Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.
# Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
Warzenie dnia 28.01.2015
Pale ale - 3,5 kg
Płatki jęczmienne – 0,5 kg
Palone ziarno jęczmienia 0,3 kg
Chocolate - 0,2 kg
70*C–67*C – 70min
70*C – 10min (dodane słody ciemne)
78*C – 5min
Gotowanie 60min.
Target 35g – 60min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis S-04
Fermentacja w temp. pokojowej.
Przelane na cichą 09.02..15
Rozlew 17.02.15
13blg , 4,5% alc.
Jak na debiut całkiem udane i dobre piwo, niestety ciut za dużo kwaśności. Z czasem było trochę lepsze.
#Warka nr 2 – ‘Nidhogg’
AIPA (zestaw z TB)
Warzenie dnia 07.03.2015
Pale ale - 4,8kg
Crystal 150 – 0,4kg
Aroma 0,2kg
70*C-67*C – 90min.
78*C – 5min.
Gotowanie 60min.
Bravo 35g – 60min.
Citra 25g – 15min.
Cascade 20g – 10min.
Cascade25g – 5min.
Citra 25g – 3 min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
Fermentacja w temp. pokojowej.
Przelane na cichą 20.03.15
Rozlew 27.03.15
17blg, 7% alc.
Bardzo dobra, pełna w smaku i aromatyczna AIPA. Trochę za dużo alkoholu, po kilku miesiącach się ułożył, ale aromat stracił już na sile.
#Warka nr 3
Uwarzyłem American Amber Ale, na recepturze Jacka Kocurka, niestety piwo przed rozlewem się zakaziło, pewnie przez to, że było już za gorąco i coś wleciało z powietrza. Może coś źle zdezynfekowałem. Na szczęście jak do tej pory było to jedyne zakażenie. Piwo z pewnością jeszcze powtórzę, więc wtedy opiszę proces warzenia.
#Warka nr 4 – ‘Asgard’
Amerykańska pszenica (zestaw z TB)
Warzenie dnia 20.09.2015
Pszeniczny - 2,7kg
Pilzneński – 1,9kg
Prażona pszenica - 0,35kg
69*C-67*C – 60min.
78*C – 10min.
Gotowanie 60min.
Nie wiem jak to zrobiłem, ale pomyliłem paczki z chmielem i zamiast wrzucić 7g Zythosa to poszło 50g Centenniala na 60min :P
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
Fermentacja w temp. pokojowej 19-22*C
Bez cichej.
28.09.15 dodano 35g Citry i 30g Centenniala na zimno.
Rozlew 08.10.15
12blg, 4% alc. ~70 IBU
Piwo oczywiście wyszło mega goryczkowe, ciężko się piło, ale myślałem, że będzie gorzej Do powtórzenia.
#Warka nr 5 – ‘Hardrada’
Saison (zestaw z TB)
Warzenie dnia 26.09.2015
Pilzneński - 3,5kg
Monachijski - 0,9kg
Pszeniczny – 0,65kg
Bursztynowy – 0,4kg
64*C-60*C – 60min.
74-73*C – 20min.
78*C – 5min.
Gotowanie 60min.
Triskel 26g – 60min.
Strisselspalt 20g – 15min.
Skórki pomarańczy 20g – 10min.
Strisselpalt 22g – 5min.
Cukier kandyzowany 490g – 5min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Danstar Belle Saison.
Fermentacja w temp. pokojowej 21-23*C
Przelane na cichą 14.10.15
Rozlew 28.10.2015
15blg, 7,5%alc, 24 IBU
Wytrawne, trochę za dużo alkoholu, nie czuć w ogóle skórek pomarańczy. Nie za bardzo w stylu, ale dam mu jeszcze trochę czasu, niech się alkohol ułoży.
#Warka nr 6 – ‘Ymir’
Pale Ale (zestaw z TB)
Warzenie dnia 17.10.15
Pale ale – 4kg
Monachijski – 0,75kg
Caramel Light – 0,25kg
68*C-66*C – 75min.
77*C – 10min.
Gotowanie 60min.
Phoenix 38g – 60min.
Progress 50g – 10min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
Fermentacja w temp. pokojowej 18-21*C
Przelane na cichą 30.10.15
Dnia 02.11.15 dodano 50g Citry na zimno
Rozlew 10.11.15
15blg, 4,4% alc, 46 IBU
Wyszło lekkie, aromatyczne piwo z wyraźną cytrusową goryczką. Po czasie zaczęła wychodzić lekka kanaliza. Na lato było by w sam raz.
#Warka nr 7 – ‘Surtur’
Żytnie wędzone (zestaw z TB)
Warzenie dnia 30.12.2015
Żytni – 3,1kg
Monachijski II – 0,9kg
Wędzony – 2,5kg
Caraaroma - 0,31kg
53*C – 10min.
63*C-61*C - 35min.
73*C-70*C – 40min.
78*C – 5min.
Gotowanie 70min.
Vanguard 45g – 60min.
Vanguard 28g – 15min.
Zythos 7g – 15min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Mauribrew Ale 514.
Fermentacja burzliwa 16-19*C. Cicha 18-20*C.
Przelane na cichą 17.01.16
Rozlew 24.01.16
14blg, 4,6% alc, 27 IBU
Zapowiada się oleiste, lekko wędzone piwko. Póki co jeszcze słabo nagazowane, zobaczymy za jakiś czas.
#Warka nr 8 – ‘Fenrir’
American stout (zestaw z TB)
Warzenie dnia 10.01.2016
Pale ale – 3,4kg
Monachijski – 1,25kg
Cofee 500 – 0,65kg
Karmelowy 300 – 0,35kg
Jęczmień palony – 0.35kg
Chocolate – 0.35kg
68*C-64*C – 70min.
72*C-68*C – 15min.
80*C – 5min.
Gotowanie 60min.
Simce 25g – 60min.
Simce 20g – 15m.
Simce 21g – 5min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast.
Fermentacja 17-20*C.
Dnia 01.02.16 dodano 30g Citry na zimno.
Rozlew 05.02.16
#Warka nr 9 – ‘Fehu’
Single hop Marynka
Warzenie dnia 29.01.16
Pale ale – 5kg
66*C-64*C – 90min.
74*C – 5min.
Za dużo wysłodziłem, bo przy 25 litrach wyszło mi nieco ponad 10blg.
Gotowanie 80min dla obniżenia blg.
Marynka 40g – 60min.
Marynka 20g – 15min.
Mech irlandzki 5g – 15min.
Marynka 20g. – 10min.
Marynka 20g – 1min.
Przesadziłem z gotowaniem, bo wyparowało mi 6 litrów! Wyszło 16blg, 18l. Dolane 3l przegotowanej i ostudzonej wody. Finalnie wyszło 14,2blg, 20l, czyli mniej więcej tak jak planowałem.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis S-04 zadane w temp. 20*C.
Fermentacja burzliwa 18-20*C.
Na cichą będę przelewał 13.02.16.
# Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
Warzenie dnia 28.01.2015
Pale ale - 3,5 kg
Płatki jęczmienne – 0,5 kg
Palone ziarno jęczmienia 0,3 kg
Chocolate - 0,2 kg
70*C–67*C – 70min
70*C – 10min (dodane słody ciemne)
78*C – 5min
Gotowanie 60min.
Target 35g – 60min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis S-04
Fermentacja w temp. pokojowej.
Przelane na cichą 09.02..15
Rozlew 17.02.15
13blg , 4,5% alc.
Jak na debiut całkiem udane i dobre piwo, niestety ciut za dużo kwaśności. Z czasem było trochę lepsze.
#Warka nr 2 – ‘Nidhogg’
AIPA (zestaw z TB)
Warzenie dnia 07.03.2015
Pale ale - 4,8kg
Crystal 150 – 0,4kg
Aroma 0,2kg
70*C-67*C – 90min.
78*C – 5min.
Gotowanie 60min.
Bravo 35g – 60min.
Citra 25g – 15min.
Cascade 20g – 10min.
Cascade25g – 5min.
Citra 25g – 3 min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
Fermentacja w temp. pokojowej.
Przelane na cichą 20.03.15
Rozlew 27.03.15
17blg, 7% alc.
Bardzo dobra, pełna w smaku i aromatyczna AIPA. Trochę za dużo alkoholu, po kilku miesiącach się ułożył, ale aromat stracił już na sile.
#Warka nr 3
Uwarzyłem American Amber Ale, na recepturze Jacka Kocurka, niestety piwo przed rozlewem się zakaziło, pewnie przez to, że było już za gorąco i coś wleciało z powietrza. Może coś źle zdezynfekowałem. Na szczęście jak do tej pory było to jedyne zakażenie. Piwo z pewnością jeszcze powtórzę, więc wtedy opiszę proces warzenia.
#Warka nr 4 – ‘Asgard’
Amerykańska pszenica (zestaw z TB)
Warzenie dnia 20.09.2015
Pszeniczny - 2,7kg
Pilzneński – 1,9kg
Prażona pszenica - 0,35kg
69*C-67*C – 60min.
78*C – 10min.
Gotowanie 60min.
Nie wiem jak to zrobiłem, ale pomyliłem paczki z chmielem i zamiast wrzucić 7g Zythosa to poszło 50g Centenniala na 60min :P
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
Fermentacja w temp. pokojowej 19-22*C
Bez cichej.
28.09.15 dodano 35g Citry i 30g Centenniala na zimno.
Rozlew 08.10.15
12blg, 4% alc. ~70 IBU
Piwo oczywiście wyszło mega goryczkowe, ciężko się piło, ale myślałem, że będzie gorzej Do powtórzenia.
#Warka nr 5 – ‘Hardrada’
Saison (zestaw z TB)
Warzenie dnia 26.09.2015
Pilzneński - 3,5kg
Monachijski - 0,9kg
Pszeniczny – 0,65kg
Bursztynowy – 0,4kg
64*C-60*C – 60min.
74-73*C – 20min.
78*C – 5min.
Gotowanie 60min.
Triskel 26g – 60min.
Strisselspalt 20g – 15min.
Skórki pomarańczy 20g – 10min.
Strisselpalt 22g – 5min.
Cukier kandyzowany 490g – 5min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Danstar Belle Saison.
Fermentacja w temp. pokojowej 21-23*C
Przelane na cichą 14.10.15
Rozlew 28.10.2015
15blg, 7,5%alc, 24 IBU
Wytrawne, trochę za dużo alkoholu, nie czuć w ogóle skórek pomarańczy. Nie za bardzo w stylu, ale dam mu jeszcze trochę czasu, niech się alkohol ułoży.
#Warka nr 6 – ‘Ymir’
Pale Ale (zestaw z TB)
Warzenie dnia 17.10.15
Pale ale – 4kg
Monachijski – 0,75kg
Caramel Light – 0,25kg
68*C-66*C – 75min.
77*C – 10min.
Gotowanie 60min.
Phoenix 38g – 60min.
Progress 50g – 10min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
Fermentacja w temp. pokojowej 18-21*C
Przelane na cichą 30.10.15
Dnia 02.11.15 dodano 50g Citry na zimno
Rozlew 10.11.15
15blg, 4,4% alc, 46 IBU
Wyszło lekkie, aromatyczne piwo z wyraźną cytrusową goryczką. Po czasie zaczęła wychodzić lekka kanaliza. Na lato było by w sam raz.
#Warka nr 7 – ‘Surtur’
Żytnie wędzone (zestaw z TB)
Warzenie dnia 30.12.2015
Żytni – 3,1kg
Monachijski II – 0,9kg
Wędzony – 2,5kg
Caraaroma - 0,31kg
53*C – 10min.
63*C-61*C - 35min.
73*C-70*C – 40min.
78*C – 5min.
Gotowanie 70min.
Vanguard 45g – 60min.
Vanguard 28g – 15min.
Zythos 7g – 15min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Mauribrew Ale 514.
Fermentacja burzliwa 16-19*C. Cicha 18-20*C.
Przelane na cichą 17.01.16
Rozlew 24.01.16
14blg, 4,6% alc, 27 IBU
Zapowiada się oleiste, lekko wędzone piwko. Póki co jeszcze słabo nagazowane, zobaczymy za jakiś czas.
#Warka nr 8 – ‘Fenrir’
American stout (zestaw z TB)
Warzenie dnia 10.01.2016
Pale ale – 3,4kg
Monachijski – 1,25kg
Cofee 500 – 0,65kg
Karmelowy 300 – 0,35kg
Jęczmień palony – 0.35kg
Chocolate – 0.35kg
68*C-64*C – 70min.
72*C-68*C – 15min.
80*C – 5min.
Gotowanie 60min.
Simce 25g – 60min.
Simce 20g – 15m.
Simce 21g – 5min.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast.
Fermentacja 17-20*C.
Dnia 01.02.16 dodano 30g Citry na zimno.
Rozlew 05.02.16
#Warka nr 9 – ‘Fehu’
Single hop Marynka
Warzenie dnia 29.01.16
Pale ale – 5kg
66*C-64*C – 90min.
74*C – 5min.
Za dużo wysłodziłem, bo przy 25 litrach wyszło mi nieco ponad 10blg.
Gotowanie 80min dla obniżenia blg.
Marynka 40g – 60min.
Marynka 20g – 15min.
Mech irlandzki 5g – 15min.
Marynka 20g. – 10min.
Marynka 20g – 1min.
Przesadziłem z gotowaniem, bo wyparowało mi 6 litrów! Wyszło 16blg, 18l. Dolane 3l przegotowanej i ostudzonej wody. Finalnie wyszło 14,2blg, 20l, czyli mniej więcej tak jak planowałem.
Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis S-04 zadane w temp. 20*C.
Fermentacja burzliwa 18-20*C.
Na cichą będę przelewał 13.02.16.
Comment