Witajcie po wielu trudach i znojach, uzbieraniu funduszy, pozbieraniu całego sprzętu do kupy uwarzyłem pierwszą warkę wybór padł na AB z zestawu surowców twojbrowar. Z racji tego że na razie dysponuje tylko garem 20l, a zestawy się nie mieszczą warze bardziej gęste piwa, a następnie dodaje wody z butli 5l.
Warka I
American Bitter z zestawu surowców z tb.pl
data 13.05.15
Słody:
Pale Ale 3.8kg
Crystal 200 0.2kg
Chmiele:
Summit 25g
Citra 20g
Cadcade 20g
Apollo 15g
Zacieranie w 10l wody. Słody wsypane do wody o temp 72.Ttemp oczywiście spadła do 58 więc podgrzałem do 68 i tak przez 1h i potem mash out do 78 przez 10 min
Filtracja: brzeczka przednia miała ok 22blg w 24C. Do wysładzania użyłem 9l wody i otrzymałem 18l
Chmielenie:
gotowanie 60'
apollo 15g 60'
citra 3g 60'
citra 5g 30'
cascade 20g 10'
citra 12g 4'
summit 25g 3'
Chłodzenie potrwało ok 1h w wannie z zimną wodą w tym czasie uwodniłem drożdże safale us-05. Po schłodzeniu wyszło 16blg (15l) więc dolałem nie całe 5l do fermentora podczs zlewania z gara.
Fermentor zaniosłem do piwnicy w której jest coś pomiędzy 19-20C i rano już drożdże ruszyły z kopyta.
Fermentacja
7 dni burzliwej zeszło do 3,5blg
10 dni cichej (chciałem też 7 dni lecznie wyrobiłem) i tu zaskoczenie bo cukromierz wskazywał na 0blg
Zabutelkowane z dodatkiem 140g( chyba) cukru rozpuszczonym w 0,5l wody i zabutelkowane.
Wyszło ok 19l więc teraz czekam aż sie ułoży bo nagazowane już jest
Warka I
American Bitter z zestawu surowców z tb.pl
data 13.05.15
Słody:
Pale Ale 3.8kg
Crystal 200 0.2kg
Chmiele:
Summit 25g
Citra 20g
Cadcade 20g
Apollo 15g
Zacieranie w 10l wody. Słody wsypane do wody o temp 72.Ttemp oczywiście spadła do 58 więc podgrzałem do 68 i tak przez 1h i potem mash out do 78 przez 10 min
Filtracja: brzeczka przednia miała ok 22blg w 24C. Do wysładzania użyłem 9l wody i otrzymałem 18l
Chmielenie:
gotowanie 60'
apollo 15g 60'
citra 3g 60'
citra 5g 30'
cascade 20g 10'
citra 12g 4'
summit 25g 3'
Chłodzenie potrwało ok 1h w wannie z zimną wodą w tym czasie uwodniłem drożdże safale us-05. Po schłodzeniu wyszło 16blg (15l) więc dolałem nie całe 5l do fermentora podczs zlewania z gara.
Fermentor zaniosłem do piwnicy w której jest coś pomiędzy 19-20C i rano już drożdże ruszyły z kopyta.
Fermentacja
7 dni burzliwej zeszło do 3,5blg
10 dni cichej (chciałem też 7 dni lecznie wyrobiłem) i tu zaskoczenie bo cukromierz wskazywał na 0blg
Zabutelkowane z dodatkiem 140g( chyba) cukru rozpuszczonym w 0,5l wody i zabutelkowane.
Wyszło ok 19l więc teraz czekam aż sie ułoży bo nagazowane już jest
Comment