"Radmir" Piwniczny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Joosto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.12
    • 263

    #80 Lux perpetua

    #80 11.04 chmielona 100g CascadePL
    Fermentator w temp. 16st.C
    Po 4 dniach będzie rozlew w butle.

    W planach miały być testy z (wędzonym) brzozą, ale...
    primo - mamy kwiecień i do tego zbliżał się "ten" dzień
    secundo - brzoza miała być złamana olchą
    więc wolałem nie ryzykować i przeniosę plan w bardziej bezpieczną przyszłość.

    Comment

    • Joosto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.12
      • 263

      #82 Am. Wh.

      14.04.18
      Pszeniczny Litovel 2000g
      CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 1600g
      płatki owsiane 280g
      płatki jęczmienne 160g
      płatki żytnie 120g
      płatki gryczane 120g
      łuska ryżowa 100g

      Gips 5g, chlorek wapnia 6ml, kwas fosforowy 3ml
      Woda do zacierania 13l

      Płatki wsypane do grzejącej się wody
      68st.C - 65st.C/60min
      72st.C/10min
      76st.C

      Wysładzanie pomimo dodatku łuski ryżowej trwało przydługawo. Spokojnie poszedłem sobie z dzieciakiem na łąkę zbierać szczaw na wiosenną szczawiówkę
      Taurus 6g/FWH
      Przy chłodzeniu :
      Centennial 15g +Ekuanot 20g / 82stC
      Azacca 50g/70st.C
      Blg 12,5
      Danstar Nottingham suchary

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #80
        Mocno odfermentowane do Blg 2,5
        W zapachu przyjemnie, bez zastrzeżeń. W smaku młode piwo wydaje się trochę pustawe.
        Syrop z cukru 120g do refermentacji.
        41but. 0,5l

        W planach piwo z kurkumą, lekki dry stout i świerkowe.
        Last edited by Joosto; 2018-04-18, 06:59.

        Comment

        • Joosto
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.12
          • 263

          #83 Kurkuma

          Powrót po długim...długim czasie do kurkumy.
          Zasyp:
          Pilzeński Viking 2000g
          Pale Ale Malteurope 2000g
          Monachijski II Viking 500g


          Woda do zacierania 15l, gips, kwas i chlorek wapnia

          67-65st.C/60min
          -> 72st.C/10min
          -> 76st.C

          Taurus 5g/FWH
          Gotowanie:
          Challenger 25g/15min
          Kłącze kurkumy utarte ok 80g/10min

          Blg 12,5

          FM 55 gęstwa po #80

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #84 Wędzony brzozą '14

            Petitpierre się doczekał

            Zasyp:
            Pilzeński Premium Weyermann 2000g
            Pszeniczny Litovel 1500g
            Wędzony drewnem brzozy Viking 1000g
            Płatki orkiszowe 400g
            Płatki owsiane 400g

            woda do zacierania 15l

            67-65st.C/60
            65->72st.C/20min
            -> 76ct.C

            wysładzanie 15l wody
            jak smarki z nosa (2godz.)

            Taurus 13% 10g/FWH
            Cascade PL 10g/10min
            Cascade PL 40g/chłodzenie 70st.C
            Chinook PL 50g/ chłodzenie 70st.C

            US-05 suchary

            Blg 14

            Comment

            • Joosto
              Porucznik Browarny Tester
              • 2015.12
              • 263

              #81 w butlach (42 - 0,5l)
              Bez chmielenia na zimno.
              Blg 3,5
              Refermentacja cukier 120g

              Comment

              • Joosto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.12
                • 263

                #85 AIPA

                Zasyp:
                CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 4700g
                Colorado Honig Viking 600g
                Pszeniczny Litovel 500g
                Colorado Crystal 10L Viking 150g

                67-65stC/70min
                72st.C
                76

                Taurus 10g/FWH
                Simcoe i Azacca po 25g/5min
                Simcoe i Azacca po 25g/ 82st.C

                22litry, Blg 16

                Gęstwa Wyeast 1272 American Ale II po #81 200ml

                Comment

                • Joosto
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2015.12
                  • 263

                  #86 Świerkowe

                  #82 zabutelkowane na majówce. W zasadzie już do picia. Lekkie, przyjemne.
                  #83 zabutelkowane 09.05. Wali czarnymi porzeczkami na kilometr, ale to akurat dobrze wróży bo w butelkach aromat grzecznieje.

                  #86 Świerkowe (zrzyna z Fidowego receptu - prawie)

                  Pilzeński Viking 3300g
                  Monachijski ciemny II Viking 850g

                  zacieranie w 67st.C

                  Taurus 12g/FWH
                  Świerk 130g/30min
                  Świerk 100g/0min

                  Gęstwa Wyeast 1272 American Ale II

                  Blg 11.5

                  Świerk świerkowi nierówny. Ładne, długie odrosty z jednego drzewa, dobrze się zapowiadające wzrokowo, okazały się do kitu - po roztarciu zapach świeżo ciętej trawy. Przesiadłem się na inny okaz z mikrymi miotełkami strzelającymi z pąków - i tu było to, o co chodzi. Zacna żywiczność.
                  Co z tego wyjdzie ? Nie wiem, ale się dowiem.

                  Comment

                  • Joosto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.12
                    • 263

                    #84 w butlach (42)
                    Blg 3, w smaku wytrawnie, jest wędzonka ciekawa, nie tak słodka jak w przypadku gruszy. Aromat na tą chwilę nie zapowiada nic konkretnego, nawet wędzoność nie wychodzi.
                    Refermentacja cukier/syrop 115g
                    Last edited by Joosto; 2018-05-14, 17:50.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi

                      #86 Świerkowe (zrzyna z Fidowego receptu - prawie)
                      Blg 11.5

                      Świerk świerkowi nierówny. Ładne, długie odrosty z jednego drzewa, dobrze się zapowiadające wzrokowo, okazały się do kitu - po roztarciu zapach świeżo ciętej trawy. Przesiadłem się na inny okaz z mikrymi miotełkami strzelającymi z pąków - i tu było to, o co chodzi. Zacna żywiczność.
                      Co z tego wyjdzie ? Nie wiem, ale się dowiem.
                      Nigdy nie robiłem z tak młodych odrostów bo po prostu nie miały odpowiednich cech, jednak jedynym testem decydującym o przydatności jest roztarcie w palcach - nie ma "trawy" jest ok.
                      Jestem ciekaw efektu
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Joosto
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2015.12
                        • 263



                        Racja niepodważalna ! Test na dobry świerk to tylko roztarcie.
                        Prawy niby fajny a dawał trawą jak po przejściu ekipy z zieleni miejskiej.
                        Lewy parę dni temu, był jeszcze lichszy, ale za to pachniał po roztarciu mocno żywicznie.
                        Attached Files

                        Comment

                        • Joosto
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2015.12
                          • 263

                          #87 Pszeniczne

                          Zasyp:
                          Pszeniczny Litovel 2100g
                          Pilzeński Premium Weyermann 750g
                          Pilzeński Viking 1300g

                          67-65stC/60min
                          72stC/10min
                          ->76

                          Taurus 13% 7g/FWH
                          Lubelski szyszka '17 z własnego zbioru ?% 20g/po wyłączeniu palnika - 10min podczas chłodzenia
                          Taurus 10g/ 80st
                          Taurus 50g/ 70st

                          17l + korekta 4l wodą (blisko 0 st.C )

                          Blg 11.5
                          Gęstwa Wyeast 1272 American Ale II
                          IBU z wyliczanki 18

                          Comment

                          • Joosto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2015.12
                            • 263

                            #88 Wędzony dębem + kurkuma

                            Zasyp:
                            Słód pszeniczny wędzony dębem 4-6 EBC Weyermann 2500g
                            CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 800g

                            Woda Krystalia +5g gips + 2g chlorek wapnia + 2ml kwas

                            62 st.C/15min
                            72 st.C/45min
                            76 st.C

                            wysładzanie 15l + 3ml kwas

                            Marynka 8.5% 10g/FWH
                            Marynka 15g/5min
                            Mech 3g/5min
                            Kurkuma 10g/5min

                            Gęstwa Danstar Notthingham 100ml
                            21l, Blg 8,5
                            IBU z wyliczanki 20

                            Comment

                            • Joosto
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2015.12
                              • 263

                              #89 Grodzisk

                              Zasyp:
                              Słód pszeniczny wędzony dębem 4-6 EBC Weyermann 2500g
                              CHÂTEAU PILSEN 2RS Castle Malting 500g

                              Woda Krystalia +5g gips + 2g chlorek wapnia + 2ml kwas

                              62 st.C/15min
                              72 st.C/60min
                              74 st.C

                              wysładzanie 15l + 3ml kwas

                              Marynka 8.5% 20g/ 60min.
                              Saaz 4% 50g/5min.


                              FM Grodzie dębowe bujane na mieszadle 48h
                              21l, Blg 7,5
                              IBU z wyliczanki 26

                              Comment

                              • k_s
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2017.05
                                • 66

                                A co tam wyszło z piwa świerkowego? Warto to robić?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X