"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    "Radmir" Piwniczny

    Witam. Ponoć robienie piw z brew kitów to już warzenie, więc postanowiłem założyć tu wątek. Od stycznowych warek Lagera i IPA trochę się działo, zatem po kolei:

    #1 08.01.2016
    Better Brew Kit- Export Lager 1,8 kg
    Glukoza 1000g
    Drożdże: z zestawu
    Woda słabozmineralizowana fluorkowo-krzemowa
    Blg początkowe: (?)
    Blg końcowe : 2
    Burzliwa i cicha w jednym fermentatorze przez 23 dni. Refermentacja bez przenoszenia do cieplejszego pomieszczenia, dalej pozostaje w 12st. C

    #2 12.01.2016
    Coopers India Pale Ale 1,7kg
    Jasny WES 1,7 kg
    Drożdże :z zestawu
    Woda radonowa
    Blg początkowe : 21
    Blg końcowe: 2,5
    Burzliwa i cicha w jednym fermentatorze, po 15 dniach butelkowanie.

    #3 28.01.2016
    Coopers Pilsener 1,7kg
    Jasny WES 1,7kg
    Drożdże: z zestawu
    Woda Krystalia (sklep)
    Blg początkowe: 16
    Po 10 dniach, zlany na cichą ( blg 4)

    #4 29.01.2016
    Coopers Real Ale 1,7 kg
    Jasny WES 1,7kg
    Drożdże: z zestawu
    Woda Krystalia
    Blg początkowe 16
    Blg końcowe 2
    Po 8 dniach poszło do butelek.

    #5 01.02.2016
    Jasne lekkie
    Jasny WES 1,7kg
    Demerara Dry 900g
    Drożdże Safale S04
    25g Cascade/60min, 25g Cascade/5min
    Blg początkowe 10,5
    Po tygodniu zlane na cichą (blg 3)
    Bardzo dziękuję Petitpierre za przepis, wsparcie i za kibicowanie przy chmieleniu !

    #6 05.02.2016
    Ciemne lekkie (CP)
    Ciemny WES 1,7kg
    Jasny WES 1,2kg
    Drożdże Danstar Nottingham
    Lubelski 40g
    Kora cynamonu 5g/60min
    Goździki 1g/5min
    Blg początkowe 11
    Pracuje

    #7 06.02.2016
    Jasne lekkie
    Jasny WES 1,7kg
    Demerara Dry 900g
    Safale US-05
    Aramis 25g/60min 25g/20min, Saphir 15g/5min
    Blg początkowe 12
    Pracuje
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #2
    #3,#5,#6,#7

    Pilsener na cichej

    Jasne lekkie z Cascade na cichej

    Ciemne lekkie zlane na cichą ( Blg 3)
    Pomimo niewielkiej (?) ilości cynamonu i goździków to są w zapachu wyczuwalne.
    Mam nadzieję, że aromaty przypraw się trochę "zredukują".

    Jasne lekkie z Aramis'em/Saphir'em dalej pracuje
    Last edited by Joosto; 2016-02-11, 20:50.

    Comment

    • Joosto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.12
      • 263

      #3
      #8 Nadchodzi zniszczenie 12.02.2016

      Jakoś nie specjalnie przypasowały mi granulaty Aramis'a i Saphir'a, więc przyszło je zniszczyć w cywilizowany sposób a już niekoniecznie z cywilizowanym efektem :
      Jasny WES 1,7kg
      Demerara Dry 500g
      Safale S04
      Aramis 20g/60min, Saphir20g/20min i 15g/5min
      Blg początkowe 8,0

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #4
        #8 Zniszczenia ciąg dalszy

        Drożdże zostały zagłodzone. Po 3 dniach burzliwej położyły się na dnie w celu "lulu".
        Jutro przelewam na cichą.

        #3 Pilsener pozostaje na cichej
        #5#6 w zasadzie gotowe do butelek
        #7 zasługuje już na zlanie na cichą

        Comment

        • Glingorth
          Porucznik Browarny Tester
          • 2014.04
          • 283

          #5
          Niezłe tempo Ile czasu zajmuje Ci robota z jednym Brewkitem? I

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #6
            Nie za bardzo rozumiem pytanie, ale postaram się odpowiedzieć jak potrafię.
            Pierwsze 4 warki poszły z gotowców. Potem to ekstrakty + chmielenie.
            #1 Better Brew tylko mocno ogrzałem, poszedł do gara (gorąca woda) + glukoza, studzenie, drożdże i jazda.
            #2#3#4 ogrzanie w puszcze żeby upłynnić, do gara z wodą, gotowanie ok. 30min z ekstraktem, potem do fermentatora, dodanie wody do objętości 23 L, ewentualne ochłodzenie do temp. zadania drożdży. Drożdże uwodnione w 150ml letniej wody (ok. 20 st. C) i wlane do brzeczki.
            Generalnie zrobienie brzeczki z gotowca to (bez pośpiechu) 40-60min.

            Comment

            • buniek80
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.07
              • 12

              #7
              zapewne koledze chodziło o to czy aby nie za krótko trzymasz na burzliwej...

              Comment

              • Glingorth
                Porucznik Browarny Tester
                • 2014.04
                • 283

                #8
                Mówiąc niezłe tempo miałem na myśli częstotliwość warzenia Hmm godzina z hakiem to bardzo szybko, zastanawiam się czy nie kupić sobie gotowca, bo gdy na weekend brakuje mi tych 6-7 godzin warzenia to sobie odpuszczam, a taki ekstrakt z chmieleniem wiele by czasu nie zajął. Tylko z tymi opiniami różnie, jedni zachwalają inni odradzają Sam zacząłem od zacierania, ale z ciekawości kiedyś kupie jakiś ekstrakt. Daj znać który zestaw najlepiej smakuje

                Comment

                • Joosto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2015.12
                  • 263

                  #9
                  Moim zdaniem brewkit sobie odpuść, z tej przyczyny, że faktycznie nie wiadomo jakie drożdże są dołączone do zestawu.

                  Wybierz sobie jakiś zestaw surowcowy/redakcyjny( z ekstraktów) ze sklepu CP, dokupisz sobie drożdże i zabawa gotowa

                  Jakby coś, to pisz PW

                  Comment

                  • Joosto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.12
                    • 263

                    #10
                    #9 19.02.2016--Bardzo a,la saison

                    Jasny WES 1,7kg
                    Pszeniczny WES 0,5kg x 2
                    Drożdże Sawbrew S-33
                    Cukier kandyzowany
                    Wanatu NZ 25g/30min, 25g/5 min
                    Kolendra 10g/5min.
                    skórka pomelo 10g/5min.
                    Blg początkowe 13
                    Na cichej chcę dodać 15g Saphir'a

                    #3 Muszę się pośpieszyć z zabutelkowaniem Pilsenera, bo trochę już stoi.
                    #5 Zabutelkowane 16.02
                    Blg 2
                    Wyczuwalny słodkawy posmaczek po demerara, chyba raczej bardziej pasuje do piw mocniejszych i treściwszych. Zobaczymy jak się ułoży.
                    #7 zlane na cichą 17.02.16
                    #6 Zabutelkowane 19.02. Blg 3, ładny kolor i zapach.

                    Comment

                    • Joosto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2015.12
                      • 263

                      #11
                      #3 Pilsener zabutelkowany po 27 dniach od startu. Blg 3. Sensorycznie bez zastrzeżeń, bardzo ładnie sklarowany i wysycony gazem (fermentator z zatrzaśniętą pokrywą oraz gumową "zaślepką" po otworze na rurkę), przy dodawaniu cukru do butelek- bez nadmiernego pienienia. Jestem najbardziej zadowolony z tego "gotowca". Ostatnia weryfikacja za miesiąc..
                      #8 na cichej, blg 1,5 (!), na dniach kolejny pomiar i pewnie do butelek.
                      Przy okazji tego cienkusza przyszedł mi pomysł na zrobienie coś w stylu szkockie ale 70/-
                      #7 czeka na zlanie do butelek
                      #9 po bardzo krótkiej burzliwej czeka na przelanie na cichą + chmielenie Saphir'em
                      Last edited by Joosto; 2016-02-25, 05:29.

                      Comment

                      • Joosto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2015.12
                        • 263

                        #12
                        #7 27.02. zabutelkowane Blg 2
                        #8 na cichej, ciekawa goryczka i lekki aromat, pozostaje jeszcze kwestia chmielenia na zimno. Jest plan na 50g Saphir 2,7% aa
                        #9 28.02 zlane na cichą , Blg 3

                        W planach wariacje aromatyczno smakowe w stylu APA, czekamy na dostawę.

                        Comment

                        • Joosto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2015.12
                          • 263

                          #13
                          #10 Imbirowa APA

                          Jasny Bruntal 2 x 1,7 kg
                          Drożdże z gęstwy po Safbrew S - 33
                          Aramis 6,3 % 20g/60 min
                          Lubelski 10g + Cascade 10 g/30min
                          Kłącze imbiru starte 75g/10 min
                          Cascade 25g/3 min.
                          Blg początkowe 13

                          Comment

                          • Joosto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2015.12
                            • 263

                            #14
                            #8 06.03.16 poszła do butelek, blg zeszło do 1.
                            Przez 3 ostatnie dni z Saphir'em

                            Comment

                            • Joosto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2015.12
                              • 263

                              #15
                              #11 APA 11.03.2016

                              Jasny Bruntal 2x 1.7 kg
                              Drożdże Safale US 05
                              Woda radonkowa
                              Chmiele:
                              Simcoe 13,2% 20g/60min
                              Lubelski 4,3% 15g+ Simcoe10g/20min
                              Aramis 6,7% 15g/0
                              Blg początkowe 11

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X