#13 Witek 11,5 BLG
2016-07-01
Skład:
1. Słód Pilzeński 2,8-4,2 EBC SOUFFLET 1,7 kg
2. Pszenica 1,7 kg
3. Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
4. Diastatyczny 2,5-4 EBC Castle 0,3 kg
5. Curacao 20 g
6. Kolendra indyjska 15 g
7. Chmiel Lubelski granulat 2015 3,6% aa 25 g
8. FM41 Gwoździe i banany - gęstwa po #11 (2. życie) słoik
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 65°C 14l
2. cel 62°C - osiągnięto 62°C 30 min
3. czas do osiągnięcia temp. 72°C 12 min
4. dodano płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
5. cel 72°C - osiągnięto 72°C 100 min
6. wygrzew 76°C
7. wysładzanie - 16l wody
Warzenie - 60 min:
1. Chmiel Lubelski - 25g 60 min
2. Kolendra i curacao 10 min
Pomiary:
1. BLG początkowe 12,5
2. Dodanie wody do właściwego BLG 1,75
3. BLG przed zadaniem drożdzy 11,5
4. Temperatura zadania drożdzy 22°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej - 2016-07-15 14 dni
2. temperatura burzliwej 18-19
3. BLG przy przelewie na cichą 3,5
4. dodatki na cichej nd
5. czas trwania cichej 6 dni
6. data butelkowania - 2016-07-21
7. BLG przy butelkowaniu 3
8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,5
9. ilosć wody 2l
10. ilość glukozy itp. 140g
11. ilość glukozy/butelkę 3,3g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 4,4
2016-07-01
Skład:
1. Słód Pilzeński 2,8-4,2 EBC SOUFFLET 1,7 kg
2. Pszenica 1,7 kg
3. Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
4. Diastatyczny 2,5-4 EBC Castle 0,3 kg
5. Curacao 20 g
6. Kolendra indyjska 15 g
7. Chmiel Lubelski granulat 2015 3,6% aa 25 g
8. FM41 Gwoździe i banany - gęstwa po #11 (2. życie) słoik
Zacieranie:
1. Woda do zacierania - 65°C 14l
2. cel 62°C - osiągnięto 62°C 30 min
3. czas do osiągnięcia temp. 72°C 12 min
4. dodano płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
5. cel 72°C - osiągnięto 72°C 100 min
6. wygrzew 76°C
7. wysładzanie - 16l wody
Warzenie - 60 min:
1. Chmiel Lubelski - 25g 60 min
2. Kolendra i curacao 10 min
Pomiary:
1. BLG początkowe 12,5
2. Dodanie wody do właściwego BLG 1,75
3. BLG przed zadaniem drożdzy 11,5
4. Temperatura zadania drożdzy 22°C
Fermentacja i Butelkowanie:
1. czas trwania burzliwej - 2016-07-15 14 dni
2. temperatura burzliwej 18-19
3. BLG przy przelewie na cichą 3,5
4. dodatki na cichej nd
5. czas trwania cichej 6 dni
6. data butelkowania - 2016-07-21
7. BLG przy butelkowaniu 3
8. Pożądany poziom nasycenia v/v 2,5
9. ilosć wody 2l
10. ilość glukozy itp. 140g
11. ilość glukozy/butelkę 3,3g
12. Wyliczona zawartość alkoholu [%] 4,4
Comment