12# Aramis Amber Ale 17º BLG (na 24 litry) 29.12.2015
Browar Domowy Caccabatus
Collapse
X
-
15# American Pale Ale ok. 12 BLG 24 l 10.03.2016 r.
• Słód pilzneński 2,5 kg
• Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 1,5 kg
• Słód bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
• Crystal Light 160-180 0,21 kg.
60’ – Citra granulat 13,5 % - 15 g, Cascade US 7,3 % - 28 g, Waimea – szyszki 15,1% - 13 g
40’ Chinook granulat 12,7 % - 20g
15’ Waimea – szyszki 15,1% - 15 g, Cascade US 7,3 % - 23 g,
Drożdże COOPERS 7G
Propozycja- na zimno Chinook granulat – 20 gram, Iunga PL 11% granulat 10 gram
Stabilizacja temperatury na 67ºC. Przetrzymujemy zacier w tym zakresie temperaturowym aż do uzyskania negatywnej próby jodowej (około 75 minut). Następnie podgrzewamy do 76ºC.
Comment
-
-
16# Majówka (koźlak majowy na górnych ? ) 17 BLG 20 l 16.03.2016 r.
słód pilzneński Castle 4 kg
słód monachijski typ II 2,1 kg
18 litrów podgrzane do 64 stopni i dodany słód. Podtrzymywany w temp. 61 stopni przez 30 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 minut. Podgrzanie do 76 – wysładzanie.
Pojedynczy spadek do 58 stopni, podniesiona do 62 stopni.
Chmiele
60 min - 10g Iunga PL 11 %
35 min - 10g Iunga PL 11%
10 min – 20g Dana SVN 7,9%
Drożdże
Danstar Nottingham - Ale Yeast
Comment
-
-
17# Mały RISek 21 BLG 17 l 31.10.2016 r.
Pale Ale Strzegom 5 kg
Monachijski typ II 16-24 – 2,7 kg
Caramunich typ II 110-130 – 0,2 kg
Caraaroma 300-400 Weyerman 0,06 kg
Pszenica prażona 1000 EBC Strzegom – 0,2 kg
Carafa typ I 800-1000 EBC Weyerman – 0,2 kg
Jęczmień Palony 1100 EBC Strzegom – 0,2kg
21 litrów wody. Podtrzymywany w temp. 65stopni przez 35 minut. Podniesienie temperatury do 71 stopni. Przetrzymane 25 minut. Podgrzanie do 76 – wysładzanie.
Chmielenie
60’ Chinook US 2014 – 12,7% - 30 gram
60’ Iunga PL 2014 11% – 30 gram
60’ Aramis FR 2013 – 6,3 % - 25 gram
30’ Bramling Cross UK 2014 – 5% - 38 gram
Drożdże:
Mauribrew Ale Y514 – niestety tylko jedna paczki.
Od dłuższego czasu warka nie chce zejść poniżej 9 BLG. Przelana na cichą 29.11.2016 r.(czyli po miesiącu, więc na cichej poleży już ok.1 tygodnia 2-3 dni klarowania i będzie butelkowana).
Butelkowane 8.12.2016r. dodane ok.45 gram (butelkowane przy temp. Ok. 11 C).
18.12.2016 r. jest dobrze więcej nie otwieram, ale jak na świeże piwko aromaty super. Postaram się już nie próbować i chowam do piwniczki na parę miesięcy.Last edited by Konrad_; 2017-03-17, 12:33.
Comment
-
-
Druga warka z reszty wysłodzin.
18# Czarna jedenastka Dry Stout 11 BLG 17 l 31.10.2016 r.
chmiele:
60’ Iunga PL 2014 11% – 30 gram
60’ Dana SVN 2013 - 50 g szyszka 7,9% aa – 13 gram
30’ Dana SVN 2013 - 50 g szyszka 7,9% aa – 12 gram
drożdże Safbrew s-33
Zabutelkowane 18.11.2016r. Odfermentowanie zaszło do ok.2-3BLG. Dodane ok.95 gram glukozy. Chyba zbyt dużo… oby nie było granatów… wyszło ok. 30 butelek. Czyli 3,1 grama na butelkę.
Comment
-
Comment