Witam, przymierzam się do warzenie ESB,
chciałbym się dowiedzieć co myślicie o recepturze:
Słód Pale Ale - 4,5 kg
Słód karmelowy STRZEGOM 150 - 0,5 kg
Słód barwiący STRZEGOM - 50g
Drożdże US-04
Zacieranie w 20 litrach wody 69 st. C
Temp. 65-66 st. C - 40 min.
Temp. 72 st. C - 30 min.
Słód karmelowy STRZEGOM 150 - 0,5 kg wrzucić na ostatnie 15 min. przerwy dekstrynującej, żeby oddał więcej smaku
Filtracja
Gotowanie
Chmiel Target (30g - 60 min. gotowania)
Chmiel Challenger (30g - 30 min. gotowania)
Na "Cichą" wrzucić po 20g Chmiele Target i Challenger
wg kalkulatora goryczka na poziomie ok 46 IBU wg Tinsheta
Celuję w ok.13 BLG
chciałbym się dowiedzieć co myślicie o recepturze:
Słód Pale Ale - 4,5 kg
Słód karmelowy STRZEGOM 150 - 0,5 kg
Słód barwiący STRZEGOM - 50g
Drożdże US-04
Zacieranie w 20 litrach wody 69 st. C
Temp. 65-66 st. C - 40 min.
Temp. 72 st. C - 30 min.
Słód karmelowy STRZEGOM 150 - 0,5 kg wrzucić na ostatnie 15 min. przerwy dekstrynującej, żeby oddał więcej smaku
Filtracja
Gotowanie
Chmiel Target (30g - 60 min. gotowania)
Chmiel Challenger (30g - 30 min. gotowania)
Na "Cichą" wrzucić po 20g Chmiele Target i Challenger
wg kalkulatora goryczka na poziomie ok 46 IBU wg Tinsheta
Celuję w ok.13 BLG
Comment