Browar domowy Birek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • birek03
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.01
    • 40

    Browar domowy Birek

    Witajcie po wielu trudach i znojach, uzbieraniu funduszy, pozbieraniu całego sprzętu do kupy uwarzyłem pierwszą warkę wybór padł na AB z zestawu surowców twojbrowar. Z racji tego że na razie dysponuje tylko garem 20l, a zestawy się nie mieszczą warze bardziej gęste piwa, a następnie dodaje wody z butli 5l.
    Warka I
    American Bitter z zestawu surowców z tb.pl
    data 13.05.15

    Słody:
    Pale Ale 3.8kg
    Crystal 200 0.2kg
    Chmiele:
    Summit 25g
    Citra 20g
    Cadcade 20g
    Apollo 15g

    Zacieranie w 10l wody. Słody wsypane do wody o temp 72.Ttemp oczywiście spadła do 58 więc podgrzałem do 68 i tak przez 1h i potem mash out do 78 przez 10 min

    Filtracja: brzeczka przednia miała ok 22blg w 24C. Do wysładzania użyłem 9l wody i otrzymałem 18l

    Chmielenie:
    gotowanie 60'
    apollo 15g 60'
    citra 3g 60'
    citra 5g 30'
    cascade 20g 10'
    citra 12g 4'
    summit 25g 3'

    Chłodzenie potrwało ok 1h w wannie z zimną wodą w tym czasie uwodniłem drożdże safale us-05. Po schłodzeniu wyszło 16blg (15l) więc dolałem nie całe 5l do fermentora podczs zlewania z gara.
    Fermentor zaniosłem do piwnicy w której jest coś pomiędzy 19-20C i rano już drożdże ruszyły z kopyta.
    Fermentacja
    7 dni burzliwej zeszło do 3,5blg
    10 dni cichej (chciałem też 7 dni lecznie wyrobiłem) i tu zaskoczenie bo cukromierz wskazywał na 0blg
    Zabutelkowane z dodatkiem 140g( chyba) cukru rozpuszczonym w 0,5l wody i zabutelkowane.
    Wyszło ok 19l więc teraz czekam aż sie ułoży bo nagazowane już jest
  • birek03
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.01
    • 40

    #2
    Warka II American Wheat

    Warka II American Wheat 04.06.15r
    Słody
    :
    Pszeniczny 2.5kg
    Pilzneński 1.5kg
    prażona pszenica 0.3kg
    Chmiele:
    Centennial 40g
    citra 25g
    zythos 5g
    Cascade 5g

    Zacieranie:
    Tym razem dałem już 11l wody bo ostatnio miałem problem z rozmieszaniem i musiałem sie ratowac trzepaczką do jajek, ale teraz obeszło się bez tego. Zacierałem bez przerwy białkowej. Zacieranie na 69C przez 1h do neg. próby jodowej. Potem mash-out.
    Filtracja:
    Poszła gładko bezboleśnie. Użyłem 10l wody do wysładzania
    Gotowanie 60'
    cmielenie:

    zythos 5g 60'
    Centennial 20g 10'
    Cascade 5g 10'
    Centennial 20g 5'
    Citra 25g 5'
    Chłodzenie potrwało tym razem 1,5h bo mi się przysnęło niestety.
    Drożdże safale-us05 zebrane i przemyte z poprzedniej warki mam nadzieje że nic im się tam nie stało
    I jak zwykle dolałem ok 5 l wody na sam koniec przy przelewaniu do fermentora.

    I mam pytanie bo na przepisie jest podane, żeby fermentować na burzliwej 12-14 dni trzymać się przepisu czy przelać po 7 dniach na cichą i nachmielić coś na zimno no i pytanie nr 2 czym najlepiej nachmielić na zimno żeby pasowało do pszenicy?
    Pozdro

    Comment

    • birek03
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.01
      • 40

      #3
      Warka nr 2 zabutelkowana z dodatkiem 6g/l cukru. Wyszło 20l

      Comment

      • birek03
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.01
        • 40

        #4
        Warka III AIPA

        Dawno nic nie dopisałem bo nie miałem czasu, ale teraz jest chwila więc odrobię zaległości.
        Tę warkę robiłem jakoś w czerwcu 2015 niestety wydajność mi poleciała i drożdże, których wtedy użyłem (MJ M44) spowodowały, że piwo było nie do przyjemnego picia tylko przemęczenia.

        Comment

        • birek03
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 40

          #5
          Warka IV Ammerican Saison 14.08.15

          Słody:
          Pils 3kg
          Monach I 1kg
          Pszeniczny 0,9
          Zakwaszający 0,1kg
          Chmiel:
          Citra 35g
          Cascade 40g
          Amarillo 15g
          Drożdże:
          MJ Belgian Ale
          Sprzęt:
          Gar 20L
          Zacieranie 3l/kg 64C-60', 68C-20'
          Gotowanie:
          15g Citra 60'
          15g Amarillo, 20g Citra, Cascade 20g 5'
          20g Cascade 0'
          Fermentacja:
          12 dni burzliwa (20-24C)
          10 dni cicha 18C
          W tej warce też nie miałem zbyt dobrej wydajności wyszło 20L 13BLG

          Comment

          • birek03
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.01
            • 40

            #6
            warka V Saison

            Słody:
            Pils 3kg
            Monach I 1kg
            Pszeniczny 0,9
            Zakwaszający 0,1kg
            Cukier trzcinowy 0,3kg
            Chmiel:
            Marynka 40g
            Lubelski 20g
            Dodatki:
            Skórka pomarańczy 15g
            Curaccao 15g
            Aframon 10g
            Drożdże:
            Gęstwa 200ml MJ Belgian Ale
            Sprzęt:
            Gar 40L
            Zacieranie: 3,5l/kg
            64C - 1h
            72C - 15'
            76C - 10
            Wysładzanie 12L
            Gotowanie 60'
            Marynka 30g 60'
            Marynka 10g 30'
            Dodatki po 10g 15'
            Lubelski 10g 12'
            Lubelski 10g 5'

            Wyszło 21L 16BLG
            Fermentacja
            14dni burzliwa 18C-27C
            15dni cicha 18 reszta dodatków na cichą
            Zeszło do 2BLG
            Butelkowane 29.09.15 120g cukru

            Po degustacji wrażenia ok, ale bez szaleństw trochę się przegazowało i lekko skwaśniało

            Comment

            • birek03
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.01
              • 40

              #7
              Warka VIII Kiwi IPA

              Warka 6-7 10-11.15
              Kolejne dwie warki były totalną klapą, które przez lag(chyba) MJ M44 tak się zainfekowały, że stwierdziłem iż wywalę nawet fermentory i kupie nowe
              Warka VIII 25.11.15
              Słody:
              Pale Ale 5kg
              Monachijski I 1kg
              Chmiele:
              Topaz 100g
              Pacific 50g
              Drożdże US-o5
              Sprzęt Gar 40L
              Zacieranie 3l/kg
              65C - 60'
              74C - 15'
              Wysładzanie
              15L wody 14BLG 27L
              Gotowanie
              Topaz 35g 60'
              Topaz 20g, Pacifica 20g 10'
              Topaz 20g 5'
              Pacifica 20g 0'
              Pogotowaniu 23L 16BLG
              Fermentacja:
              18C Burzliwa 14 dni
              16C-14' Cicha 14 dni

              na zimno na 4 dni 30g Topaz i 10 g Pacifica
              Zabutelkowano 21L z użyciem 90g cukru
              Piwo dostało nazwę kiwi gdyż tak właśnie pachniało byłem bardzo zadowolony z tego piwa chociaż poprawiłbym goryczkę b jednak trochę za niska, ale przynajmniej się nie zainfekowało jak dwa poprzednie. Własnie po tym piwie stwierdziłem, że to nie ja jestem jakiś dziwny tylko drożdże z MJ, a więc zdrowie

              Comment

              • birek03
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2015.01
                • 40

                #8
                Warka IX

                31.12.15
                Słody:
                Pale Ale 5kg
                pszenica 0,2kg
                Chmiel:
                Citra 50g
                Sorachi Ace 60g
                Chinook 20g
                Drożdże:
                US-05 11g
                Sprzęt:
                Gar 40l
                Zacieranie: 3l/kg
                64-60-64 1h
                72 - 15'
                Wysładzanie:
                15L
                Gotowanie:
                Chinook 20g 60'
                Sorachi 20g 15'
                Citra 16g 10'
                Sorachi 20g 8'
                Citra 17g 5'
                Sorachi 20g 0'
                Citra 17g 0'
                Wyszło 20L 16BLG
                Fermentacja:
                14C-16C 14 dni
                18C 7 dni
                Cicha 15C 7dni
                na 3 dni 30g citra 40g Sorachi
                zeszło do 3 BLG
                zabutelkowane 18L z dodatkiem 80g cukru
                Trochę za mało czuć tego kokosa, niestety citra za bardzo przykryła

                Comment

                • birek03
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.01
                  • 40

                  #9
                  Warka X 03.01.16

                  Słody:
                  Pale Ale 5kg
                  grodziski 1kg
                  Chmiel:
                  Enigma 175g
                  Chinook 29g
                  Drożdże:
                  US-05 11g
                  Sprzęt:
                  Gar 40l
                  Zacieranie: 3,5l/kg
                  64-61-64 50'
                  72 - 15'
                  75 - 5'
                  Wysładzanie:
                  18L do 3BLG
                  Gotowanie:
                  Chinook 29g 60'
                  Enigma 25g - 15', 10', 5', 0'
                  25L 16 BLG
                  Fermentacja:
                  15C - 15 dni zeszło do 5 BLG
                  cicha 12 dni zeszło do 3,5BLG
                  na 5 dni ENIGMA 75g
                  Wyszło 23L Butelkowane z dodatkie 110g cukru

                  Niestety chyba lekka infekcja bo po 2 miesiącach lekko skwaśniało, słód grodziski w takich ilościach do ipy chyba nie ma sensu jednak bo dopiero jak przestało pachnieć z chmielenia na zimno to delikatnie daleko w tle go czuć

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X