na 55 ninutę. Na zimno, a właściwie dodany przy rozlewie będzie Hopzoil Majik (Casdade i Azacca).
                  Mamy około 90 litrów. Jak się zabutelkuje, będzie dokładnie wiadomo.
                  Drożdże gęstwa US-05.
                  Na razie fermentuje. Już nie możemy się doczekać, tym bardziej że piwniczka pustawa. A ten czarny mocarz będzie musiał podojrzewać, niestety.
                  CDN…
                  Last edited by Rycho_128; 2021-06-30, 18:51.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • Rycho_128
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.03
                    • 1054

                    #69, 70
                    Z kronikarskiego obowiązku donoszę, że dzisiaj po południu, czyli dzień wcześniej niż było w planach, Black IPA 19 blg idzie w butle. Dwa numery jednej warki, bo będą dwa różne hopzoile (Azacca i Cascade). Co dalej – zobaczy się, plany na warzenie są, ale opiszę, jak już będzie wiadomo na 100 procent, a może lepiej, jak się uwarzy.
                    CDN...
                    Gdański Browar WaRy
                    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
                      W zasypie (jakieś 21 kilo)
                      To jaki ty masz kocioł, który pomieści 21 kg zasypu?

                      No i kolejna osoba ze starej gwardii, która bawi się olejkami. Koniec świata!

                      Comment

                      • Rycho_128
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.03
                        • 1054

                        Mamy stalowy kocioł Stalgast 80 litrów, zacieramy, prawda, na gęsto, ale da się. Nalane i nasypane mamy mega do pełna, trzeba ostrożnie mieszać. Filtracja i wysładzanie na trzy wiadra. Palnik chyba o ile pamiętam 11 kW, Stalgast. Robimy duże warki, bo trzeba podziałkować produkcję na dwa gospodarstwa domowe, nie ma zmiłuj. A olejki – to drugi raz na razie, co prawda to prawda – drogo wychodzi, ale nie ma strat, w zasadzie do ostatniej kropli idzie w butle. Pisałem wcześniej, że te olejki nie do końca dały zadowalający efekt, ale współwarzca Paweł twierdził, że są ok, więc dałem się jeszcze raz przekonać. No, przy rozlewie pachniało niesamowicie, przy czym Cascade intensywniej, niż Azacca. Jak odpalę piwo z ostatniej warki, dam znać jakie efekty.
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment

                        • Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

                          Gdański Browar Wary żyje i warzy! Nie było wpisów (w tzw. międzyczasie były i lagery, i różne ejle), ale obecnie warka 77 i 78 na fermentacji, tym razem IPA (16 blg) - dwa fermentory na US- 05 a dwa eksperymentalnie na Safbrew HA-18. No, zobaczymy.
                          Niemniej jednak warzymy mniej, no cóż, z czasem mniej się pije, tak to już jest.
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X