#43 Pale Oktawia/Lubelski
#43 Piwo jak piwo
Bez wodotrysków -jednosłodowe, głównie dla sprawdzenia współgrania/lub też nie : Oktawii i Lubelskiego. W mojej opinii polskie chmiele mają swój potencjał i warto im poświęcić więcej uwagi. Są świeże (+), ale niestabilne jeśli chodzi o a-kwasy (-) i olejki w skali r/r, pomimo to godne uwagi.
Zasyp : Pale Ale Weyermann 5kg
Dodatki: Gips 4g
Zacieranie: 53st/5min
69->65/60min
->76 mash out
Wysładzanie:
5l/78st x3. Fajnie , szybko, sprawnie . Na początku zawrócone 2l. Wysładzanie zakończone na 3 Blg
Chmielenie:
Oktawia 7.8% aa/FWH/15g
Oktawia j/w aa/60min/15g
Przełom czytelny (kłaki kłębiły się, że aż miło)
Lubelski 3,4% aa/5min/30g
"Glony" 2g/5min
Drożdże: US-05 gęstwa III pokolenie zrestartowane na brzeczce(150ml wcześniej zamrożonej) z resztek wysładzania poprzedniego piwa.
Chłodzenie chłodnicą.
Udało się uzyskać 21,5 l o Blg 14
#43 Piwo jak piwo
Bez wodotrysków -jednosłodowe, głównie dla sprawdzenia współgrania/lub też nie : Oktawii i Lubelskiego. W mojej opinii polskie chmiele mają swój potencjał i warto im poświęcić więcej uwagi. Są świeże (+), ale niestabilne jeśli chodzi o a-kwasy (-) i olejki w skali r/r, pomimo to godne uwagi.
Zasyp : Pale Ale Weyermann 5kg
Dodatki: Gips 4g
Zacieranie: 53st/5min
69->65/60min
->76 mash out
Wysładzanie:
5l/78st x3. Fajnie , szybko, sprawnie . Na początku zawrócone 2l. Wysładzanie zakończone na 3 Blg
Chmielenie:
Oktawia 7.8% aa/FWH/15g
Oktawia j/w aa/60min/15g
Przełom czytelny (kłaki kłębiły się, że aż miło)
Lubelski 3,4% aa/5min/30g
"Glony" 2g/5min
Drożdże: US-05 gęstwa III pokolenie zrestartowane na brzeczce(150ml wcześniej zamrożonej) z resztek wysładzania poprzedniego piwa.
Chłodzenie chłodnicą.
Udało się uzyskać 21,5 l o Blg 14
Comment