#77 U-459 Milchkuhe (mleczna krowa)
Milkshake IPA. Właściwie nie mleczna krowa, a co najwyżej jałówka, bo laktozy w niej tyle co kot napłakał . Może będzie więcej, ale to okaże się w praniu.
Zasyp:
MepAle Malteurope 4800g
Płatki owsiane 400g
Płatki jęczmienne 250g
Pszenica niesłodowana 205g
Woda 18l + Gips 5,5g + CaCl2 10ml + kwas fosforowy 2ml
Płatki i pszenica kleikowane 20min (80st.C) w 5l wody i do nich dodana woda i reszta słodów w temp. 68 st.C
68-65 st.C /60min
65-> 72st.C/7min
72st.C/10min
71->76st.C/6min
Wysładzanie 5x 5l (poszło bardzo sprawnie, brzeczka bardzo klarowna)
Drugie podejście do Malteurope i jestem bardzo zadowolony - zero mułu/błota. Jest ok.
FWH 5g Taurus 13%
Gotowanie 65min (bardzo intensywne, wysoka piana)
Laktoza 250g/5min
Chmielenie podczas chłodzenia:
Iunga 12,5% 100g/ 81st.C - krótki hop stand
Citra 14,2% 50g/ 81st.C - j/w
Wyszło 19l brzeczki, uzupełnione do 22l kranówą :blg 15 razem z laktozą, IBU nawet nie liczę
Drożdże Wyeast Thames Valley (III) gęstwa
W planie:
- chmiele: Vic Secret, Enigma, Iunga
- pulpa z ananasa
- jeśli będzie trzeba : laktoza
- macerat z lasek wanilli
Pewnie pójdzie jak każdy U-boot na dno, ale obaczym co wyniknie. Tak czy siak, spije się
Milkshake IPA. Właściwie nie mleczna krowa, a co najwyżej jałówka, bo laktozy w niej tyle co kot napłakał . Może będzie więcej, ale to okaże się w praniu.
Zasyp:
MepAle Malteurope 4800g
Płatki owsiane 400g
Płatki jęczmienne 250g
Pszenica niesłodowana 205g
Woda 18l + Gips 5,5g + CaCl2 10ml + kwas fosforowy 2ml
Płatki i pszenica kleikowane 20min (80st.C) w 5l wody i do nich dodana woda i reszta słodów w temp. 68 st.C
68-65 st.C /60min
65-> 72st.C/7min
72st.C/10min
71->76st.C/6min
Wysładzanie 5x 5l (poszło bardzo sprawnie, brzeczka bardzo klarowna)
Drugie podejście do Malteurope i jestem bardzo zadowolony - zero mułu/błota. Jest ok.
FWH 5g Taurus 13%
Gotowanie 65min (bardzo intensywne, wysoka piana)
Laktoza 250g/5min
Chmielenie podczas chłodzenia:
Iunga 12,5% 100g/ 81st.C - krótki hop stand
Citra 14,2% 50g/ 81st.C - j/w
Wyszło 19l brzeczki, uzupełnione do 22l kranówą :blg 15 razem z laktozą, IBU nawet nie liczę
Drożdże Wyeast Thames Valley (III) gęstwa
W planie:
- chmiele: Vic Secret, Enigma, Iunga
- pulpa z ananasa
- jeśli będzie trzeba : laktoza
- macerat z lasek wanilli
Pewnie pójdzie jak każdy U-boot na dno, ale obaczym co wyniknie. Tak czy siak, spije się
Comment