Witajcie
Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji zrobiłem w 70. Wysładzanie zakończyłem gdy brzeczka miała 4 BLG. Na początku gotowania BLG wynosiło 11, po godzinie gotowania podczas zlewania brzeczki z garnka do fermentora BLG wysnosiło 15 przy ok 19 litrach ( wg instrukcji powinno być 12 BLG przy 20l).
Czy ta różnica wynika z nadmiernego odparowania podczas gotowania? Obecnie pierwsza warka chłodzi się na balkonie szczelnie zamknięta
Pozdrawiam Dawid
Po miesiącach studiowania internetów i zdobywania wiedzy dzisiaj popełniłem pierwsza warkę od razu z zacieraniem, do gara poleciało Pale Ale 12 załączone do zestawu startowego z CP. Oczywiście nie wszystko poszło tak jak pewnie powinno tzn. zacieranie zamiast w 68C z instrukcji zrobiłem w 70. Wysładzanie zakończyłem gdy brzeczka miała 4 BLG. Na początku gotowania BLG wynosiło 11, po godzinie gotowania podczas zlewania brzeczki z garnka do fermentora BLG wysnosiło 15 przy ok 19 litrach ( wg instrukcji powinno być 12 BLG przy 20l).
Czy ta różnica wynika z nadmiernego odparowania podczas gotowania? Obecnie pierwsza warka chłodzi się na balkonie szczelnie zamknięta
Pozdrawiam Dawid
Comment