Cześć,
Mam pytanie odnośnie dolnej fermentacji: Trzy tygodnie temu wstawiłem na fermentacje lagera, dość mocnego bo 17blg. Zadałem drożdże Saflager W 34/70. Piwo ma 12-15C czyli teoretycznie idealnie i dziś sprawdziłem co się dzieje z fermentacją i z przykrością muszę stwierdzić, że blg spadło o 1blg pojawiła się nieśmiała biała piana i to wszystko. Drożdże zadawałem w temperaturze 15C.
Czy to normalne? Jeżeli tak to ile jeszcze powinienem czekać aż fermentacja się skończy?
Jeżeli nie to co powinienem zrobić aby pchnąć fermentację do przodu?
Pozdrawiam,
Kluska
Mam pytanie odnośnie dolnej fermentacji: Trzy tygodnie temu wstawiłem na fermentacje lagera, dość mocnego bo 17blg. Zadałem drożdże Saflager W 34/70. Piwo ma 12-15C czyli teoretycznie idealnie i dziś sprawdziłem co się dzieje z fermentacją i z przykrością muszę stwierdzić, że blg spadło o 1blg pojawiła się nieśmiała biała piana i to wszystko. Drożdże zadawałem w temperaturze 15C.
Czy to normalne? Jeżeli tak to ile jeszcze powinienem czekać aż fermentacja się skończy?
Jeżeli nie to co powinienem zrobić aby pchnąć fermentację do przodu?
Pozdrawiam,
Kluska
Comment