Pierwsza Warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gdynianin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.03
    • 2

    #1

    Pierwsza Warka

    Witajcie!
    Rozpocząłem przygodę z warzeniem piwa. Na początek dla nauki wybrałem zestaw z ekstraktów słodowych plus 30 gr Marynki na 60 minut i 30 gram Citry na 3 dni na zimno Właśnie jestem po 7 dniowej fermentacji burzliwej i przelaniu na fermentację cichą. Ekstrakt początkowy był 12 Blg i zeszło do 5 Blg. Przy okazji przelewania na zimną nie omieszkałem skosztować . Nie wiem jak piwo ma smakować po tygodniu cichej, ale smakowało hmmm średnio :P jak piwo zmieszane z lekko gazowaną wodą i nie przyjemną goryczką zalegającą. Czy to normalne i piwo się jeszcze ułoży? Piwo stało w temperaturze: piewszego dnia 23-24 stopnie, a w kolejnych w 19-20. Drożdży używałem S33 . Dajcie znać czy smak przy takim piwku może być właśnie taki czy piwko będzie takie kiepieskie w smaku? Pozdrawiam serdecznie!
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #2
    Nie mam dużego doświadczenia, ale to co do tej pory uwarzyłem przez ostatni rok + lektura forum - za wcześnie na ocenę piwa, potrzymaj na cichej, nachmiel tą citrą, zabutelkuj, poczekaj 1 miesiąc i dopiero próbuj. Ostatnio fermentowałem tymi drożdżami, zeszły mi tylko do 4 Blg, piwo jest mętne, obecnie trzymam go na cichej i mam nadzieję, że jakoś się wyklaruje (dla porównania s-04 schodziły do 2-1,5 przy jednakowym sposobie zacierania i piwo było bardziej klarowne).

    Comment

    • Gdynianin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.03
      • 2

      #3
      No popełniłem błąd. Za bardzo chciałem przyspieszyć cały proces no, ale niestety się nie da. Piwo przelane na cichą przy poziomie 5 Blg to błąd ale widze, że dalej od fermentowywuje i robi się coraz bardziej klarowne, więc jestem dobrej myśli za dwa dni sprawdzę poziom Blg. Dopiero jak zejdzieprzynajmniej do 3 Blg nachmiele na zimno i zostaiwe na 3-4 dni

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #4
        Te drożdże ponoć płytko schodzą więc 5 blg to może być już wszysto na co je stać w warunkach jakie zastały. 30g to troche mało, z reguły sypie się 100g na aromat
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10798

          #5
          Robiłem ostatnio piwo na ekstrakcie weyermana i zszedł do 5blg
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • rosiks
            Receptura na APA
            rosiks
            Witam,

            Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
            Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
            Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
            2017-12-25, 18:52
          • m2200
            Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
            m2200
            Cześć,

            znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

            Jak...
            2019-04-30, 16:10
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 21:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...