Warka 1
RIS 09.05.2015
Warka 2
Stout 09.05.2015
SŁODY:
1. Pale ale Strzegom 5kg
2. Monachijski typ II Strzegom 5kg
3. Carafa typ II 0,5kg
4. Karmelowy Monach Caramunich typ III 0,5kg
5. karmelowy ciemny Caraaroma 0,5kg
6. pszeniczny jasny strzegom 1kg
DODATKI
1. Płatki pszeniczne 0,4kg
2. Płatki owsiane 0,4kg
3. Płatki jęczmienne 0,4 kg
4. Jęczmień palony 0,5kg
5. Palone żyto 0,25kg
Zacieranie infuzyjne 66 do 67 stopni 90 minut
przerwa na 72 stopnie na 10 minut
wygrzew do 76 stopnie i filtracja
wysładzanie max do 2 stopni balinga
wysładzanie do 22 litrów 24 blg dolałem 2,5 litra wody na odparowanie RIS po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin 20 litrów zostało
reszta z wysładzania dała 22 litry brzeczki 14 blg stouta dodałem 2,5 litra wody do chmielenia po odparowaniu i odrzuceniu chmielin zostało 20litrów
CHMIEL do RIS'a 91 IBU
1. chelenger 5,6 % alfa 80 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 50 gram od 1 minuty
3. citra 13,5 % alfa 30gram od 1 minuty
4. fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
5. citra 13,5 % alfa 20 gram 60 minuta
CHMIEL do STOUTa na 20 litrów 42 IBU
1. Chelenger 5,6%alfa 20 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 30 gram od 1 minuty
3. Fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
09.05.2015 warzenie piwa
15.05.2015 przelałem na cichą Stout 5blg RIS 9 blg
23.05.2015 butelkowanie stout'a 4,5blg - 4,9 % obj.
dodałem 100gram cukru w 0,2 litra wody
zabutelkowałem 33x0,5 + 5x0,33 = 18,15 litra
03.06.2015 RIS 8,5 blg
16.06.2015 butelkowanie RIS'a 8,5blg 9,1% obj.
22 x 0,5 litra + 21 x 0,33litra = 18,26litra
cukier do re-fermentacji
18,5 litrów 102 gramy+0,5 litra wody
RIS 09.05.2015
Warka 2
Stout 09.05.2015
SŁODY:
1. Pale ale Strzegom 5kg
2. Monachijski typ II Strzegom 5kg
3. Carafa typ II 0,5kg
4. Karmelowy Monach Caramunich typ III 0,5kg
5. karmelowy ciemny Caraaroma 0,5kg
6. pszeniczny jasny strzegom 1kg
DODATKI
1. Płatki pszeniczne 0,4kg
2. Płatki owsiane 0,4kg
3. Płatki jęczmienne 0,4 kg
4. Jęczmień palony 0,5kg
5. Palone żyto 0,25kg
Zacieranie infuzyjne 66 do 67 stopni 90 minut
przerwa na 72 stopnie na 10 minut
wygrzew do 76 stopnie i filtracja
wysładzanie max do 2 stopni balinga
wysładzanie do 22 litrów 24 blg dolałem 2,5 litra wody na odparowanie RIS po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin 20 litrów zostało
reszta z wysładzania dała 22 litry brzeczki 14 blg stouta dodałem 2,5 litra wody do chmielenia po odparowaniu i odrzuceniu chmielin zostało 20litrów
CHMIEL do RIS'a 91 IBU
1. chelenger 5,6 % alfa 80 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 50 gram od 1 minuty
3. citra 13,5 % alfa 30gram od 1 minuty
4. fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
5. citra 13,5 % alfa 20 gram 60 minuta
CHMIEL do STOUTa na 20 litrów 42 IBU
1. Chelenger 5,6%alfa 20 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 30 gram od 1 minuty
3. Fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
09.05.2015 warzenie piwa
15.05.2015 przelałem na cichą Stout 5blg RIS 9 blg
23.05.2015 butelkowanie stout'a 4,5blg - 4,9 % obj.
dodałem 100gram cukru w 0,2 litra wody
zabutelkowałem 33x0,5 + 5x0,33 = 18,15 litra
03.06.2015 RIS 8,5 blg
16.06.2015 butelkowanie RIS'a 8,5blg 9,1% obj.
22 x 0,5 litra + 21 x 0,33litra = 18,26litra
cukier do re-fermentacji
18,5 litrów 102 gramy+0,5 litra wody
Comment