Witam was wszystkich. Jestem dość świeży na tym forum. Tak w skrócie to nazywam się Karol i lubię dobre piwo.
Swoją przygodę z warzeniem zacząłem od zrobienia piwa z gotowego zestawu Pale Ale jednak zmieniłem całkowicie chmiele.
Na goryczkę
75g Lubelskiego
50g Citra
Na cichą
50g Citra
50g Lubelski
Nie pamiętam dokładnie co w jakiej minucie sypałem ale chmielenie trwało ok 90 min i cały chmiel poszedł na "cztery razy".
Ekstrakt początkowy w moim pierwszym piwie wynosił 11blg.
Piwo jest już gotowe do picia i jest całkiem spoko. Jedyną wadą jest źle przefiltrowany chmiel z cichej przez co dochodzi czasami do małych ucieczek piwa z butelki zaraz po otworzeniu. Miałem ogromne obawy co do niego ale na szczęści wszystko gra. Goryczka i aromat jak trzeba i o to chodzi.
Moim następnym piwem jakie planuję uwarzyć jest Imperial Witbier.
Ekstrakt o jakim myślę to ok 18-20blg. I właśnie w związku z tym mam też do was pytanie.
Czy jedna saszetka drożdży Safbrew S-33 da radę zejść na 20l piwa z blg od ok 20 do ok 4-5?
Nie mam więcej drożdży w domu a jutro planuję warzyć. Czy przez małą ilość drożdży fermentacja się przedłuży czy po prostu zatrzyma się dajmy na to przy 10blg ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Swoją przygodę z warzeniem zacząłem od zrobienia piwa z gotowego zestawu Pale Ale jednak zmieniłem całkowicie chmiele.
Na goryczkę
75g Lubelskiego
50g Citra
Na cichą
50g Citra
50g Lubelski
Nie pamiętam dokładnie co w jakiej minucie sypałem ale chmielenie trwało ok 90 min i cały chmiel poszedł na "cztery razy".
Ekstrakt początkowy w moim pierwszym piwie wynosił 11blg.
Piwo jest już gotowe do picia i jest całkiem spoko. Jedyną wadą jest źle przefiltrowany chmiel z cichej przez co dochodzi czasami do małych ucieczek piwa z butelki zaraz po otworzeniu. Miałem ogromne obawy co do niego ale na szczęści wszystko gra. Goryczka i aromat jak trzeba i o to chodzi.
Moim następnym piwem jakie planuję uwarzyć jest Imperial Witbier.
Ekstrakt o jakim myślę to ok 18-20blg. I właśnie w związku z tym mam też do was pytanie.
Czy jedna saszetka drożdży Safbrew S-33 da radę zejść na 20l piwa z blg od ok 20 do ok 4-5?
Nie mam więcej drożdży w domu a jutro planuję warzyć. Czy przez małą ilość drożdży fermentacja się przedłuży czy po prostu zatrzyma się dajmy na to przy 10blg ?
Z góry dziękuję za pomoc.