I ja postanowiłem opisywać pokrótce swoje zmagania w moim domowym browarze.
Warka 1#: American India Pale Ale z surowców z CP (z zacieraniem)
Skład:
• Słód pale ale 5,65 kg
• Słód Cara Gold 0,5 kg
• Słód pszeniczny 0,2 kg
• Chmiel Chinook 25 g
• Chmiel Simcoe 20 g
• Chmiel Amarillo 50g
Zacieranie/wysładzanie:
W 20l wody zacierałem przez:
• 10 minut w 56° C
• 70 minut w 68° C
• 10 minut w 76° C
Wysładzałem ok. 8 litrami wody o temteraturze 76°. Brak refraktomierza skutkuje tym, że robiłem to niemalże "na oko".
Gotowanie/chmielenie:
0 minuta - Chinook 25 g
40 minuta - Sicmoe 20 g
50 minuta - Amarillo 10 g
55 minuta - Amarillo 10g
BLG brzeczki nastawnej wynosiło 19°, dolałem do niej ok. 2 l wody z butelki do zamierzonych 17°. Pomiar po dolaniu wody wykazał 17,5° co równocześnie dało mi 20,5 litra brzeczki. Do brzeczki zadałem 23 g zrehydratyzowanych drożdży Safale US-05 (dwie saszetki).
Fermantacja
Po 17 godzinach od zadania drożdży fermentacja wyraźnie ruszyła, dekiel stał się wypukły a woda w rurce zaczęła wesoło bulgotać.
Po upływie 4 dób (ok 116 h) od zadania drożdży pierwszy pomiar BLG wynosił 6°. Rurka od jakiegoś czasu milczy, a temperatura na fermentorze spadła o 2°C. Piwo bez zastrzeżeń, w smaku dominuje wyraźnie alkohol i drożdżowy posmak. Na piwie wciąż utrzymuje się dość obfita czapa piany drożdżowej.
14 dnia fermentacji burzliwej przelałem piwo na cichą. W zapachu i smaku jest bez zastrzeżeń. Gęstwę drożdżową zebrałem do słoika, którą następnego dnia przemyłem. Podczas drugiego dnia fermentacji cichej okazało się że piwo przecieka w miejscu gdzie znajduje się uszczelka przy kraniku. Piwo przelałem ponownie do fermentora ze sprawną uszczelką przy kraniku.
W drugim dniu fermentacji cichej wsypałem do piwa 30 gram chmielu Amarillo, w celu nachmielenia piwa na aromat.
Rozlew i butelkowanie
Piwo rozlałem do 38 butelek 0,5 litra, z dodatkiem 115 gram cukru trzcinowego. Końcowy balling wynosił 3,5°, co daję mi po dodatku surowca do refermentacji równowartość 7,6 % alk. obj.
Uwagi
Generalnie jestem zadowolony z tej warki, jedyne co mi się nie podoba to aromat piwa - 30g chmielu do chmielenia na zimno na 20 l piwa to zdecydowanie za mała ilość, na przyszłość postaram się to poprawić.
Warka 1#: American India Pale Ale z surowców z CP (z zacieraniem)
Skład:
• Słód pale ale 5,65 kg
• Słód Cara Gold 0,5 kg
• Słód pszeniczny 0,2 kg
• Chmiel Chinook 25 g
• Chmiel Simcoe 20 g
• Chmiel Amarillo 50g
Zacieranie/wysładzanie:
W 20l wody zacierałem przez:
• 10 minut w 56° C
• 70 minut w 68° C
• 10 minut w 76° C
Wysładzałem ok. 8 litrami wody o temteraturze 76°. Brak refraktomierza skutkuje tym, że robiłem to niemalże "na oko".
Gotowanie/chmielenie:
0 minuta - Chinook 25 g
40 minuta - Sicmoe 20 g
50 minuta - Amarillo 10 g
55 minuta - Amarillo 10g
BLG brzeczki nastawnej wynosiło 19°, dolałem do niej ok. 2 l wody z butelki do zamierzonych 17°. Pomiar po dolaniu wody wykazał 17,5° co równocześnie dało mi 20,5 litra brzeczki. Do brzeczki zadałem 23 g zrehydratyzowanych drożdży Safale US-05 (dwie saszetki).
Fermantacja
Po 17 godzinach od zadania drożdży fermentacja wyraźnie ruszyła, dekiel stał się wypukły a woda w rurce zaczęła wesoło bulgotać.
Po upływie 4 dób (ok 116 h) od zadania drożdży pierwszy pomiar BLG wynosił 6°. Rurka od jakiegoś czasu milczy, a temperatura na fermentorze spadła o 2°C. Piwo bez zastrzeżeń, w smaku dominuje wyraźnie alkohol i drożdżowy posmak. Na piwie wciąż utrzymuje się dość obfita czapa piany drożdżowej.
14 dnia fermentacji burzliwej przelałem piwo na cichą. W zapachu i smaku jest bez zastrzeżeń. Gęstwę drożdżową zebrałem do słoika, którą następnego dnia przemyłem. Podczas drugiego dnia fermentacji cichej okazało się że piwo przecieka w miejscu gdzie znajduje się uszczelka przy kraniku. Piwo przelałem ponownie do fermentora ze sprawną uszczelką przy kraniku.
W drugim dniu fermentacji cichej wsypałem do piwa 30 gram chmielu Amarillo, w celu nachmielenia piwa na aromat.
Rozlew i butelkowanie
Piwo rozlałem do 38 butelek 0,5 litra, z dodatkiem 115 gram cukru trzcinowego. Końcowy balling wynosił 3,5°, co daję mi po dodatku surowca do refermentacji równowartość 7,6 % alk. obj.
Uwagi
Generalnie jestem zadowolony z tej warki, jedyne co mi się nie podoba to aromat piwa - 30g chmielu do chmielenia na zimno na 20 l piwa to zdecydowanie za mała ilość, na przyszłość postaram się to poprawić.
Comment