Skład:
1. Słód pilzeński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,1 kg
2. Słód wiedeński 6-12 EBC Steinbach 0,5 kg
3. Słód monachijski Typ II 16-24 EBC Strzegom 0,3 kg
4. Słó Caramunich Typ I 80-100 EBC Weyermann 0,1 kg
5. Chmiel Mosaic US granulat 12% AA 2014 50 g
6. Chmiel Green Bullet NZ granulat 25 g
7. Chmiel Centennial US granulat 15 g
8. Chmiel Zeus US Granulat 10 g
9. Mech irlandzki 5 g
10. Dry-97 American West Coast ważne do 04.2016 11,5 g
Zacieranie
1. Ilość wody do zacierania 10l
2. 56°C 10 min
3. 69°C 90 min
4. wygrzew 75°C
5. wysładzanie - 5-6l wody
Warzenie - 60 min
1. Zeus - 10g 1 min
2. Green Bullet - 25g 40 min
3. Uwodniony Mech irlandzki - 5g 45 min
4. Mosaic - 10g 55 min
5. Centennial - 15g 59 min
Pomiary
1. BLG początkowe 17,5
2. Dodanie wody do właściwego BLG 0,6l
3. BLG przed zadaniem drożdzy 16
4. Temperatura zadania drożdzy 26°C
Fermentacja i Butelkowanie
1. czas trwania burzliwej 8 dni
2. czas trwania cichej 12 dni
3. dodatki na cichej - na 6 ostatnich dni 50g Mosaic 50g
4. BLG przy przelewie na cichą 2
6. ilosć wody 0,4l
7. ilość cukru / glukozy itp.. 54 g
Skład:
1. Słód pilzeński - Strzegom 2,5 kg
2. Słód Weyermann Abbey 0,3 kg
3. Słód karmelowy 150 - Strzegom 0,1 kg
4. Słód Weyermann Caramunich II 0,1 kg
5. Słód Weyermann Caraaroma 0,1 kg
6. Cukier kandyzowany brązowy 250g
7. Chmiel Marynka granulat 15g
8. Chmiel Styrian Golding granulat 15g
9. Drożdże US-05 11,5g
Zacieranie
1. Ilość wody do zacierania 7,5l
2. 63°C 30 min
3. 73°C 35 min
4. wygrzew 78°C
5. wysładzanie - 6l wody
Warzenie - 70 min
1. 15g Marynka 1 min
2. 250g cukier kandyzowany brązowy 45 min
3. 7g Styrian Golding Celeia 60 min
4. 8g Styrian Golding Celeia 70 min
Pomiary
1. BLG początkowe 22
2. Dodanie wody do właściwego BLG 1,9l
3. BLG przed zadaniem drożdzy 17
4. Temperatura zadania drożdzy 27°C
Fermentacja i Butelkowanie
1. czas trwania burzliwej 9 dni
2. czas trwania cichej 19 dni
3. dodatki na cichej n/a
4. BLG przy przelewie na cichą 3
6. ilosć wody 0,55l
7. ilość cukru / glukozy itp.. 70g
Skład:
1. Słód Pale ale Weyermann 3,2 kg
2. płatki owsiane 0,5 kg
3. słód Caraaroma 0,3 kg
4. palony jęczmień 0,3 kg
5. słód Carafa Special Typ I 0,2 kg
6. Chmiel East Kent Goldings (UK) granulat zb.2014 AA 5,7% ważne do 06.2017 30g
7. Safale S-04 ważne do 03.2017 11,5 g
Zacieranie
1. Ilość wody do zacierania 15l
2. 67-68°C 60 min
3. po 60 min dodane Caraaroma i palony jęczmień 30 min
4. wygrzew 77°C
5. wysładzanie - 10l wody
Warzenie - 70 min
1. 15g East Kent Goldings 5 min
2. 15g East Kent Goldings 60 min
Pomiary
1. BLG początkowe 14
2. Dodanie wody do właściwego BLG 0,7
3. BLG przed zadaniem drożdzy 13
4. Temperatura zadania drożdzy 28°C
Fermentacja i Butelkowanie
1. czas trwania burzliwej 9 dni
2. temperatura burzliwej 21°C
3. BLG przy przelewie na cichą 4,5
4. dodatki na cichej brak
5. czas trwania cichej 16 dni
6. data butelkowania - 30.12.2015
7. BLG przy butelkowaniu 4
8. ilosć wody 0,54l
9. ilość cukru / glukozy itp. 42
Skład:
1. Słód Pale ale Weyermann 3,2 kg
2. płatki owsiane 0,5 kg
3. słód Caraaroma 0,3 kg
4. palony jęczmień 0,3 kg
5. słód Carafa Special Typ I 0,2 kg
6. Chmiel East Kent Goldings (UK) granulat zb.2014 AA 5,7% ważne do 06.2017 30g
7. Chmiel Centennial US 2014 - granulat 8,5% AA 15g
8. Safale S-04 ważne do 03.2017 11,5 g
Zacieranie
1. Ilość wody do zacierania 15l
2. 67-68°C 60 min
3. po 60 min dodane Caraaroma i palony jęczmień 30 min
4. wygrzew 77°C
5. wysładzanie - 10l wody
Warzenie - 70 min
1. 15g East Kent Goldings 5 min
2. 15g East Kent Goldings 60 min
Pomiary
1. BLG początkowe 14
2. Dodanie wody do właściwego BLG 0,35l
3. BLG przed zadaniem drożdzy 13
4. Temperatura zadania drożdzy 28°C
Fermentacja i Butelkowanie
1. czas trwania burzliwej 9 dni
2. temperatura burzliwej 21°C
3. BLG przy przelewie na cichą 4
4. dodatki na cichej - Centennial 15g 15g
5. czas trwania cichej 16 dni
6. data butelkowania 30.12.2015
6. BLG przy butelkowaniu 3,5
7. ilosć wody 0,26l
8. ilość cukru / glukozy itp. 21g
Skład:
1. Słód pilzeński - Strzegom 2,3 kg
2. Słód pszeniczny - Strzegom 0,3 kg
3. Słód monachijski Typ I - Strzegom 0,3 kg
4. Słód zakwaszający - barwa 3-7 EBC pH 3,4-3,6 Weyermann 0,1 kg
5. Chmiel Perle (DE) AA 7,5% granulat zbiór 2014 10 g
6. Chmiel Fuggle (UK) AA 4,9% granulat 10 g
7. Safbrew S-33 ważne do 01.2017 11,5 g
Zacieranie
1. Ilość wody do zacierania 10l
2. 63°C 60 min
3. 68°C 30 min
4. 74°C 5 min
4. wygrzew 78°C
5. wysładzanie - 6l wody
Warzenie - 90 min
1. 20g fuggle 75 min
2. 20g perle 75 min
Pomiary
1. BLG początkowe 18
2. Dodanie wody do właściwego BLG 0,95l
3. BLG przed zadaniem drożdzy 16
4. Temperatura zadania drożdzy 29°C
Fermentacja i Butelkowanie
1. czas trwania burzliwej 7 dni
2. temperatura burzliwej 21°C
3. BLG przy przelewie na cichą 6
4. dodatki na cichej brak
5. czas trwania cichej 18 dni
6. data butelkowania - 30.12.2015
6. BLG przy butelkowaniu 3,2
7. ilosć wody 0,4l
8. ilość cukru / glukozy itp. 45g
Skład:
1. Słód pilzeński - Strzegom barwa 3,2-4,5 EBC 1,8 kg
2. Słód pszeniczny - Strzegom barwa 3,0-6,0 EBC 2,6 kg
3. Chmiel Hallertau Spalt Select (DE) granulat AA 4,2% 20 g
4. Chmiel Fantasia (DE) granulat AA 4,3% 20 g
5. Safbrew WB-06 ważne do 02.2017 11,5 g
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 49°C 15l
2. cel 46°C - osiągnięto 47°C 10 min
3. cel 53°C - osiągnięto 53,5°C 15 min
4. cel 63°C - osiągnięto 63,4°C 30 min
5. cel 73°C - osiągnięto 73,5°C 10 min
6. wygrzew 78°C
7. wysładzanie - 9-10l wody
Warzenie - 70 min:
1. po 10g Spalt i Fantasia 45 min
2. po 10g Spalt i Fantasia 66 min
Pomiary:
1. BLG początkowe 14
2. Dodanie wody do właściwego BLG 1l.
3. BLG przed zadaniem drożdzy 12
4. Temperatura zadania drożdzy 26°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej 24 dni
2. temperatura burzliwej 17-19
3. BLG przy przelewie na cichą nd
4. dodatki na cichej nd
5. czas trwania cichej nd
6. data butelkowania - 29.01.2016
7. BLG przy butelkowaniu 3
8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,7
9. ilosć wody 732g
10. ilość glukozy itp. 53g
11. ilość glukozy/butelkę 3,5g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 4,6
Skład:
1. Słód pilzeński - Strzegom barwa 3,2-4,5 EBC 1,8 kg
2. Słód pszeniczny - Strzegom barwa 3,0-6,0 EBC 2,6 kg
3. Chmiel Hallertau Spalt Select (DE) granulat AA 4,2% 20 g
4. Chmiel Fantasia (DE) granulat AA 4,3% 20 g
5. FM41 Gwoździe i banany ważne do 22.02.16 bez startera 11,5 g
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 49°C 15l
2. cel 46°C - osiągnięto 47°C 10 min
3. cel 53°C - osiągnięto 53,5°C 15 min
4. cel 63°C - osiągnięto 63,4°C 30 min
5. cel 73°C - osiągnięto 73,5°C 10 min
6. wygrzew 78°C
7. wysładzanie - 9-10l wody
Warzenie - 70 min:
1. po 10g Spalt i Fantasia 45 min
2. po 10g Spalt i Fantasia 66 min
Pomiary:
1. BLG początkowe 14
2. Dodanie wody do właściwego BLG 1,25l
3. BLG przed zadaniem drożdzy 12
4. Temperatura zadania drożdzy 28°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej 24 dni
2. temperatura burzliwej 17-19
3. BLG przy przelewie na cichą nd
4. dodatki na cichej nd
5. czas trwania cichej nd
6. data butelkowania - 29.01.2016
7. BLG przy butelkowaniu 4
8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,7
9. ilosć wody 1l
10. ilość cukru 67g
11. ilość cukru/butelkę 3,5g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 4,1
Skład:
1. Słód pilzeński klepiskowy - Bruntal barwa 3-4,5 EBC 3,5 kg
2. Słód żytni - Weyermann barwa 3,0-8,0 EBC 1,5 kg
3. Słód karmelowy jasny - Bruntal barwa 120-180 EBC 0,5 kg
4. Chmiel Citra (USA) granulat AA 13,5% zbiór 2014 125 g
5. Chmiel Cascade (USA) granulat AA 6,7% zbiór 2014 30g
6. Glukoza krystaliczna 70g
7. FM11 Wichrowe Wzgórza ważne do 17.01.16 z starterem 1l
Zacieranie
1. Woda do zacierania - 69°C 20l
2. cel 67°C - osiągnięto 67,1°C 65 min
3. cel 72°C - osiągnięto 72,5°C 12 min
4. wygrzew 77°C
5. first wort hopping - Citra 30g
6. wysładzanie - 10l wody - trudne!!!
Warzenie - 60 min
1. Citra - 25g 45 min
2. Cascade - 30g 50 min
3. Citra - 25g 55 min
Pomiary
1. BLG początkowe 17
2. Dodanie wody do właściwego BLG 0
3. BLG przed zadaniem drożdzy 17
4. Temperatura zadania drożdzy - 16.01.2015 23°C
Fermentacja i Butelkowanie
1. czas trwania burzliwej 15 dni
2. temperatura burzliwej 21-22°C
3. BLG przy przelewie na cichą 5,5
4. dodatki na cichej - Citra 2016-02-04 45g
5. żelatyna - 2016-02-10
6. czas trwania cichej 18 dni
7. data butelkowania - 2016-02-17
8. BLG przy butelkowaniu 4,5
9. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,4
10. ilosć wody 0,97l
11. ilość cukru / glukozy itp. 105g
12. ilość cukru/butelkę 3g
13. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 6,4
Skład:
1. Słód pilzeński - Soufflet barwa 2,8-4,2 EBC 1,2 kg
2. Słód pszeniczny - Utovel barwa 3,4 EBC 2,95 kg
3. Słód monachijski 19 EBC Utovel 1,2 kg
4. Karmelowy jasny-Strzegom 80-150 EBC 0,5 kg
5. Karmelowy ciemny - Strzegom 540-850 EBC 0,2 kg
6. Chmiel Lubelski (PL) 2015 granulat AA 3,6% 40 g
7. Chmiel Zeus (US) 2014 granulat AA 16,1% 10 g
8. FM41 Gwoździe i banany odzyskane z #7B (2-dniowe) 200ml
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 47,5°C 15l
2. cel 44-45°C - osiągnięto 45-46°C 20 min
3. czas dogrzewania do 67°C 42 min
4. 67°C 50 min
5. czas dogrzewania do 75,6°C 15 min
6. wygrzew 75,6°C
7. wysładzanie - 12-14l wody
8. Ilość brzeczki przed warzeniem 22,5l
Warzenie - 60 min:
1. Chmiel lubelski i Zeus wrzucam na początku wrzenia 60 min
2. Ilość warki po warzeniu 18,5l
Pomiary:
1. BLG początkowe 19
2. Dodanie wody do właściwego BLG 3,5l
3. BLG przed zadaniem drożdzy 15,5
4. Temperatura zadania drożdzy 23,5°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej 17 dni
2. temperatura burzliwej 21-22°C
3. BLG przy przelewie na cichą 4
4. dodatki na cichej nd
5. czas trwania cichej 22 dni
6. data butelkowania - 2016-03-11
7. BLG przy butelkowaniu 4
8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,4
9. ilosć wody 1,3l
10. ilość cukru 130g
11. ilość cukru/butelkę 3g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 5,9
Skład:
1. Słód pale ale barwa 5,5-7,5 EBC Strzegom 5 kg
2. Słód Monachijski typ I - barwa 12-15 EBC Strzegom 1 kg
3. Słód karmelowy 30-40 EBC Strzegom 0,25kg
4. Chmiel Amarillo (USA) 2014 granulat AA 9,2% 50 g
5. Chmiel Cascade (USA) granulat AA 6,8% 50 g
6. Chmiel Willamette (USA) granulat 2014 AA 5,4% 30 g
7. Chmiel Green Bullet (NZ) granulat 2014 AA 12,9% 25 g
8. Chmiel Mosaic US 2014 - granulat 12% AA 25 g
9. M44 US West Coast - Mangrove Jack's - suche 10 g
10. BRY-97 Danstar American West Coast - suche 11 g
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 69°C 18l
2. cel 69°C - osiągnięto 68,5°C zeszło do 61°C 70 min
3. czas dogrzewania do 76°C 14 min
4. cel 76°C - osiągnięto 76°C zeszło do 75°C 10 min
5. wygrzew 78°C
6. wysładzanie - 17-18l wody
7. Ilość brzeczki przed warzeniem - 13BLG 27l
Warzenie - 70 min:
1. Chmiel Green Bullett 60 min
2. Chmiel Amarillo - 25g 50 min
3. Chmiel Wilamette - 30g 25 min
4. Chmiel Cascade - 25g 20 min
5. Mech irlandzki - 5g uwodniony 15 min
6. Chmiel Cascade - 25g 10 min
7. Chmiel Amarillo - 25g 1 min
8. Ilość warki po warzeniu 21,5
Pomiary:
1. BLG początkowe 17,5
2. Dodanie wody do właściwego BLG 3l
3. BLG przed zadaniem drożdzy 15
4. Temperatura zadania drożdzy - M44 - nie ruszyły 27°C
5. Zadanie ponowne drożdzy - 24.04 - Danstar 20°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej 15 dni
2. temperatura burzliwej 19-20°C
4. dodatki - Mosaic 25g - 5 ostatnich dni 5 dni
6. data butelkowania - 2016-05-13
7. BLG przy butelkowaniu 2
8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,3
9. ilosć wody 1,3l
10. ilość cukru 130g
11. ilość cukru/butelkę 2,7g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 6,7
Skład:
1. Słód pszeniczny 2,5 kg
2. Słód pilzeński 1,5 kg
3. Słód karmelowy jasny 0,2 kg
4. Chmiel Lubelski granulat 20 g
5. FM41 Gwoździe i banany bez startera 1op.
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 48°C 12l
2. cel 46°C - osiągnięto 48°C 15 min
3. czas do osiągnięcia temp. 63°C 14 min
4. cel 63°C - osiągnięto 63°C 25 min
5. czas do osiągnięcia temp. 72°C 12 min
6. cel 72°C - osiągnięto 72°C 40 min
7. czas do osiągnięcia temp. 78°C 6 min
8. wygrzew 78°C
9. wysładzanie - 15l wody
Warzenie - 60 min:
1. Chmiel Lubelski 60 min
Pomiary:
1. BLG początkowe 13,5
2. Dodanie wody do właściwego BLG 2l.
3. BLG przed zadaniem drożdzy 12
4. Temperatura zadania drożdzy 22°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej 16 dni
2. temperatura burzliwej 21-22
3. BLG przy przelewie na cichą nd
4. dodatki na cichej nd
5. czas trwania cichej nd
6. data butelkowania - 2016-06-10
7. BLG przy butelkowaniu 4
8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,7
9. ilosć wody 2,15l
10. ilość glukozy itp. 145g
11. ilość glukozy/butelkę 3,6g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 4,1
Skład:
1. Słód wędzony Bestmalz 1,3 kg
2. Słód Pszeniczny 0,8 kg
3. Słód Pilzeński 0,4 kg
4. Chmiel Lomik granulat 50 g
5. FM51 Grodzie Dębowe bez startera 1op.
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 65°C 12l
2. cel 63°C - osiągnięto 63°C 35 min
3. czas do osiągnięcia temp. 72°C 11 min
4. cel 72°C - osiągnięto 72°C 30 min
5. czas do osiągnięcia temp. 78°C 9 min
6. cel 78°C - osiągnięto 78°C 10 min
8. wygrzew 78°C
9. wysładzanie - 15l wody
Warzenie - 60 min:
1. Chmiel Lomik - 30g 60 min
2. Chmiel Lomik - 20g 20 min
Pomiary:
1. BLG początkowe 8
2. Dodanie wody do właściwego BLG 0,5
3. BLG przed zadaniem drożdzy 7,7
4. Temperatura zadania drożdzy 20°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej - 2016-06-16 22 dni
2. temperatura burzliwej 21-22
3. BLG przy przelewie na cichą 2
4. dodatki na cichej nd
5. czas trwania cichej 8 dni
6. data butelkowania - 2016-06-24
7. BLG przy butelkowaniu 2
8. Pożądany poziom nasycenia v/v nd
9. ilosć wody 2l
10. ilość glukozy itp. 112g
11. ilość glukozy/butelkę 2,8g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 2,9
Comment