# 48 American Stout
Miał być Tropical Stout, ale zorientowałem się, że mam za mało cukru trzcinowego, więc szybka zmiana planu. Na tapecie więc zestaw z CP
Zasyp : firmowy
Woda: alkaliczność do 100, miękka
Zacieranie : z tą różnicą , że słody palone/ciemnie podzieliłem na 1/2
-połowa na koniec zacierania i połowa na filtrowanie/wysładzanie
Wysładzanie: 2x5l, 1x4l
Chmielenie:
Zeus/ goryczka
Cascade/smak
Ahtanum/aromat - dodałem 50g po wyłączeniu palnika
Chłodzenie chłodnicą
Drożdże : Danstar Notthigham uwodnione + starter
Chmielenie na zimno - plan: Mosaic , Simcoe i może Equinox
Nie wykluczone Pettitper'owe zioła
Blg: 16, 22l
Miał być Tropical Stout, ale zorientowałem się, że mam za mało cukru trzcinowego, więc szybka zmiana planu. Na tapecie więc zestaw z CP
Zasyp : firmowy
Woda: alkaliczność do 100, miękka
Zacieranie : z tą różnicą , że słody palone/ciemnie podzieliłem na 1/2
-połowa na koniec zacierania i połowa na filtrowanie/wysładzanie
Wysładzanie: 2x5l, 1x4l
Chmielenie:
Zeus/ goryczka
Cascade/smak
Ahtanum/aromat - dodałem 50g po wyłączeniu palnika
Chłodzenie chłodnicą
Drożdże : Danstar Notthigham uwodnione + starter
Chmielenie na zimno - plan: Mosaic , Simcoe i może Equinox
Nie wykluczone Pettitper'owe zioła
Blg: 16, 22l
Comment