Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #91
    #28

    Koźlak 17 blg dzisiaj pod wieczór idzie w butle. Opiszę dokładniej za jakiś czas...
    Są jeszcze plany na kolejne lagery (jasne pełne lekko eksperymentalne, rauchbock...), mróz nie odpuszcza, w piwnicy zimno
    CDN...
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • MLT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.12
      • 1047

      #92
      Inżynier Mamoń czyli warka nr 27 to piwo, które bardzo mi smakowało. Pełne, treściwe w smaku, mocno słodowe, na pewno nie przechmielone. Według mnie tak powinno smakować marcowe. Tak trzymać. Dziękuję darczyńcy Ryszardowi.

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

        #93
        #28

        #28 Koźlak 17 blg
        Nazwa: Jak byłem młody to też byłem Murzynem… 2.0
        Warzone 2 lutego, na cichą 16 lutego, butelkowanie 2 marca 2018 r.
        ABV 7,6%; IBU (Tinseth) 24,2; EBC ok. 45


        Zasyp:
        Pilzneński Viking Malt – 5 kg
        Monachijski ciemny Viking Malt – 5 kg
        Wiedeński Viking Malt – 3 kg
        Karmelowy 50 Viking Malt – 0,5 kg
        Karmelowy 600 Viking Malt – 0,5 kg
        Barwiący obłuszczony Viking Malt 0,1 kg
        Zakwaszający Weiermann – 0,5 kg
        Melanoidynowy Weiermann – 0,5 kg
        Zacieranie infuzyjne – od razu wszystkie słody, oprócz barwiącego, który na 10 minut przed końcem.
        52 st – 10 min
        65-63 st – 40 min
        72 st – 30 min
        Wygrzew – do 78 st. 10 min
        Chmielenie (60 minut) – w garze ok. 45 litrów, a piwa docelowo – 65 litrów
        rodzaj % alfa ilość [g] AAU dodane po [min]
        Iunga 12,5 30 0
        Iunga 12,5 20 30
        Sybilla 6,9 50 50
        Tradition 6 50 50

        Mech i pożywka, w odróżnieniu od dwóch poprzednich warek dodana na 10 min. (razem z ostatnim chmielem) przed końcem gotowania.
        Drożdże: Saflager W34/70 (gęstwa z warki #27) i znów zebrana gęstwa. Następne dolniaki się szykują. Gdyby poszło nie tak (bo gęstwa z mocnego piwa – różnie mówią), mamy w zanadrzu 3 saszetki w których drożdże lagerowe. Najwyżej wykorzysta się w przyszłym sezonie, data długa.
        Temperatura w piwnicy waha się od 10 do 12 stopni (zimno), drożdże zadane do brzeczki około 20 stopni.
        Cała burzliwa i cicha w piwnicy. Zeszło na koniec do 2,5 blg.
        Do butelkowania zwykły cukier – 280 g.
        Wyszło sześć skrzynek bez czterech butelek. Piwo, no cóż… ciężko się tak chwalić, ale znakomite, niemniej jednak musi trochę podojrzewać.
        CDN…
        Last edited by Rycho_128; 2018-03-14, 18:01.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MLT Wyświetlenie odpowiedzi
          Inżynier Mamoń czyli warka nr 27 to piwo, które bardzo mi smakowało. Pełne, treściwe w smaku, mocno słodowe, na pewno nie przechmielone. Według mnie tak powinno smakować marcowe.
          Potwierdzam, mi też smakowało. Piłem zaraz po 26, które też zrobiło na mnei dobre wrażenie, ale 27 jeszcze lepsze. Takie piwo chciałoby się powtórzyć, no ale oddałem drugą butelkę Brawo!

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Potwierdzam, mi też smakowało. Piłem zaraz po 26, które też zrobiło na mnei dobre wrażenie, ale 27 jeszcze lepsze. Takie piwo chciałoby się powtórzyć, no ale oddałem drugą butelkę Brawo!
            Bardzo się cieszę, że koleżeństwu smakuje Ból taki, że zawsze tego piwa za mało. Ale staramy się, będzie więcej, na razie jeszcze dolna fermentacja w planach, oczywiście opiszę, a być może ktoś tam się załapie.
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment

            • MLT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.12
              • 1047

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Potwierdzam, mi też smakowało. Piłem zaraz po 26, które też zrobiło na mnei dobre wrażenie, ale 27 jeszcze lepsze. Takie piwo chciałoby się powtórzyć, no ale oddałem drugą butelkę Brawo!
              Dzięki temu ja mogłem spróbować to bardzo dobre piwo.

              Comment

              • Rycho_128
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.03
                • 1054

                #97
                #29#30

                Krótko: Dwie następne warki się szykują...
                Jasne pełne mocno chmielone z Puławskim (m.in.) - rozlewamy w najbliższy piątek
                i rauchbock - na razie fermentuje.
                CDN...
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment

                • Rycho_128
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.03
                  • 1054

                  #98
                  #31

                  No dobra, ociągam się z naszym pamiętnikiem...
                  Poprawę obiecuję, a na razie oprócz tego, co w poprzednim poście, puściliśmy jeszcze na gęstwie, której szkoda było wyrzucić (Saflager S-23) koźlaka. Takiego bardzo klasycznego, słodowego, ciemnego, nie za dużo chmielu. O dziwo temperatura w piwnicy nie przekracza 15 st mimo że już (prawie) lato. Ale ten nasz bardzo mocno przedłużony sezon lagerowy jest już skończony. Teraz (A)IPA i belgi - może i jakiś kwasior? (czyt. lambik).
                  To, co było, opiszę, na razie krótko: 29 bardzo fajny lager, rzekłbym pilzner, mimo że 13 blg, ale fajnie nachmielony (jakieś 42 ibu wyszło na koniec), m.in. puławski, (wart polecenia na aromat, ale w klimatach tradycyjnych, nie USA). 30 to rauchbock, no cóż, jest... no, nie chwalę się.
                  Last edited by Rycho_128; 2018-05-27, 20:20.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment

                  • Rycho_128
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.03
                    • 1054

                    #99
                    #32

                    14 lipca 2018 debiut gara 71,6 (dokładnie) litra.
                    West Coast IPA. Są 4 pełniutkie fermentory, co daje dokładnie hektolitr, 16,5 blg. Wszystko trwa nieco dłużej, ale spokojnie daje radę. Filtrujemy na trzy filtratory. Zasyp to 22 kg.
                    Tym razem Pilzneński - 2 kg, Karmelowy 50 Viking Malt 0,5 kg, karmelowy Colorado Crystal 10 L - 15-25 EBC Viking Malt 1 kg, wiedeński - 2 kg i do uzupełnienia do 22 kilogramów Pale Ale Zero (Viking).
                    Chmielone Tomahawk plus Columbus na goryczkę (sumarycznie 150 g + 50 g nieco później, bo od 30 minuty), plus Cascade, Ahtanum Chinook, Simcoe, na zimno też będzie. W sumie chmielu jak do tej pory pół kilo. IBU wyliczyłem na 65. Drożdże US-05. W planach jeszcze jakaś bardziej owocowa i nieco mniej goryczkowa Vermont (East Coast vel New England) IPA, może z Citrą plus Mosaikiem, no, zobaczy się, na gęstwie z warki 32, ale to jakaś tam przyszłość. I jeszcze belgi...
                    A poprzednie warki? No cóż spijane są i postanowienie uwarzenia znów lagerów w sezonie, fajnie wychodzą, a Koźlak #31 znakomity...
                    CDN...
                    Last edited by Rycho_128; 2018-07-18, 10:53.
                    Gdański Browar WaRy
                    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                    Comment

                    • Rycho_128
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.03
                      • 1054

                      #33

                      No cóż, nieodwołalnie (tfutfu) 6 września w przedzotowy dzień warzymy Vermont IPA. Płatki owsiane i jęczmienne zakupione. Jeden ból, a nawet dwa bóle, że mamy a) trochę starą gęstwę, co prawda przepłukaną, są w lodówce itp, ale... b) są to US-05. No zobaczymy.
                      Last edited by Rycho_128; 2018-09-01, 16:29.
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment

                      • Rycho_128
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.03
                        • 1054

                        #32

                        Krótko a treściwie. Warka #32 mi i współwarzcy KapitanowiWagnerowi smakuje, nawet bardzo, a może nawet bardzobardzo. Nie powiem więcej, bo wyjdzie, że się będę chwalił a i tak, jak wiadomo, dystrybucja ograniczona
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment

                        • Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

                          #33

                          33 uwarzona, już się pomału nadaje do picia yupiii
                          To może uzupełnię: 13,5 blg, w zasypie jako dodatek płatki owsiane i jęczmienne, głownie na pilzneńskim, jakieś karmele też poszły, gęstwa US-05 z warki 32, nic złego się nie stało, bo gtęstwa przeleżała w lodówce ponad miesiąc. Piwo - no coż... bardzo dobre.
                          Last edited by Rycho_128; 2018-10-25, 20:52.
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment

                          • Rycho_128
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.03
                            • 1054

                            #33

                            Nie powiedziałem najważniejszego: celowaliśmy w East Coast IPA/Vermont IPA. No cóż, może tego BLG za mało wyszło, ale ile można pić mocnych piw...
                            Gdański Browar WaRy
                            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                            Comment

                            • Rycho_128
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.03
                              • 1054

                              #33

                              33 Vermont IPA
                              Warzone: 14.09.2018, na cichą 28.09.2019, 12.10.2018 w butle
                              13,5 blg, 44 IBU, 10 EBC

                              Zasyp:
                              Płatki owsiane i jęczmienne (2 kg) wrzucone do wrzątku 1/3 gara, po kilku minutach dolana woda i temp. na 69-70 st.
                              PLZ 7 kg
                              Pale ale 10 kg
                              pszeniczny 1,5 kg
                              Wiedeński 1 kg
                              Caramel Pale 0,4 kg
                              Karmelowy 30 Viking Malt 0,5kg
                              Zacieranie 68-64 st. Przez 1,5 godz.
                              Chmielenie przez 90 minut
                              Chmielenie
                              rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
                              Tomahawk 14,3 50 0
                              chinookPL 8,6 50 0
                              citra 13,7 70 40
                              equanot 12,8 50 89
                              citra 13,7 130 89
                              mosaic 10,4 50 89

                              Na zimno:
                              chinook 50 g
                              equanot 50 g
                              mosaic 150 g
                              Drożdże: gęstwa Safale US-05
                              Wyszło 110 litrów
                              Gdański Browar WaRy
                              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                              Comment

                              • Rycho_128
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2007.03
                                • 1054

                                #34, 35, 39

                                Na początek wyjaśniam, o co chodzi z numeracją. Otóż de facto to ta sama warka, ale różne drożdże, stąd kolejne numery. Tak więc zastoswaliśmy drożdże M47 Mangrove Jack's oraz Safbrew BE 256 (Abbaye).
                                #39 jeszcze nie zlane, bo to Kriek z wiśniami, tam z kolei poszły Wyeast Roselare Lambic Blend plus nieco piany M47.
                                Chmielone Iungą, Sybillą i Oktawią (30 IBU), wyszło 18 blg (dość mocarnie), a lambic bardziej rozcieńczony = mniej chmielony (ile IBU nie wiem, pewnikiem około 10-15 może) i 13 blg.
                                Zlewaliśmy 23 listopada.
                                Last edited by Rycho_128; 2019-01-20, 21:32.
                                Gdański Browar WaRy
                                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X