Witam Wszystkich
od razu chciałem zaznaczyć, że relacje mają charakter czysto informacyjny, ilustrujący jak ja warzę swoje piwo.
Nie ma zamiaru nikogo przekonywać do moich teorii.
Nie używam programów, nie warzę na konkursy [narazie], nie trzymam się szablonów, testuje, sprawdzam, analizuje.
Uważam, że na rynku jest obecnie tyle dobrego piwa, że chcąc napić się jakiegoś gatunku W STYLU mogę je kupić w sklepie specjalistycznym a moje warzenie to zabawa i sposób na spędzanie czasu i wydawanie pieniędzy =) a nóż wyjdzie dobre piwo i nowa metoda dająca dobre rezultaty.
Mam nadzieje że wywiąże się tutaj ciekawa dyskusja, chciałbym jednak aby obowiązywała zasada "otwartej głowy" :-).
STARTER DO WARKI 32
- słód pale ale strzegom - 0,5 kg
- woda bez modyfikacji - 2,5 litra
- mash in - 63 st C - bez mash outu - zacieranie w garnku 5 litrów w worku
- wyszło 2 litry brzęczki blg 13, schłodzono do 25 st C
- zadałem drożdże US-05, pierwsze bulgotanie pojawiło się po ok 1 godzinie
- pierwszy raz robiłem starter i efekt mi się bardzo spodobał
- gąsior 3 litry zakupiony w auchan na 20,99 pln, uszczelka i rurka z leroy merlin ok 5pln
- starter przygotowany 48h przed planowanym zadaniem do właściwej warki
- okresowo co około 12 całość była mieszana w gąsiorze
- na zdjęciach kolejno: cały zestaw, praca drożdży po 16h, praca drożdży po 48h
od razu chciałem zaznaczyć, że relacje mają charakter czysto informacyjny, ilustrujący jak ja warzę swoje piwo.
Nie ma zamiaru nikogo przekonywać do moich teorii.
Nie używam programów, nie warzę na konkursy [narazie], nie trzymam się szablonów, testuje, sprawdzam, analizuje.
Uważam, że na rynku jest obecnie tyle dobrego piwa, że chcąc napić się jakiegoś gatunku W STYLU mogę je kupić w sklepie specjalistycznym a moje warzenie to zabawa i sposób na spędzanie czasu i wydawanie pieniędzy =) a nóż wyjdzie dobre piwo i nowa metoda dająca dobre rezultaty.
Mam nadzieje że wywiąże się tutaj ciekawa dyskusja, chciałbym jednak aby obowiązywała zasada "otwartej głowy" :-).
STARTER DO WARKI 32
- słód pale ale strzegom - 0,5 kg
- woda bez modyfikacji - 2,5 litra
- mash in - 63 st C - bez mash outu - zacieranie w garnku 5 litrów w worku
- wyszło 2 litry brzęczki blg 13, schłodzono do 25 st C
- zadałem drożdże US-05, pierwsze bulgotanie pojawiło się po ok 1 godzinie
- pierwszy raz robiłem starter i efekt mi się bardzo spodobał
- gąsior 3 litry zakupiony w auchan na 20,99 pln, uszczelka i rurka z leroy merlin ok 5pln
- starter przygotowany 48h przed planowanym zadaniem do właściwej warki
- okresowo co około 12 całość była mieszana w gąsiorze
- na zdjęciach kolejno: cały zestaw, praca drożdży po 16h, praca drożdży po 48h
Comment