#14 Hot American Wheat (warzenie 03-12-2016).
Pszeniczny (Strzegom) 1,8 kg
Pilzneński (Strzegom) 1,5 kg
Pilzneński premium (Weyermann) 0,3
Zakwaszający (Weyermann) 0,15kg
Cascade 10g na 60'
Cascade 15g na 20'
Wakatu 15g na 20'
Chili Habanero 3szt na 10'
Amarillo 20g na 1'
Drożdże Safale US-05 (1 torebka).
Przed mash out wsypałem 60g łuski ryżowej, która miała ułatwić wysładzanie.
Zacieranie na lenia, 66°C przez 60 minut.
Do fermentora trafiło 15l 12.5° BLG
Według pppp: kolor 8 EBC, goryczka 39 IBU.
Słody wsypane do 16l wody o temperaturze 68°C. Utrzymanie temperatury 66 °C przez 60 minut. Potem mash out w 76°C. Wysładzanie 6 litrami wody p temp. 76°C.
Gotowanie 60 min. Schłodzone do 20°C i dodanie drożdży. Fermentor wstawiony do komory styropianowej gdzie mam zamiar utrzymać temp 17-18°C.
Wysładzanie bez problemów, myślę, że łuska pomogła. Papryczka dała dość ciekawy efekt, mam nadzieję, że utrzyma się w gotowym piwie.
Pszeniczny (Strzegom) 1,8 kg
Pilzneński (Strzegom) 1,5 kg
Pilzneński premium (Weyermann) 0,3
Zakwaszający (Weyermann) 0,15kg
Cascade 10g na 60'
Cascade 15g na 20'
Wakatu 15g na 20'
Chili Habanero 3szt na 10'
Amarillo 20g na 1'
Drożdże Safale US-05 (1 torebka).
Przed mash out wsypałem 60g łuski ryżowej, która miała ułatwić wysładzanie.
Zacieranie na lenia, 66°C przez 60 minut.
Do fermentora trafiło 15l 12.5° BLG
Według pppp: kolor 8 EBC, goryczka 39 IBU.
Słody wsypane do 16l wody o temperaturze 68°C. Utrzymanie temperatury 66 °C przez 60 minut. Potem mash out w 76°C. Wysładzanie 6 litrami wody p temp. 76°C.
Gotowanie 60 min. Schłodzone do 20°C i dodanie drożdży. Fermentor wstawiony do komory styropianowej gdzie mam zamiar utrzymać temp 17-18°C.
Wysładzanie bez problemów, myślę, że łuska pomogła. Papryczka dała dość ciekawy efekt, mam nadzieję, że utrzyma się w gotowym piwie.
Comment