"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #76
    #39

    Udało się uzyskać 19 litrów o Blg 17,5. Po korekcie wodą 21l/16Blg

    Gęstwa Safale US-05

    Comment

    • toh11
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2016.03
      • 87

      #77
      no, trochę długo wysładzałeś. Za drobno ześrutowałeś słody ?

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toh11 Wyświetlenie odpowiedzi
        no, trochę długo wysładzałeś. Za drobno ześrutowałeś słody ?
        Słody miałem zamówione z opcją śrutowania. No cóż, trzeba radzić sobie z tym co się ma

        Comment

        • Joosto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.12
          • 263

          #79
          #40 Prawie jak California Common

          Warką 40 zamykam ten rok.
          Zasyp:
          Strzegom Pale Ale 1,45kg
          Strzegom Pilzeński 3,0kg
          Cara Ruby 0,2kg
          Strzegom czekoladowy jasny 0,1kg

          Zacieranie:
          54-52st. C/10min
          67-65st. C/60min
          -> 76st. C
          czekoladowy jasny dodany do wiaderka filtracyjnego

          Filtracja sprawniejsza niż ostatnio 2x 5l + 4l (blg zeszło do 2) w 45min.

          Chmielenie:
          Oktawia 7,8% 20g/ FWH
          Oktawia 7,8% 20g/ 40min
          Oktawia 7,8% 10g/ 30min

          Drożdże: Saflager S-23

          Planowane :Blg 13, IBU 39, SRM 11

          Wszystkim Wam Wesołych Świąt i pomyślności w Nowym Roku !
          Last edited by Joosto; 2016-12-25, 19:23.

          Comment

          • toh11
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2016.03
            • 87

            #80
            Wszystkiego najlepszego i samych wygranych konkursów piwowarskich w 2017 rok !

            Comment

            • Joosto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.12
              • 263

              #81
              Dziękuję. Chyba jednak jestem taki średnio konkursowy

              Z chmielin odzyskałem około litra brzeczki , łącznie wyszło 19 litrów o Blg 15, korekta wodą do Blg 13, drożdże zrehydratyzowane i przenoszę do 16 stopni.

              Comment

              • Joosto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.12
                • 263

                #82
                #36

                Iunga IPA
                Dzisiaj butelkowane. Blg ustabilizowało się na poziomie 5.
                Chmielenie na zimno Iungą, 4 dni przed rozlewem.
                Z efektów jestem totalnie niezadowolony. Granulat umieściłem w pończosze z obciążnikami, zostawiając jednakże miejsce na rozluźnienie granulatu. I tu niestety przykra niespodzianka...granulat w zasadzie pozostał granulatem, zatrzymując większość "ananasowego" aromatu.
                Poprzednio ( w innych warkach) rozsypywałem granulat po powierzchni brzeczki, ale potem walczyłem z chmielinami, które nie opadły na dno fermentatora.
                Chyba nie uniknę sytuacji z przelewaniem piwa do wiaderka z filtratorem z oplotu na czas chmielenia na zimno.

                Comment

                • Joosto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2015.12
                  • 263

                  #83
                  #37 Irish Red Ale

                  Wczoraj 06.01.16 zabutelkowana IRA. Wyszło 44 butelki 0.5 l. Piwo wyszło bardzo klarowne, wytrawne, blg zeszło do 2,5.
                  Do 20 butelek dodałem 3 ml ekstraktu Mentha piperita Grapefriut (mięta grejpfrutowa) autorstwa Petitpierre, do pozostałych 20 - 6ml. Ostatnie 4 butelki to "próba zerowa". Refermentacja cukrem białym.

                  Comment

                  • Joosto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.12
                    • 263

                    #84
                    #34 Pale Ale

                    Degustacja: Piana drobnopęcherzykowa, długo się utrzymuje, oblepia szkło.
                    Zapach lekko drożdżowy/kwaskowaty, delikatne cytrusy, kwaśna truskawka. Kolor jak dla amber-lecz lekko mętny. Goryczka zbalansowana, nie wyszło tak słodkie jak się spodziewałem, ale jednak trochę zalegającej goryczy zostaje.

                    (taki ze mnie sensoryk jak z koziej d..y trąbka - niemniej staram się jak mogę)

                    Comment

                    • Joosto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2015.12
                      • 263

                      #85
                      #35 Iunga

                      Gushing ! Więc nie ma o czym pisać, choć po przelaniu do szklanki piana jak marzenie (trwała , drobna, do samego końca). Bąbelki gazu poderwały cały osad- syf i kiła.

                      Comment

                      • Joosto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2015.12
                        • 263

                        #86
                        #38 ABA
                        Butelkowanie: 42 butelki 0,5l przy BLG 3,5. Klarowne, kolor ok, balans ok, zapowiada się bardzo dobre piwo.

                        #39 IPA
                        50g Enigmy na zimno - granulat w pończosze potraktowany siłą by nie był już granulatem

                        Comment

                        • Joosto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2015.12
                          • 263

                          #87
                          # 41 SMaSH Red X

                          SMaSH Red X, inspiracja z WarZone na smash właśnie

                          Słód: Red X Bestmalzt 5 kg

                          Zacieranie:
                          zasyp 5kg + 15 l wody + 4g gipsu
                          52 st/10 min
                          68-65/60min ... pH 6
                          72/10min
                          -> 76 mash out

                          Wysładzanie:
                          3x 5 l

                          Chmielenie:
                          FWH/25g Oktawia 7,8% aa
                          0 min/20g Oktawia 7,8% aa
                          w planie na zimno 105 g Oktawia 7,8%aa

                          Mech Irlandzki 2g/5min.

                          Drożdże: gęstwa US-05 150ml

                          Pierwszy raz chłodziłem chłodnicą (samoróbka) z rurki miedzianej fi 8- 8 mb. Przed pierwszym użyciem wymyta i spryskana kwasem octowym. Czas chłodzenia ok. 30 minut -temp. końcowa 24. Fajna sprawa ułatwia życie , zabiera czas

                          Wyszło 22,5 litra o Blg 13

                          Comment

                          • Joosto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2015.12
                            • 263

                            #88
                            #39

                            18.01.17 Dzisiaj IPA zabutelkowana. Z "szesnastki" zeszła do 5. Chmielenie na zimno (chyba 7 dni) przyniosło oczekiwane efekty : jest aromat, jest smak, syfu brak. W zapachu kwiatowo, owoce tropikalne, nawet jakby jabłko. W smaku -na pierwszy strzał po facjacie- grefpfrut i marakuja Jest dobrze ! Potem jest trochę żywicznie. Minusy to zbyt długo pozostająca goryczka, może nawet odrobinę ściągająca. Pozostaje liczyć na to, że jeszcze się ułoży. Tak czy siak, to piwo ma potencjał.
                            41 butelek czeka na nagazowanie

                            Comment

                            • Joosto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2015.12
                              • 263

                              #89
                              #42 "Bamber" AmericanAmberAle

                              BLG początkowe dla stylu przesunięte maksymalnie wysoko, natomiast kolor maksymalnie nisko.

                              Zasyp:
                              Pilzeński Strzegom : 1,98kg
                              Pale Ale Weyermann : 2,0 kg
                              Monachijski ciemny Steinbach : 1,0 kg
                              Karmelowy czerwony Strzegom : 0,5 kg
                              Cara Ruby Castle : 0,2 kg
                              Otręby żytnie 150g

                              17l wody + 4g gips

                              Zacieranie:
                              54 st/5 min
                              68-67 st/60 min ...ph 6
                              72 st/ 5min
                              -> 76st

                              Wysładzanie :
                              3 x 5l

                              Chmielenie:
                              FWH Oktawia 7,8%/ 15g
                              60min. Oktawia 7,8%/10g
                              30min. Oktawia 7,8%/10g
                              5min. Oktawia 7,8 %/ 15g

                              5min. Mech/2g

                              Plan na chmielenie na zimno: Enigma + Mosaic.


                              Drożdże Safale US-05 gęstwa 150 ml II pokolenie

                              Wyszło: 23l o Blg 14
                              Zamiar był na 22litry o Blg 14,7 , IBU 29, SRM 11,2

                              Comment

                              • Joosto
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2015.12
                                • 263

                                #90
                                # 40

                                # 40 Prawie jak California Common

                                Dzisiaj zabutelkowane. Blg zawędrowało na 3. Prawdę powiedziawszy oczekiwałem gorszych efektów ale wyszło na tyle przyjemnie , że wykorzystam gęstwę i zrobię znowu coś "californiapodobnego".
                                Piwo na razie młode, więc trudno oceniać, ale smak słodowy wiodący , potem goryczka - na razie lekko zbyt ostra.
                                Refermentacja w temp. takiej samej jak fermentacja (16)
                                Udało się wypełnić 42 but. 0,5l

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X