Moje warzenie - allievo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • allievo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 17

    #1

    Moje warzenie - allievo

    Cześć i czołem!
    Dziś był mój debiut. Uwarzyłem "Prawdziwy Stout 12Blg" z ekstraktów z BA.
    Oto moje refleksje i pytanie:
    Z racji że to moje pierwsze warzenie, cała procedura trwała dłuuuugo (ze sprzątaniem ok 6h!)
    Chyba najdłużej trwało zagotowanie 18 litrów wody a konkretniej podgrzanie jej z 80 do 100C. Szło to strasznie opornie. Na przyszłość z pewnością część wody zagotuje w czajniku..

    Mimo że lato w pełni schłodzenie gara poszło całkiem sprawnie. Chłodziłem ok godziny, w wannie, wrzucając dodatkowo ok 4 kg lodu.

    Im dalej tym robiło się coraz trudniej i bardziej nerwowo

    Pobrałem próbkę przed zadaniem drożdży. Jej temp. wynosiła ok 27C. W instrukcji balligometru piszą, że jest "ustawiony" na 60F czyli 16C.

    Odczytałem 15 Blg i 1,060 GR. ( W fermentorze było niewiele ponad 16 litrów brzeczki)
    Jako że temp. odczytu różniła się o ponad 10C, z instrukcji wyczytałem, że dla mojej temp. wynik należy skorygować o +0,0035 GR.
    Czyli po poprawce wyszedł mi odczyt ok 1,0635 GR czyli 15,875 Blg (podzieliłem 63,5 przez 4)

    Z przelewaniem z gara do fermentora również małe kłopoty ( za krótki wąż) musiałem zasysać (ustami) chyba z 6 razy . Modlę się, żeby tylko nie było infekcji żadnej.

    Nie wiem czy to nie błąd ale w tym momencie zadałem w fermentorze wcześniej zrehydratyzowane drożdże.

    Pojawiła się potrzeba dolania wody ( i tu sprint do najbliższego sklepu)
    Dodałem (niestety w 2 partiach tzn. część wody przed a część po wycieczce do sklepu) razem 5l wody.

    Wyliczyłem to w następujący sposób:
    x- ilość wody do uzyskania 12 Blg= 16,2 (15,875-12)/12 = ok 5,2l

    Zamknąłem fermentor, nałożyłem rurkę i przykleiłem termometr ciekłokrystaliczny. W momencie chowania do mojej skrzyni- chłodni, termometr pokazywał 23C. Wrzuciłem 2 wkłady chłodzące.

    Tak to w skrócie wyglądało..
    Powiedzcie proszę czy aby nie zaszkodziło w żaden sposób to dwukrotne dolewanie wody do zadanych już drożdży? Czy dobrze wyliczyłem te 5 litrów?

    Wkrótce kolejne relacje
    Wasze zdrowie !
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika allievo
    Cześć i czołem!
    Dziś był mój debiut. Uwarzyłem "Prawdziwy Stout 12Blg" z ekstraktów z BA.
    6 godz robiłeś piwo z ekstraktów? Mierzenie blg do 3 miejsc po przecinku
    Jaką masz pewność że jest dobrze wyskalowany?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • allievo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.05
      • 17

      #3
      Tak. Prawie 6 godzin Strach pomyśleć co będzie przy warzeniu z zacieraniem i filtracją Z tym, że mówię, dobrą godzinę zajęło doprowadzenie do wrzenia (strata czasu), kolejna godzina gotowania, godzina chłodzenia, bieg do sklepu, sprzątanie zachlapanej kuchni itp itd.

      No z tą dokładnością to przesada, choć akurat menisk górny (wg instrukcji) znajdywał się na 1,060 więc tyle przyjąłem. A skoro w instrukcji jest taka tabelka do korekty (załącznik) no to czemu miałbym z niej nie skorzystać?

      Ballingometr jest zupełnie nowy, nigdy nie używany. Przed pomiarem pływał sobie w czystej wodzie i było równo 0.
      Attached Files

      Comment

      • allievo
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.05
        • 17

        #4
        #1 Stout z ekstraktów.

        Po 7 dobach Blg spadło z 12 do około 3,5/4. Zlałem na cichą.

        Tu pytanko:
        Pobrałem taką oto gęstwę (załącznik).
        Kolejną warką będzie Pale Ale już z zacieraniem. Czy przyda się odzyskana gęstwa do następnej warki?

        Osad jest dość ciemny, czytałem że drożdże im bielsze, tym lepsze.
        Kolor zapewne częściowo bierze się stąd że jest to Stout...

        Ponoć powinno się używać gęstwy od jaśniejszych i lżejszych do ciemniejszych i mocniejszych piw.

        Tak więc: przyda się czy do kosza?
        Attached Files

        Comment

        • kjaros
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2007.03
          • 378

          #5
          Jeśli zadbałeś o sterylność w czasie operacji zbierania i przechowywania gęstwy będzie dobrze. Jeśli do kolejnego warzenia minie nie więcej niż 2 tygodnie, to do fermentacji daj z 5-6 łyżek stołowych ze środka gęstwy.
          Możesz się pobawić w przemywanie gęstwy ale ja bym sobie to odpuścił.
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • allievo
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.05
            • 17

            #6
            #1 Stout z ekstraktów

            Po 9 dniach cichej zabutelkowane.
            (39x0,5l)
            Końcowe Blg 3,5.
            Do refermentacji użyłem 110 g glukozy.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • etman
              Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
              etman
              Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


              Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

              Zawiera polski dodatek...
              2025-01-03, 00:43
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • kurek93
              Pszenica z błędami.
              kurek93
              Witam.
              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
              • słód Weyermann®
              ...
              2023-01-13, 10:28
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • dadek
              Kostrzyn Wielkopolski, Okrężna 18. Browar Harpagan
              dadek
              Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
              2024-11-20, 02:51
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...