Domowy mini browar LACH

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzuma84
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.10
    • 7

Domowy mini browar LACH

W dniu wczorajszym z pomocą moich dzieci i pod nieobecność ich mamy uwarzyłem moją drugą warkę. Piwo a la Grodziskie 8blg. Składniki które kupiłem w Centrum Piwowarstwa to: słód pszeniczny 1.4 kg , słód wędzony 0.8kg , słód pilzneński 0.6kg , chmiel Lubelski granulat 40g. Nie byłbym sobą gdybym już przy drugiej warce nie zaczął eksperymentować więc dodałem 145g (jedna szklanka) pszenicy niesłodowanej którą oczywiście ześrutowałem. drożdże Fermentum Mobile-FM51. woda z własnej studni (wyjątkowo twarda)
    Zacieranie początkowo w 10 litrach wody a w trakcie dolane ok 2 litrów wody o temperaturze ok 80 stopni.
    Wysładzanie przebiegło szybko i sprawnie a to chyba dzięki temu że na dno pojemnika do filtrowania wsypałem 150 g chmielu Marynka w postaci szyszek. Po uzyskaniu 6blg zakończona.
    Chmielenie według przepisu czyli 60 minut. Na początku dodałem 20g chmielu i 20g na ostatnie 15 minut. Brzeczki jest ok 25 litrów.
    Jako że spirala miedziana do chłodzenia jest dopiero w budowie to studzenie zajęło całą noc. Nad ranem drożdże wylądowały w fermentatorze.

Related Topics

Collapse

• darekd
    Stuttgarter Hofbräu, Käpsele
    darekd
    Stuttgarter Hofbräu to browar należący do grupy Radeberger

Helles

11,2% ekstr.
    4,7% alk.

Butelka mini Euro 0,33 l.

https://www.stuttgarter-hofbraeu.de/...ment/kaepsele/

Aromat - jest chmiel i słód,...
    2024-12-09, 00:22
  • bromar
    Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
    bromar
    Cześć,
    Sprzedam sprzęt domowy:
    18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
    Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
    2023-07-27, 18:05
  • Javox
    Black Isle, High-Lights
    Javox
    APA z alko 5.3%

Piana - za niedługo obwódka.
    Lacing - niewiele.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, żółto pomarańczowy.
    Aromat - cytrusy i nuta płatków owsianych.
    Smak - słodkawe, słód pilzneński, mini gorzkawa cytrusowość, mini goryczka.
    ...
    2024-02-24, 20:37
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 10:28
  • Javox
    Thornbridge, Czech Mates
    Javox
    Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
    ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (
    Goldings), aby uzyskać angielski akcent.

Puszka 440 ml, alko 4.8%

Piana - więcej na początku potem z trzaskiem...
    2024-09-20, 12:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...