Browar szczęśliwa Trzynastka (łamanie zasad warzenia, zdjęcia, degustacje).

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mikelee
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 20

    #16
    muszę Ci powiedzieć, że sprawdzałem i DZIAŁA po prostu go nie używam

    aha i w pierwszym poście też działał

    Comment

    • mikelee
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.08
      • 20

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      A może już pora na zadanie takiej gęstwy "z dobrodziejstwem inwentarza" do nowej warki i opisanie efektów?
      Zastanowiło mnie to co napisałeś i decyzja została podjęta.

      W dniu przelewania warki 32 na cichą fermentacje, uwarzę jakiegoś ejla (warka 33) i brzęczkę wleje do gęstwy z chmielem z warki 32.

      Myślę nową warkę nachmielić tylko sybillą w szyszkach i finalnie okaże się ile wniosły chmiele z poprzedniej warki bo tam dominuje cascade.

      Comment

      • mikelee
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.08
        • 20

        #18
        Warka 33 – „Słowo się rzekło … 4 zboża”

        Celem jest sprawdzenie jak zasyp w 4 rodzajów płatków wpłynie na smak piwa i czy w ogóle będzie coś wyczuwalne.
        Na etapie filtracji do "czystej" brzeczki dodałem sybille i śliwki.
        Szczególnie interesuje mnie połączenie śliwek i amerykańskich chmieli.
        Kolejna ciekawostka, to dodanie brzeczki do "dobrodziejst inwenatarza" z poprzedniej warki zgodnie z sugestią Fidoangel.

        Zasyp
        - 2,5 kg pale ale strzegom
        - 0,1 kg płatki jaglane błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
        - 0,1 kg płatki żytnie błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
        - 0,1 kg płatki orkiszowe błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
        - 0,1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne śrutowane niekleikowanie
        Suma: 2,9kg
        Zasyp do 20 litrów wody z 5g gipsu piwowarskiego, totalnie na rzadko
        68 st C – mash in
        65 st C – 30 min
        72 st C – 30 min
        78 st C – mash out
        Do brzeczki po filtracji dodano 70 sybilli 5.3 % aa. – dodałem do wysłodzonej już brzęczki + 400 g śliwek suszonych
        Wysładzanie bez dodatkowej wody.
        Chmielenie
        60 min – sybilla i śliwki
        15 min – 50g centennial 8.5% aa
        0 min – 50g min centennial 8.5%aa
        Całość schłodzonej brzeczki z chmielem I śliwkami dodane do „dobrodziejstwa inwentarza z warki 32”
        W dniu warzenia przełam warkę 32 na cichą, odfermentowało do 3blg.
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X