"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #16
    #9 zabutelkowane 14.03.2016 , Blg 3
    Sawbrew S-33 dziwnie się zachowywały. Fermentacja burzliwa tylko 2 dni, po zlaniu na cichą 28.02 zdążyły jeszcze naprodukować sporo osadu. Z chmielenia na zimno zrezygnowałem. Podobnie sprawa miała się w przypadku #10 gdzie zadałem S-33 z gęstwy. Sytuacja się powtórzyła - 2 dni burzliwej i cisza, teraz znowu się obudziły i nieśpiesznie pracują.
    Last edited by Joosto; 2016-03-15, 07:49.

    Comment

    • Joosto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.12
      • 263

      #17
      #12 APA Sir mix a lot

      Jasny Bruntal 1,7kg x 2
      Drożdże Safale S 04
      Woda radonkowa
      Chmiele:
      Mosaic 12% 17g/60min
      Equinox 14,5% 8g/60min
      Aramis 6,3% 18g/15 min
      Lubelski 4,3% 7g/15min
      Cascade 7,2% 15g/0min
      Amarillo 8,9% 10g/0min
      Planowane chmielenie na zimno z udziałem 15g Cascadei 10g Amarillo
      Blg 12 w 22 litrach


      #10 zlana na cichą przy Blg 5.
      Drożdże S-33 wydają mi się za bardzo chimeryczne i chyba się nie polubimy.

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #18
        #13 Ciemne Ibirowe chmielone 24.03.2016

        Jasny Bruntal 1,7kg
        Ciemny Bruntal 1,7kg
        Drożdże Safale US-05
        Woda radonkowa
        Chmielenie:
        Equinox 14,5% 20g/60min
        Lubelski 4,3% 10g/15min
        Mosaic 12% 10g/15min
        Equinox 14,5% 2g/15min
        Starty imbir 80g/10min
        Mosaic 12% 2g/0min
        Cascade 7,2% 15g/0min
        Lubelski 4,3% 13g/0min
        Blg 10 przy 23 litrach
        Last edited by Joosto; 2016-03-25, 09:38.

        Comment

        • Joosto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.12
          • 263

          #19
          #10 ImbiraAPA zabutelkowana 25.03.2016. Blg 5 z cichej zeszło do 4. Słabo odfermentowało (S-33), za to smak i zapach bardzo pozytywnie zaskoczyły. Dlatego #13 powstała pod wpływem #10.

          #11 zlana na cichą 24.03.2016. Blg 5. Jeśli wyjdzie tak, jak się zapowiada to na pewno powtórzę, bo zapowiada się pysznie. Gęstwa zebrana.

          #12 kończy burzliwą

          #13 ostro pracuje

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #20
            #13, 12, 11

            #13. Dzisiaj od końca. Ciemne imbirowe zlane na cichą przy Blg 3. Z chmielenia na zimno rezygnuję bo efekt aromatyczny mnie zadowala na chwilę obecną. Podobnie przedstawia się strona smakowa. Solidnie goryczkowe (ale bez przesady), potem przebijają się na pierwszy plan smaki zielonego pieprzu i żywiczny, potem owocowe i na końcu imbirowy.

            #12. Jutro zleję na cichą.
            #11. Nadaje się do butelek i to jak najszybciej.

            Comment

            • Joosto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.12
              • 263

              #21
              #12 Sir mix a lot 31.03.2016

              Dzisiaj zlałem na cichą. Blg zeszło do 3.
              Smakowo mocno goryczkowe, dalej ziemisto/żywiczne, cytrusowe.
              Aromatycznie chyba dominuje Amarillo (narazie), bez skunksów, po prostu cytrusowo/ (cytrynowo?)/owocowe, zapewne także dzięki Cascade.

              #11 Nie zdążyłem dzisiaj zabutelkować.


              Na jakiś czas stopuję. Kończę na 13-stym numerze.

              Comment

              • Joosto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.12
                • 263

                #22
                #11 zabutelkowana przy Blg 2,5
                Mam wrażenie , że za długo było na cichej.

                Comment

                • Joosto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2015.12
                  • 263

                  #23
                  #12 APA Sir mix a lot

                  Zabutelkowana. Blg na 3.
                  Od 05.04.16 leżało z 17g Amarillo +13g Cascade na chmieleniu na zimno.
                  Goryczka w odczuciu nieco spadła, natomiast aromat... bomba. Cel został zrealizowany.
                  Smakuje i pachnie tak jak sobie wymyśliłem. Ostatni test za miesiąc.
                  Last edited by Joosto; 2016-04-12, 06:33.

                  Comment

                  • Joosto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.12
                    • 263

                    #24
                    #13 Ciemne Ibirowe chmielone

                    18.04.2016 zabutelkowane przy Blg 2,5. Ładnie sklarowało, fajnie smakuje, wyczuwalna goryczka i smak chmieli aromatycznych, zapach...hmmm...kanabisowy

                    Comment

                    • Joosto
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2015.12
                      • 263

                      #25
                      #14 AIPA II i #15

                      #14 (14.05) z zestawu ekstraktowego CP
                      Woda radonkowa
                      Drożdże US-05

                      Blg początkowe nijak nie chciało osiągnąć deklarowanych 16, wyszło 15 i bez dyskusji.


                      #15 (15.05)
                      Eskstrakty słodowe Bruntal : 2 jasne + 1 ciemny
                      Woda marketowa
                      Drożdże US-05
                      Chmiele:
                      Columbus 15,1% 25g/90min
                      Citra 13,5% 25g/60min
                      Equionox 14,2% 50g/30min
                      Soraci Ace 12,4 25g/15min
                      Soraci Ace 12,4 25g/5min

                      Blg 17

                      Comment

                      • Joosto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2015.12
                        • 263

                        #26
                        #16

                        18.05

                        Ekstrakt słodowy Bruntal jasny 2x1,7kg
                        Woda marketowa
                        Chmielenie:
                        Columbus 15,1%aa 25g/40min.
                        Citra 13,5 % aa 20g/15min
                        Citra 15g/10min
                        Citra 15g/5 min
                        Kolendra 10g/0min
                        Miód wielokwiatowy 900g
                        Drożdże Safale K-97
                        Blg 15,5-16
                        Last edited by Joosto; 2016-05-19, 08:53.

                        Comment

                        • Joosto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2015.12
                          • 263

                          #27
                          #14#15 kwalifikują się już do przelania na cichą.Na burzliwej dochodziły w temp 16-17 st. Przeniosę na 2 dni do cieplejszego, żeby "zjadły śmieci".

                          #16 właśnie kończy burzliwą w temp 20-23 st.C.
                          K-97 są fajne ze względu na rozbudowaną bielutką czapę jak szczyty Karakorum, ale właśnie zeżarły ok. 1litr brzeczki początkowej. Bilans 21-1
                          Niedługo zlewamy na cichą z podzieleniem na 2 warki po 10 litrów

                          Comment

                          • Joosto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2015.12
                            • 263

                            #28
                            #14, #15,#16, #17

                            #14 przelana na cichą 25.05 przy blg 4
                            #15 przelana na cichą 26.05 przy blg 5
                            # 16 przelane na cichą 10l, reszta pozostaje w fermentatorze po burzliwej. Blg zeszło dość nisko na 3,5. W fermentatorze na burzliwą dalej piana z drożdżami. Plan:
                            -#16'1 - raczej bez zmian
                            -#16'2 - skórka limonki na cichą

                            #17 sie robi sie (ciemne imbirowo-chmielowe)
                            jasny Bruntal + ciemny Bruntal
                            woda radonkowa
                            Gęstwa US-05
                            Chmiele:
                            Columbus 15g/60min
                            Lubelski 30g/15min
                            Imbir 80g/10min
                            Styrian Golding 30g/0min

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23930

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
                              #17 sie robi sie (ciemne imbirowo-chmielowe)
                              jasny Bruntal + ciemny Bruntal
                              woda radonkowa
                              Gęstwa US-05
                              Chmiele:
                              Columbus 15g/60min
                              Lubelski 30g/15min
                              Imbir 80g/10min
                              Styrian Golding 30g/0min
                              Żeby tylko nie wyszła brudna bomba piwna Ta woda ma jakiś szczególny smak poza efektem lekkiego napromieniowania?
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • Joosto
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2015.12
                                • 263

                                #30
                                Piwa wychodzą dobre. To jest moje subiektywne zdanie.
                                Obiektywnie może się wypowiedzieć Petitpierre, który parę moich wytworów miał odwagę testować

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X