# 36, 37, 38
#36, #37, #38 Lager jasne pełne 13 blg
Nazwa: Śpiewak Józio 3.0 (a niech tam się jakoś nazywa)
Warzone 7 grudnia 2018, cicha 21 grudnia, butle 4 stycznia 2019
ABV 5,8%; IBU (Tinseth) 31; EBC ok. 15
Na 110 litrów piwa
Zasyp:
Pilzneński Viking Malt – 17,5 kg
Monachijski jasny Viking Malt –2,5 kg
Karmelowy 30 Viking Malt – 0,5 kg
Karmelowy 50 Viking Malt – 0,5 kg
Zakwaszający Weiermann – 0,5 kg
Melanoidynowy Weiermann – 0,5 kg
Razem 22 kg
Zacieranie infuzyjne – od razu wszystkie słody
52 st – 10 min
65-63 st – 45 min
72 st – 30 min
Wygrzew – do 78 st. 10 min
Chmielenie (60 minut) – w garze ok. 70 litrów, a piwa docelowo - 110 litrów
Iunga 100 g – 0 min
Iunga 50 g – 30 min
Tradition 50 g – 30 min
Tradition 50 g- 55 min
Spalter Select 100 g – 55 min.
Razem 350 g, IBU: 36,9
Mech + pożywka dodane na 10 minut przed końcem chmielenia.
Bez chmielenia na zimno.
Drożdże: Saflager W34/70 (1 fermentor), S-23 (2 fermentory) i Brewferm Lager (2 fermentory). Trzy numery tej warki, bo trzy rodzaje drożdży. Ciekawe, czy da się zauważyć jakąś różnicę. Z tego co się zorientowałem, drożdże lagerowe w sumie są do siebie dość podobne. Gęstwa zebrana (będą Marcowe, Koźlak, wędzonka…)
Temperatura w piwnicy waha się od 11 do 13 stopni, drożdże zadane do brzeczki około 20 stopni.
Cała burzliwa i cicha w piwnicy. Zeszło na koniec do 2 blg, a Brewferm Lager do 3 blg.
Do butelkowania zwykły cukier – 310 g.
Wyszło 10 skrzynek z okładem.
CDN…
#36, #37, #38 Lager jasne pełne 13 blg
Nazwa: Śpiewak Józio 3.0 (a niech tam się jakoś nazywa)
Warzone 7 grudnia 2018, cicha 21 grudnia, butle 4 stycznia 2019
ABV 5,8%; IBU (Tinseth) 31; EBC ok. 15
Na 110 litrów piwa
Zasyp:
Pilzneński Viking Malt – 17,5 kg
Monachijski jasny Viking Malt –2,5 kg
Karmelowy 30 Viking Malt – 0,5 kg
Karmelowy 50 Viking Malt – 0,5 kg
Zakwaszający Weiermann – 0,5 kg
Melanoidynowy Weiermann – 0,5 kg
Razem 22 kg
Zacieranie infuzyjne – od razu wszystkie słody
52 st – 10 min
65-63 st – 45 min
72 st – 30 min
Wygrzew – do 78 st. 10 min
Chmielenie (60 minut) – w garze ok. 70 litrów, a piwa docelowo - 110 litrów
Iunga 100 g – 0 min
Iunga 50 g – 30 min
Tradition 50 g – 30 min
Tradition 50 g- 55 min
Spalter Select 100 g – 55 min.
Razem 350 g, IBU: 36,9
Mech + pożywka dodane na 10 minut przed końcem chmielenia.
Bez chmielenia na zimno.
Drożdże: Saflager W34/70 (1 fermentor), S-23 (2 fermentory) i Brewferm Lager (2 fermentory). Trzy numery tej warki, bo trzy rodzaje drożdży. Ciekawe, czy da się zauważyć jakąś różnicę. Z tego co się zorientowałem, drożdże lagerowe w sumie są do siebie dość podobne. Gęstwa zebrana (będą Marcowe, Koźlak, wędzonka…)
Temperatura w piwnicy waha się od 11 do 13 stopni, drożdże zadane do brzeczki około 20 stopni.
Cała burzliwa i cicha w piwnicy. Zeszło na koniec do 2 blg, a Brewferm Lager do 3 blg.
Do butelkowania zwykły cukier – 310 g.
Wyszło 10 skrzynek z okładem.
CDN…
Comment