"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

    ! RING !

    #94 vs #95

    Pacific Gem w zapachu mocno czekoladowy, czarna porzeczka, owocowo i słodko. Z czasem cytrusy, ale przygaszone, tudzież korzenność. Nuta dolna zdecydowanie czekoladowa.

    Cascade bardzo mocno porzeczkowy, za to nie ma czekolady, jest mango, papaja. Zapach mało korzenny, mocno owocowy. Nuta dolna znowu porzeczka

    W aromacie zwycięstwo Pacific Gem

    Pacific Gem w smaku sosnowo-porzeczkowo-czekoladowy, ładnie się to układa. Goryczka lekka, przyjemna

    Cascade w smaku bardzo owocowy, odrobina czekolady, goryczka większa, ale nadal dość przyjemna, aczkolwiek

    W smaku remis, ale w temacie goryczki jednak Pacific Gem

    Alkohol niewyczuwalny w obu, wysycenie ok, duża pijalność-większa w Pacific Gem, oba wyraźnie amerykańskie, aromaty palone w rejestrach czekoladowych, dużo ciekawsze piwko to Pacific Gem.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • Joosto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.12
      • 263

      #99 Wiśnia American Wheat

      Dzięki Petitpierre za ocenę. Miałem przy chmieleniu obawy, że Pacific Gem da wrażenie ściągającej goryczki, ale nie wyszło tak strasznie.

      Robota z dzisiaj to warka 99:

      Pszeniczny Viking 2100g
      CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 1000g
      Wędzony wiśnią Viking 1000g

      12l wody + 5g gipsu + 2g chlorku wapnia

      53st.C/10min
      68-66st.C/60min
      72st.C/10min
      -> 74st.C

      Taurus 13% 7g/FWH
      Pekko 17,5% 10g/10min
      Zeus 14,4% 10g/10min
      Chłodzenie
      Pekko i Zeus po 20g hopstand 20min / 70st.C
      + szyszka Rohatyński 7g i szyszka Tomyski 14g

      Mam świadomość, że amerykańce zupełnie przykryją szyszkę, ale nie miałem pomysłu jak inaczej zużyć tak mikrosymboliczne ilości chmielu. Inna sprawa ma się z szyszką Klon CZ/C6, gdzie mam jej ok. 30g i przyszłościowo spróbuję wydobyć aromat na jakimś lekkim jasnym.

      Danstar Nothingham suchary popędzone na starterze

      21L, Blg 10,5 , IBU z wyliczanki 23

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2566

        Reasumując, oba piwka naprawdę bardzo dobre, smaczniejsze od tego, czym szermują współcześnie pod nazwą "Cascadian Dark Ale."
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • Joosto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.12
          • 263

          #97 Oddzielone dzisiaj od zestu, owoców i drożdży. Jest rześko i uroczo jak w lekkim witbierze a przecież to "szesnastka". Cold crush i w butelki.

          #99 Już daje oznaki życia. Drożdże balonują z dna do góry.

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #100 Brown Ale

            Zasyp:

            MepAle Malteurope 5EBC 4000g

            Brown Crisp 120-150EBC 300g

            Czekoladowy Castle 900 EBC 90g

            Zacieranie:

            15 litrów wody

            52°C - 10min

            66-65°C - 60min

            72°C - 10min

            74°C

            Wysładzanie:

            15L wody 78°C.

            Vorlauf – 4litry

            Chmielenie:

            Bramling Cross 7,5% 20g/MH

            Bramling Cross 7,5% 30g/60min

            Czas gotowania: 90min

            Mech irlandzki uwodniony 5g /10min




            Drożdże: Wyeast 1098 British Ale nr.serii 11091018, bujane na starterze 16h

            Końcówka słodu z worka MepAle jakaś trefna. Sporo nieodkiełkowanego ziarna.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              Vorlauf – 4litry

              ?????
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Joosto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.12
                • 263

                Najmocniej przepraszam. Po naszemu - zawracanie mętnego filtratu. Tak- 4 litry.
                Odpowiedziałem na dwa znaki zapytania. Na resztę nie potrafię Fido

                Comment

                • Joosto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2015.12
                  • 263

                  #98 Zlane do butelek. Z czerwonym ma niewiele wspólnego, przez słód Brown pewnie. Bez mięty bo nie warto, mięta poczeka na lepsze. Blg 3,5 , więc jak na Irlandzkich ciemnościach to mocno odfermentowane.

                  Wcześniej poczynione lekkie Berliner Weisse

                  #101 Beliner Weisse z owocami 5°Blg

                  14.10.2018



                  Parametry:

                  Gęstość początkowa: 5°Blg (mierzona już po 27 godzinnym działaniu L. plantarum)

                  Goryczka: ok. 6 IBU

                  Barwa: ok. ? EBC

                  Gęstość końcowa: ?Blg

                  Alkohol: ?%

                  Nagazowanie: ? v/v



                  Zasyp:

                  Chateau Pilsen Castle Malting 3-3.5EBC 1400g

                  Wheat Bestmaltz 3.5-6EBC 1400g

                  Zacieranie:

                  8 litrów wody

                  63-62°C - 15min

                  71-70°C - 60min

                  72°C - 5min

                  74°C

                  Wysładzanie:

                  15L wody 78°C.

                  Vorlauf – 5 litrów

                  Chmielenie:

                  Hallertauer Blanc 8.9 % - 6g/60min.

                  Czas gotowania: 60min

                  Drożdże: planowane – Safale US-05 nr.serii 01 2021 - rehydratyzowane

                  Fermentacja:

                  Fermentacja burzliwa : Po napowietrzeniu wiertarką i dodaniu drożdży ( 18°C) poszło na balkon - 11°C. Potem stopniowe podnoszenie temperatury.

                  6 dni/14-15°C

                  od 7 dnia/ 17°C



                  Dodatki:

                  Owoce mrożone : mieszanka czerwonych i czarnych porzeczek, maliny, jagody, jeżyny.

                  Notatki:

                  14.10.2018 Po wysładzaniu gotowanie 15min, chłodzenie do 40st. C. Dodana zawartość 15 kapsułek Sanprobi IBS (L. plantarum). Ogrzewanie kocem elektrycznym 35-37 st.C od godz. 15.00, przyjmując, że koc osiąga temp. roboczą w 30 min.

                  15.10.2018 Zakwaszanie zajęło w sumie 27h/temp. 34°C. Kwaśność fajna, lekka, nie wykrzywia twarzoczaszki.

                  22.10.2018 Dodane 2kg mrożonych owoców.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X