Browar Domowy Caccabatus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Konrad_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.11
    • 115

    #31
    12# Aramis Amber Ale 17º BLG (na 24 litry) 29.12.2015
    Attached Files

    Comment

    • Konrad_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.11
      • 115

      #32
      13# Piwo klasztorne Triple ok. 17-BLG 25 l 19.01.2016 r.
      Attached Files

      Comment

      • Konrad_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.11
        • 115

        #33
        14# American Wheat ok. 13 BLG. 10 lutego ok. 28 litrów.
        Attached Files

        Comment

        • Konrad_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.11
          • 115

          #34
          15# American Pale Ale ok. 12 BLG 24 l 10.03.2016 r.
          • Słód pilzneński 2,5 kg
          • Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 1,5 kg
          • Słód bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
          • Crystal Light 160-180 0,21 kg.

          60’ – Citra granulat 13,5 % - 15 g, Cascade US 7,3 % - 28 g, Waimea – szyszki 15,1% - 13 g
          40’ Chinook granulat 12,7 % - 20g
          15’ Waimea – szyszki 15,1% - 15 g, Cascade US 7,3 % - 23 g,

          Drożdże COOPERS 7G

          Propozycja- na zimno Chinook granulat – 20 gram, Iunga PL 11% granulat 10 gram
          Stabilizacja temperatury na 67ºC. Przetrzymujemy zacier w tym zakresie temperaturowym aż do uzyskania negatywnej próby jodowej (około 75 minut). Następnie podgrzewamy do 76ºC.

          Comment

          • Konrad_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 115

            #35
            16# Majówka (koźlak majowy na górnych ? ) 17 BLG 20 l 16.03.2016 r.
            słód pilzneński Castle 4 kg
            słód monachijski typ II 2,1 kg

            18 litrów podgrzane do 64 stopni i dodany słód. Podtrzymywany w temp. 61 stopni przez 30 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 minut. Podgrzanie do 76 – wysładzanie.

            Pojedynczy spadek do 58 stopni, podniesiona do 62 stopni.

            Chmiele
            60 min - 10g Iunga PL 11 %
            35 min - 10g Iunga PL 11%
            10 min – 20g Dana SVN 7,9%
            Drożdże
            Danstar Nottingham - Ale Yeast

            Comment

            • Konrad_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.11
              • 115

              #36
              17# Mały RISek 21 BLG 17 l 31.10.2016 r.
              Pale Ale Strzegom 5 kg
              Monachijski typ II 16-24 – 2,7 kg
              Caramunich typ II 110-130 – 0,2 kg
              Caraaroma 300-400 Weyerman 0,06 kg
              Pszenica prażona 1000 EBC Strzegom – 0,2 kg
              Carafa typ I 800-1000 EBC Weyerman – 0,2 kg
              Jęczmień Palony 1100 EBC Strzegom – 0,2kg

              21 litrów wody. Podtrzymywany w temp. 65stopni przez 35 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 minut. Podgrzanie do 76 – wysładzanie.
              Chmielenie
              60’ Chinook US 2014 – 12,7% - 30 gram
              60’ Iunga PL 2014 11% – 30 gram
              60’ Aramis FR 2013 – 6,3 % - 25 gram
              30’ Bramling Cross UK 2014 – 5% - 38 gram

              Drożdże:
              Mauribrew Ale Y514 – niestety tylko jedna paczki.
              Od dłuższego czasu warka nie chce zejść poniżej 9 BLG. Przelana na cichą 29.11.2016 r.(czyli po miesiącu, więc na cichej poleży już ok.1 tygodnia 2-3 dni klarowania i będzie butelkowana).
              Butelkowane 8.12.2016r. dodane ok.45 gram (butelkowane przy temp. Ok. 11 C).
              18.12.2016 r. jest dobrze więcej nie otwieram, ale jak na świeże piwko aromaty super. Postaram się już nie próbować i chowam do piwniczki na parę miesięcy.
              Last edited by Konrad_; 2017-03-17, 12:33.

              Comment

              • Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

                #37
                Druga warka z reszty wysłodzin.
                18# Czarna jedenastka Dry Stout 11 BLG 17 l 31.10.2016 r.
                chmiele:
                60’ Iunga PL 2014 11% – 30 gram
                60’ Dana SVN 2013 - 50 g szyszka 7,9% aa – 13 gram
                30’ Dana SVN 2013 - 50 g szyszka 7,9% aa – 12 gram


                drożdże Safbrew s-33

                Zabutelkowane 18.11.2016r. Odfermentowanie zaszło do ok.2-3BLG. Dodane ok.95 gram glukozy. Chyba zbyt dużo… oby nie było granatów… wyszło ok. 30 butelek. Czyli 3,1 grama na butelkę.

                Comment

                • Konrad_
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.11
                  • 115

                  #38
                  etykiety
                  Attached Files

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X