Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grafzero
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 2

    Moja pierwsza warka

    Witam serdecznie,
    właśnie mijają dwa tygodnie od zabutelkowania mojej pierwszej warki. Robiłem BULLDOG India Pale Ale. Ostatnia z ciekawości otworzyłem pierwszą butelkę. Teoretycznie wszystko wyszło ok, ale... jest jedno małe ale. Piwo nie smakuje jak ALE
    Jest bardzo jasne (kolor jasno-słomkowy), goryczka jest ale niezwykle delikatna i to gdzieś w tle. Dodatkowo pojawiły się nuty winne (kwaskowe) gdzie mocno z tyłu, ale niestety da się wyczuć. Nie powiem żeby piwo nie było smaczne (przypomina bardzo łagodnego lambika), ale to nie to co miało być. Zastanawiam się co zrobiłem nie tak. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, ze przeciągnąłem nieco fermentację burzliwą (do dwóch tygodni), ale czy to faktycznie mogło mieć wpływ?

    PS nie używałem cukru. Dodałem ekstrakt słodowy niechmielony.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #2
    Możliwe że zbyt wysoka temp fermentacji, a i piwa z ekstraktów dupska nie urywaja
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • grafzero
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 2

      #3
      Temperatura to ok. 21 stopni.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X