Dolna fermentacja - ile lat?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    #1

    Dolna fermentacja - ile lat?

    Cześć,

    Mam pytanie odnośnie dolnej fermentacji: Trzy tygodnie temu wstawiłem na fermentacje lagera, dość mocnego bo 17blg. Zadałem drożdże Saflager W 34/70. Piwo ma 12-15C czyli teoretycznie idealnie i dziś sprawdziłem co się dzieje z fermentacją i z przykrością muszę stwierdzić, że blg spadło o 1blg pojawiła się nieśmiała biała piana i to wszystko. Drożdże zadawałem w temperaturze 15C.

    Czy to normalne? Jeżeli tak to ile jeszcze powinienem czekać aż fermentacja się skończy?

    Jeżeli nie to co powinienem zrobić aby pchnąć fermentację do przodu?

    Pozdrawiam,
    Kluska
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    #2
    Wrzucam zdjęcie.
    Attached Files

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      Przez 3 tyg spadło o 1 blg?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2485

        #4
        Czyli w ogóle nie ruszyło. Coś musiało być nie tak z drożdżami.

        Comment

        • Kluska28
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.12
          • 19

          #5
          To co powinienem teraz zrobić? Przed chwilą mierzyłem temperaturę i było 12,5C co oznacza, że to piwo leży w 10-12,5C ponieważ co 12h wymieniam 4 butelki 1,5l z lodem a wstawiałem wczoraj o 22:00. Nadal jest to temperatura w której te drożdże powinny pracować. Do tego piwa wrzuciłem 2 saszetki drożdży. Czy lepiej jest:

          1. Trochę podnieść temperaturę używając 3 butelek 1,5l w okolica 14-15C
          2. Zadać jeszcze jedną saszetkę drożdży?
          3. Podnieść temperaturę i zadać drożdże górnej (np.: Danstar Nottingham) - tej ostatniej opcji najbardziej bym nie chciał

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Pobierz próbkę piwa i skosztuj, jeśli nie jest zepsute to nic nie rób.
            W/g fotki fermentacja ruszyła na dobre.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Kluska28
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.12
              • 19

              #7
              Ok. Spróbowałem i nie jest zepsuty. No to czekam. Napiszę za tydzień. Dzięki za pomoc.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 16:59
              • darekd
                Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                darekd
                Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                2024-07-21, 23:26
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • darekd
                Lubrow, Arct Ipa
                darekd
                Cold IPA czyli dolna fermentacja

                15% ekstr.
                5,2% alk.

                Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

                Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
                ...
                2024-09-18, 19:28
              • darekd
                Nepomucen, Crazy Lines #40 Iceberg
                darekd
                Cold IPA czyli dolna fermentacja

                5,3%

                Chmiele: Citra i El Dorado

                Aromat - nieprzesadnie intensywny z żywicznością i owocami tropikalnymi, ciut cytrusów
                Piana - wysoka, niezbyt trwała
                Barwa - słomkowa, klarowna
                Smak - bardzo lekka...
                2024-03-12, 19:12
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...