Celem jest sprawdzenie jak zasyp w 4 rodzajów płatków wpłynie na smak piwa i czy w ogóle będzie coś wyczuwalne.
Na etapie filtracji do "czystej" brzeczki dodałem sybille i śliwki.
Szczególnie interesuje mnie połączenie śliwek i amerykańskich chmieli.
Kolejna ciekawostka, to dodanie brzeczki do "dobrodziejst inwenatarza" z poprzedniej warki zgodnie z sugestią Fidoangel.
Zasyp
- 2,5 kg pale ale strzegom
- 0,1 kg płatki jaglane błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
- 0,1 kg płatki żytnie błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
- 0,1 kg płatki orkiszowe błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
- 0,1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
Suma: 2,9kg
Zasyp do 20 litrów wody z 5g gipsu piwowarskiego, totalnie na rzadko
68 st C – mash in
65 st C – 30 min
72 st C – 30 min
78 st C – mash out
Do brzeczki po filtracji dodano 70 sybilli 5.3 % aa. – dodałem do wysłodzonej już brzęczki + 400 g śliwek suszonych
Wysładzanie bez dodatkowej wody.
Chmielenie
60 min – sybilla i śliwki
15 min – 50g centennial 8.5% aa
0 min – 50g min centennial 8.5%aa
Całość schłodzonej brzeczki z chmielem I śliwkami dodane do „dobrodziejstwa inwentarza z warki 32”
W dniu warzenia przełam warkę 32 na cichą, odfermentowało do 3blg.
Comment