Warki Abstynenta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Abstynent
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.10
    • 49

    #16
    Cześć,
    po dość długiej przerwie wziąłem się za kolejną warkę. Jestem na co dzień dosyć zapracowany i nie mogłem niestety znaleźć żadnego wolnego weekendu, aby coś zatrzeć.

    Korzystając z wolnej chwili i niskich temperatur wziąłem się za pilsa, albo mówiąc trochę konkretniej coś w stylu "polskiego pilsa".

    Receptura:
    1. słód pilzneński 3 kg - 65%
    2. słód monachijski I 1 kg - 22%
    3. słód wiedeński 0,5 kg - 11%
    4. słód zakwaszający Weyermann 0,1 kg - 2%
    5. 30 g Marynki
    6. 30 g Lubelskiego
    7. 30 g Oktawii
    8. płaska łyżeczka gipsu piwowarskiego
    9. łyżeczka mchu irlandzkiego
    10. drożdże W 34/70


    Słody wrzuciłem do wody o temperaturze 55*C i bez zatrzymywania podgrzewania podniosłem temperaturę do około 67*C. Przestrzeliłem poziom 62-63*C, więc zatarłem trochę "na lenia". Po 45 minutach podgrzałem do 73*C i po 15 minutach zrobiłem wygrzew. Zasadniczo proces przebiegał bez problemów. Chmieliłem jak AIPĘ, w worku z pieluchy. Marynke wrzuciłem w dwóch porcjach 20 g i 10 g na 60 i 40 minut, a Oktawię i Lubelski w równych porcjach po 10 g na 25, 7 i 3 minuty. Po schłodzeniu chłodnicą w fermentorze i zadaniu drożdży zobaczyłem, że na kraniku pojawiają się nieśmiało kropelki brzeczki. Kiedyś to zignorowałem i gęsta brzeczka zalepiła wyciek i problem się rozwiązał, tym razem postąpiłem podobnie, ale po 2h wyciek wcale nie zwalniał, więc postanowiłem ratować sytuację i przelałem brzeczkę do innego wiadra w nadziei, że inny kranik nie przecieka. Podłamałem się, bo użyłem kranika, który budził we mnie najwięcej zaufania. Kombinuję i zastanawiam się nad użyciem jakiegoś zaworu kulowego czy czegoś solidniejszego od plastikowego badziewia dostępnego w sklepach. Fermentacja ruszyła po ponad 24 godzinach. W tej chwili na piwie znajduje się już centymetrowa pianka.

    Piwo fermentuje w stabilnej temperaturze 8*C.

    Zasadniczo jestem zadowolony, brzeczka wyszła dosyć klarowna, części osadów pozbyłem się przelewając do drugiego fermentora, więc spodziewam się krystalicznego pilsa. Wszystko poszło zgodnie z planem i uzyskałem około 21 litrów 12 Blg .

    Następny raport już wkrótce .

    Pozdrawiam,
    Abstynent
    Ostatnia zmiana dokonana przez Abstynent; 2017-02-13, 21:13.
    Just brew it

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      Ten zakwaszający dlaczego użyłeś? No i po co ten gips? Nie pozbywasz się osadu gorącego?
      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-02-13, 21:24.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Abstynent
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.10
        • 49

        #18
        Nie jestem ekspertem, ale wertując literaturę natrafiłem na dwie rady:
        • siarczany akcentują goryczkę w piwie i w piwach mocniej nachmielonych trzeba zapewnić przewagę siarczanów nad chlorkami (gips piwowarski - siarczan wapnia). Najprostsza instrukcja z wiki mówi o łyżeczce gipsu dla piw chmielowych.
        • słód zakwaszający generalnie jest polecany do jasnych piw.


        Konkretne źródła:



        Co do osadów gorących i zimnych to raczej nie zwracam na nie uwagi. Po wyłączeniu gazu przelewam prawie wszystko jak leci do fermentora i tam chłodzę brzeczkę chłodnicą. Myślę, że to, że traktuję kranik gorącą brzeczką jest przyczyną nieszczelności i rozważam chłodzenie w garze i następnie zlew zimnej brzeczki do fermentora.

        Pozdrawiam
        Ostatnia zmiana dokonana przez Abstynent; 2017-02-13, 21:31.
        Just brew it

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #19
          Wiesz, moim zdaniem zasada jest taka, że jak piwa wychodzą dobre to wszystko jest ok. Z modyfikacją wody "na oko" mam złe doświadczenia, masz badania wody?
          Z tym osadem to jednak robił bym tak jak masz dopiero zamiar. I przy okazji z natlenianiem jest łatwiej.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Abstynent
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.10
            • 49

            #20
            W zasadzie to masz rację. Mogę wodociągi udostępniają precyzyjne parametry wody w dzielnicy i kiedyś, chyba przy okazji aipy, policzyłem w jakimś kalkulatorze co najlepiej zmodyfikować i opieralem się na starych obliczeniach nie zastanawiając się tym razem nad nimi. Ale zakwaszający dodałem w ramach eksperymentu.
            Co do drugiego punktu, dotychczas kierowałem się maksymalnym uproszczeniem procesu, ale może następna warkę zrobię inaczej.

            Dzięki za rady

            Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
            Just brew it

            Comment

            • Abstynent
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.10
              • 49

              #21
              Cześć,
              zabutelkowałem wczoraj piwko. Otrzymałem 37 butelek 0,5 litrowych. Trochę rozczarowany jestem po pierwszej próbie smaku. Piwo generalnie smakuje czysto, przyznam szczerze, że nawet trochę pusto. Aromat chmielu tylko wyczuwalny, ale także wyczuwam trochę słodowości. Tworząc recepturę spodziewałem się, że będzie to niestandardowy pils, ale nie spodziewałem się, że aż tak . Wiadomo, piwo, które smakowałem, nie było ani wybitnie schłodzone, ani nagazowane więc nie mogło jakoś cudownie smakować.

              Zeszło do 3 Blg. Refermentacja z użyciem 130 g cukru. Za 3 tygodnie odezwę się z kolejną informacją .

              Pozdrawiam
              Just brew it

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • AaLeX
                Dobre, lekkie, niedrogie piwko
                AaLeX
                Wiem, iż temat ciężki, bo albo dobre, albo niedrogie ale napiszę do czego dążę. Mieszkam na co dzien w Niemczech gdzie w cenie poniżej 2zł (przeliczając) można kupić poprawne piwko w opakowaniu 0,5l. Ciężko mi takowe znaleźć w Polsce. Nie uważacie, iż ceny naszych piw, nawet koncernowych...
                2019-05-09, 17:56
              • maryhh
                Małe piwko
                maryhh
                Muzyka Jerzy Matuszkiewicz
                Wykonanie Zdzisław Maklakiewicz

                Gdy Ci życie ucieka kochany
                To nie goń go
                Gdy już tydzień chodzisz jak we śnie
                To nie łudź się

                Małe piwko, małe piwko z korzeniami wrośnie Ci
                Małe piwko, małe piwko...
                2004-03-24, 09:33
              • kaczka116
                Stary Browar Kościerzyna, [Brodacz] Surf Piwko z Herbą
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-04-12, 08:23
              • heckler
                Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
                heckler
                Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
                2023-08-30, 08:11
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...