Browar Domowy Caccabatus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    Browar Domowy Caccabatus

    witam wszystkich,
    Po kilka latach (a dokładnie trzech) wróciłem do warzenia Jako, że zmieniłem miejsce zamieszkania i nazwa Siedlecki Browar Domowy już nie pasuje, to nastąpiła zmiana.
    Na wpis o zmianie brandingu oraz gadżetach browaru Kolejne z warzenia juz pod nową nazwą

    w linku wrzucam skrzyneczkę do piwa, która wykonał kolega

    Przeprowadziłem szybki patrol piwny na ulicy Tumskiej, która prowadzi z gnieźnieńskiego rynku do katedry. Tumska od kilku lat jest deptakiem, a ponieważ ma dość znaczny spadek chodniki składają się z tarsowo opadających platform, na których latem urządzane są ogródki. Bistro Atut - idąc od strony rynku pierwsza knajpka po


    Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.
    Attached Files
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    #2
    wrzuciłem zły link do skrzyneczki...
    a nie mogę edytować wiadomości.
    tutaj wszystko dla kolekcjonerów piwnych gadżetów...Poddziały: Giełda | Identyfikacja | Moje zbieranie

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

      #3
      Super ale po co 2 tematy aż ?
      Takich "kraftowych" skrzyneczek , kufelków, podstaweczek i szklaneczek jest masa na aukcjach. Grawerowane, wypalane, laserowane, strugane i rzeźbione.
      Ludzie szukają sobie niszy na biznes i strugajom w domach takie artefakty.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • Konrad_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.11
        • 115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
        Super ale po co 2 tematy aż ?
        Takich "kraftowych" skrzyneczek , kufelków, podstaweczek i szklaneczek jest masa na aukcjach. Grawerowane, wypalane, laserowane, strugane i rzeźbione.
        Ludzie szukają sobie niszy na biznes i strugajom w domach takie artefakty.
        Za bardzo nie rozumiem o co takie żale. Tak sobie strugają. Czy na allegro takie znajdziesz? wątpie.
        Drugi wątek jest osobny. Stworzyłem ten wątek, w którym będę dodawał warki które uwarzyłem i dodałem wątek do gadżetu, w którym jest logo mojego browaru. Nie mogę się pochwalić? Trochę dystansu, bo widzę zostałem tutaj zjechany za swój temat jak na elektrodzie było tego tysiące...po co zamieszczać...

        Comment

        • Konrad_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.11
          • 115

          #5
          #9 Kolsch (28 litrów) 12.11.2015 r. 12,5 BLG
          zestaw :

          Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 4,5 kg
          Pszeniczny 3,4 EBC Litovel 1 kg

          Chmiel Tradition 5,3 % 65 gram
          drożdze: Safbrew s-33

          Zacieranie:
          43' – w ciągu 30 minut dojść do temp. 66’
          66’- 35 min
          72’ – 15 min. lub próba jodowa.
          podgrzanie do 78 i wysładzanie.

          gotowanie ok 60’:
          50’ 40 g. Tradition
          5’ 25 g. Tradition
          Warki wyszło 28 litrów z 12,5 BLG także naprawde dobra wydajność.
          Drożdze dodane dnia następnego. Przygoda z drożdżami dodane 2 paczki Safbrew S-33 w tym jedna przeterminowana… ale ładnie się pieni więc drożdże pracują. Co dalej zobaczymy…burzliwa 18 stopni
          Plan był na ok. 20 IBU. Wyszło 28l i Tradition nie ma alfa kwasow 6 a 5,3…. Kalkulator pokazuje, że będzie ok. 15 IBU. Faktycznie goryczka jest delikatna…
          21 listopada warka zlana na cichą.
          Zabutelkowany 30 listopada. ok. 54 butelek.

          Comment

          • Konrad_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 115

            #6
            10# Premium Bitter 12º BLG (na 25 litrów) 18.11.2015 r.
            Monachijski 12-18 EBC Soufflet 3,5 kg
            Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 0,5 kg
            Wiedeński 7-12 EBC Strzegom 1 kg
            Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,2 kg
            Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,4 kg
            Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,1 kg
            całość 5,7 kg wody do wysładzania 17 litrów do wysładzania kolejne 13 l.

            Chmiel Magnat,11,2 % granulat 35 g
            Chmiel Spalt Spalter 3,2% , granulat 32 g
            Drożdze Safale US-05
            Zacieranie :
            52’-55’ – 10 min.
            62’-64’ – 35 min.
            72’ – 15 min (do próby jodowej)
            podgrzanie do 76 i wysładzenie.
            Gotowanie 60’:
            60’ 35g Magnum (11,2)
            5’ 32 g Spalt Spalter (3,2)
            Ok. 42 IBU
            Ok. 26 litrów – 13,5 BLG. Burzliwa 21 stopni.
            25 listopad – fermentacja przeniesiona do temp. 18 stopni.(dalej burzliwa).
            27 listopad – zlane na cichą.

            Comment

            • Konrad_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.11
              • 115

              #7
              11# American Pale Ale (APA) 13º BLG na 22l (28.11.2015 r.)
              Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 4 kg
              Caramunich (R) typ II 110-130 EBC Weyermann 0,2 kg
              Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,2kg
              płatki orkiszowe 0,2 kg
              Chmiel Mangat 11,4 granulat 15g,
              Chmiel Cascade US, granulat 6,7% 100g
              Chmiel Ahtanum, granulat 3,2% 50 g
              Chmiel Simcoe, granulat 11,4 %50 g
              Zacieranie:
              Wsypujemy płatki orkiszowe do 13 litrów wody o temp. 67ºC. W tej temperaturze przetrzymujemy je przez 20 minut. Etap ten właściwie zwie się kleikowaniem (rozgotowywaniem).
              67’ – dodajemy resztę słodów i trzymamy ok. 75 min. lub do negatywnej próby jodowej.
              76’ – podgrzewamy do tej temp. i wysładzamy.

              Chmielenie 60’:
              60’ – 15g Magnat, 10g Simcoe
              15’ – 30g Cascade, 20 Simcoe,
              5’ – 30g Cascade, 20g Ahtanum,

              Chmielenie na zimo (ostatnie 3-4 dni fermentacji cichej) - 30g Cascade, 30g Ahtanum, 20g Simcoe

              Drożdze Safale-S04
              Burzliwa pierwszy dzien 21 stopni. Kolejne 18 stopni.

              Comment

              • Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

                #8
                Warka nr #9 Kolsch otrzymała etykietę.
                Attached Files

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Konrad_ Wyświetlenie odpowiedzi
                  Za bardzo nie rozumiem o co takie żale. Tak sobie strugają. Czy na allegro takie znajdziesz? wątpie.
                  Drugi wątek jest osobny. Stworzyłem ten wątek, w którym będę dodawał warki które uwarzyłem i dodałem wątek do gadżetu, w którym jest logo mojego browaru. Nie mogę się pochwalić? Trochę dystansu, bo widzę zostałem tutaj zjechany za swój temat jak na elektrodzie było tego tysiące...po co zamieszczać...
                  Nie ma żali, spokojnie. Po prostu tylko stwierdziłem fakt że takiej domowej manufakturki jest sporo na aukcjach, tutaj tak na biegusiu znalezione w około 10 sekund chociażby strugane kufelki. Skrzyneczki chyba też będzie lepiej jak kolega wystawi na allegro i wtedy zobaczy czy jest napięcie na jego produkt.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • Konrad_
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.11
                    • 115

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie ma żali, spokojnie. Po prostu tylko stwierdziłem fakt że takiej domowej manufakturki jest sporo na aukcjach, tutaj tak na biegusiu znalezione w około 10 sekund chociażby strugane kufelki. Skrzyneczki chyba też będzie lepiej jak kolega wystawi na allegro i wtedy zobaczy czy jest napięcie na jego produkt.
                    Ja rozumiem o co chodziło Tobie jeżeli chodzi o gadżety, ale nie porównywałbym kufelka, gdzie ktoś cnc robi wzory jakie chcesz do manufaktury . Bo to manufaktura nie jest !Skrzyneczka to manufaktura, kolega również robi inne rzeczy z drewna, które na pewno większy mają popyt.
                    Chociaż problem też w tym, że jakbyś zauważył to wszystko jest robione od podstaw, wiec nie robi się tego po 10 sztuk i czeka czy może sprzeda, ale bardziej już pod zamówienie.

                    A..i napisałem, żebyś mi podał linki do tego typu skrzyneczek a Ty mi link podajesz do kufla .. przeglądałem bo sam chciałem sobie zamówić podkładki drewniane lub skrzyneczki... tego naprawdę nie ma... wiem, że w sumie to jest nisza na rynku, no ale na pewno mniejsza niż kilka lat temu, kiedy np. kupno śrutownika było niemożliwością, a teraz ludzie sprzedają tego po kilkadziesiąt sztuk.
                    Last edited by Konrad_; 2015-12-03, 08:29.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23932

                      #11
                      Skrzynka fajnie wygląda, ale uchwyt będzie się wrzynać w dłoń na maratonie
                      Caccabatus to ten jegomość z rogami?
                      Last edited by ART; 2015-12-03, 08:56.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • TomaszS
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.12
                        • 2

                        #12
                        Na maraton przygotuję specjalną ergonomiczną nakładkę dopasowaną do kształtu dłoni maratończyka z miękkiego materiału termoaktywnego szybko odprowadzającego pot z dłoni w celu zmniejszenia możliwości wyślizgnięcia się z dłoni i stracenia cennego pakunku

                        Jestem autorem tej skrzyneczki, nie traktujcie jej jako próbę promocji mojej działalności. Skrzynka została zrobiona jako prezent na ponowne otwarcie browaru, a tak na poważnie to po prostu liczę na darmowe piwo.

                        Pozdrawiam

                        Comment

                        • Konrad_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.11
                          • 115

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Caccabatus to ten jegomość z rogami?
                          Nie, to nie ma nic wspólnego z czarnymi mocami Chociaż następną warkę, którą planuje zrobić będzie RIS...
                          Caccabatus oznacza czarny. Jako, że głowa barana jest czarna (wiem, wielu uważa ze to kozioł - ja wiem swoje), mieszkam na ulicy która ma czarny w nazwie, dodaj do tego nazwę, która w google nie będzie tak popularna jak słowo 'czarny' i wychodzi co ? Browar Caccabatus

                          Comment

                          • Cooper
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Konrad_ Wyświetlenie odpowiedzi
                            A..i napisałem, żebyś mi podał linki do tego typu skrzyneczek a Ty mi link podajesz do kufla .. przeglądałem bo sam chciałem sobie zamówić podkładki drewniane lub skrzyneczki... tego naprawdę nie ma... wiem, że w sumie to jest nisza na rynku, no ale na pewno mniejsza niż kilka lat temu, kiedy np. kupno śrutownika było niemożliwością, a teraz ludzie sprzedają tego po kilkadziesiąt sztuk.
                            Nie chce mi się teraz szukać ale w allegro z zakończonych (jeśli znów nie okroili tej opcji) albo w archiwerze allegro powinno wyrzucić aukcje podobnych skrzynek (na więcej butelek, raczej w typie krat na 20 browarów). W dobie jakiś laserowych wypalanek dostępnych dla przeciętnego majsterkowicza pojawiają się takie perełki rękodzieła. Link który podałem miał pokazać tylko OGÓLNY przykład znaleziony na szybciora w biegu chałupniczej produkcji, a że wyrzuciło mi akurat kufel a nie skrzynkę to przypadek.
                            Może jakiś hipster z Powiśla mu kliknie taką pojedyńczą skrzynkę by mieć na zakupy kraftowych browarów w "sekciarskim" sklepie na rogu ale masowa sprzedaż przynosząca jakiś realny zysk wg mnie nie ma szans.
                            O to mi chodziło.
                            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                            Comment

                            • Konrad_
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.11
                              • 115

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie chce mi się teraz szukać ale w allegro z zakończonych (jeśli znów nie okroili tej opcji) albo w archiwerze allegro powinno wyrzucić aukcje podobnych skrzynek (na więcej butelek, raczej w typie krat na 20 browarów). W dobie jakiś laserowych wypalanek dostępnych dla przeciętnego majsterkowicza pojawiają się takie perełki rękodzieła. Link który podałem miał pokazać tylko OGÓLNY przykład znaleziony na szybciora w biegu chałupniczej produkcji, a że wyrzuciło mi akurat kufel a nie skrzynkę to przypadek.
                              Może jakiś hipster z Powiśla mu kliknie taką pojedyńczą skrzynkę by mieć na zakupy kraftowych browarów w "sekciarskim" sklepie na rogu ale masowa sprzedaż przynosząca jakiś realny zysk wg mnie nie ma szans.
                              O to mi chodziło.
                              Czyli jest cała masa takich skrzynek w Internecie, czy jednak nie? Ja już się pogubiłem w Twoich odpowiedziach...
                              Kto pisał o masówce? Manufaktura i masówka sobie przeczą... Ty mówisz o hipsterach...Ta skrzynka mogłaby być dobrym gadżetem dla piwowara, który mógłby ładnie zaprezentować gościom swoje piwo.
                              Podam przykład z kulinariów - sałatkę można podać gościom w słoiku (styl akademicki) lub w ładnej misie. Wybór zależy od przyrządzającego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X