W dniu wczorajszym z pomocą moich dzieci i pod nieobecność ich mamy uwarzyłem moją drugą warkę. Piwo a la Grodziskie 8blg. Składniki które kupiłem w Centrum Piwowarstwa to: słód pszeniczny 1.4 kg , słód wędzony 0.8kg , słód pilzneński 0.6kg , chmiel Lubelski granulat 40g. Nie byłbym sobą gdybym już przy drugiej warce nie zaczął eksperymentować więc dodałem 145g (jedna szklanka) pszenicy niesłodowanej którą oczywiście ześrutowałem. drożdże Fermentum Mobile-FM51. woda z własnej studni (wyjątkowo twarda)
Zacieranie początkowo w 10 litrach wody a w trakcie dolane ok 2 litrów wody o temperaturze ok 80 stopni.
Wysładzanie przebiegło szybko i sprawnie a to chyba dzięki temu że na dno pojemnika do filtrowania wsypałem 150 g chmielu Marynka w postaci szyszek. Po uzyskaniu 6blg zakończona.
Chmielenie według przepisu czyli 60 minut. Na początku dodałem 20g chmielu i 20g na ostatnie 15 minut. Brzeczki jest ok 25 litrów.
Jako że spirala miedziana do chłodzenia jest dopiero w budowie to studzenie zajęło całą noc. Nad ranem drożdże wylądowały w fermentatorze.
Zacieranie początkowo w 10 litrach wody a w trakcie dolane ok 2 litrów wody o temperaturze ok 80 stopni.
Wysładzanie przebiegło szybko i sprawnie a to chyba dzięki temu że na dno pojemnika do filtrowania wsypałem 150 g chmielu Marynka w postaci szyszek. Po uzyskaniu 6blg zakończona.
Chmielenie według przepisu czyli 60 minut. Na początku dodałem 20g chmielu i 20g na ostatnie 15 minut. Brzeczki jest ok 25 litrów.
Jako że spirala miedziana do chłodzenia jest dopiero w budowie to studzenie zajęło całą noc. Nad ranem drożdże wylądowały w fermentatorze.